Pompeo’s opmerkingen waren nodig om een ​​bericht naar China te sturen: ex-Indiase ambassadeur

By Jernst van Waal

De “sterke opmerkingen” van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tegen China waren nodig om Peking een bericht te sturen over zijn agressie, vertelde een voormalige Indiase diplomaat woensdag aan CNBC.

Pompeo maakte zijn anti-Chinese retorische opmerkingen tijdens een staatsbezoek aan New Delhi, waar de VS en India een nieuwe defensieovereenkomst ondertekenden.

“Onze leiders en onze burgers zien met toenemende duidelijkheid dat de CCP geen vriend is van democratie, de rechtsstaat, transparantie of vrijheid van navigatie – de basis van een vrije en open en welvarende Indo-Pacific”, zei de Amerikaanse secretaris in India, verwijzend naar de Chinese Communistische Partij.

Het defensie- en veiligheidspartnerschap tussen de VS en India komt nu de relatie van India met China de afgelopen maanden is verslechterd door gespannen grensconflicten waarbij minstens 20 Indiase soldaten zijn omgekomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vertrekt na een gezamenlijke persconferentie op de grasvelden van Hyderabad House in New Delhi, India.

Geld Sharma | AFP | Getty-afbeeldingen

India moet een dunne lijn betreden om zijn kracht aan China te tonen en tegelijkertijd diplomatiek te blijven, zei Navtej Sarna, voormalig Indiase ambassadeur in de VS.Daarom was het de VS en niet India die deze opmerkingen tegen China maakte, stelde hij voor.

“Maar het feit dat we hen deze krachtige opmerkingen over China op Indiase bodem hebben laten maken, geeft wel een boodschap aan China. En eerlijk gezegd, gezien zijn eigen agressie en zijn eigen gespierdheid, denk ik dat deze boodschap nodig is”, zei Sarna tegen CNBC’s “Straatnaamborden. Azië.”

De voormalige ambassadeur zei dat Peking, naast de grensconflicten tussen China en India, ook zijn invloed in de regio agressief heeft uitgebreid via zijn Belt and Road Initiative.

Hij voegde eraan toe dat het defensiepact met de VS “deel uitmaakt van een grotere Indo-Pacific-visie die wordt gedeeld door India en de Verenigde Staten, die andere manieren omvat om de invloed van China tegen te gaan: economie, gezondheid, connectiviteit, cyber enzovoort.”

China reageert op Pompeo

Pompeo’s opmerkingen tegen China op dinsdag doen denken aan de toespraken van zijn en andere Amerikaanse functionarissen van de afgelopen maanden, waarin Peking werd opgeroepen vanwege zijn internationale misbruik.

Maar het trok snel een sterke reactie uit China.

De Chinese ambassade in India beschuldigde in een verklaring in reactie op de opmerkingen van Pompeo de secretaris van pogingen om de betrekkingen van China met andere landen in de regio aan te knopen. De ambassade zei dat de VS “opnieuw hun Koude Oorlog-mentaliteit en ideologische vooringenomenheid aan de kaak stelde” en dat “de Chinese zijde er zich krachtig tegen verzet”.

Wat de grensconflicten van China met India betreft, zei de Chinese ambassade dat het een bilaterale kwestie was tussen de twee landen en dat de VS niet zouden moeten tussenkomen.

“De twee partijen hebben via diplomatieke en militaire kanalen de terugtrekking en de-escalatie in de grensgebieden besproken. China en India hebben de wijsheid en het vermogen om hun meningsverschillen op de juiste manier aan te pakken. Er is geen ruimte voor een derde partij om in te grijpen”, zei hij.