FINANCIEEL.com

Ponzi-intrigant gratie verleend door Trump beschuldigd van fraude

Ponzi-intrigant gratie verleend door Trump beschuldigd van fraude

Voormalig president van de VS en hoopvolle Republikeinse presidentskandidaat uit 2024, Donald Trump, gebaart over gewichtheffen terwijl hij spreekt tijdens een rekruteringsevenement voor republikeinen in Fervent, een Calvary Chapel, in Las Vegas, Nevada, 8 juli 2023.

Mario Tama | Getty Images

WASHINGTON – Een man uit New Jersey die zijn gevangenisstraf heeft gekregen voor het runnen van een enorm Ponzi-plan dat op de laatste dag van zijn presidentschap door Donald Trump werd omgezet, werd woensdag beschuldigd van het orkestreren van een soortgelijk plan.

Eli Weinstein en vier handlangers worden ervan beschuldigd toezicht te hebben gehouden op een nieuw Ponzi-plan dat volgens de aanklagers 150 slachtoffers heeft opgelicht voor meer dan $ 35 miljoen.

Weinstein is nu drie keer aangeklaagd voor oplichting van investeerders.

De eerste kwam in 2013, toen hij schuldig pleitte aan 45 gevallen van fraude en samenzwering voor het stelen van meer dan $ 200 miljoen van investeerders. In 2015 pleitte hij schuldig in een tweede zaak, dit keer voor het plegen van telefraude terwijl hij terechtstond voor het Ponzi-plan.

Weinstein had acht jaar van zijn gevangenisstraf van 24 jaar uitgezeten toen Trump hem in 2021 clementie verleende, als een van de 143 mensen die gratie of afkoop kregen tijdens de laatste uren van Trump in functie.

Zijn vrijlating uit de gevangenis maakte een einde aan een kostbare lobbyinspanning waarbij mensen die dicht bij Trump stonden, waaronder advocaat Alan Dershowitz, werden ingeschakeld om te beweren dat Weinstein nooit een eerlijk proces heeft gekregen.

De campagne om Trump clementie te laten verlenen aan Weinstein was later het onderwerp van een verhaal in de New York Times, waarin werd beschreven hoe de bondgenoten van Weinstein betaalden voor toegang tot verschillende insiders van Trump.

Op de dag van zijn afkoop beschreef het Witte Huis Weinstein als de “vader van zeven kinderen en een liefhebbende echtgenoot”.

“Bij zijn vrijlating zal hij sterke steun krijgen van zijn gemeenschap en leden van zijn geloof”, aldus de officiële verklaring over zijn afkoop.

Op een persconferentie die woensdag de laatste aanklachten aankondigde, zei de Amerikaanse advocaat Philip R. Sellinger: “Weinstein ging verder waar hij gebleven was: miljoenen dollars stelen van investeerders via een web van leugens en bedrog.”

Volgens de strafrechtelijke aanklacht creëerden Weinstein en zijn handlangers nep-investeringsfondsen en vertelden ze potentiële investeerders dat hun geld zou worden gebruikt “om te investeren in lucratieve deals met onder meer COVID-19-maskers, schaarse babyvoeding en EHBO-koffers. op weg naar Oekraïne.”

Om zijn ware identiteit en zijn criminele verleden te verbergen, gebruikte Weinstein de naam “Mike Konig” bij het communiceren met investeerders.

Naast de strafrechtelijke aanklachten tegen Weinstein, diende de Securities and Exchange Commission woensdag een civiele klacht in tegen hem en vijf andere vermeende mede-samenzweerders.

“Keer op keer namen de beklaagden geld aan van nietsvermoedende investeerders voor nepdeals en schudden ze geld om eerdere investeerders uit te betalen om de valse indruk te wekken dat ze echte winsten uit die deals haalden”, zegt Antonia Apps, directeur van de SEC in New York. Regionaal Bureau in een verklaring woensdag.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert