FINANCIEEL.com

Politieke schandalen in Singapore. Dit is wat we tot nu toe weten

Politieke schandalen in Singapore. Dit is wat we tot nu toe weten

Tan Chuan-Jin was een van de twee gekozen parlementsleden die op 17 juli aftrad wegens het aangaan van een “ongepaste relatie”, ondanks dat hem was verteld al in februari te stoppen.

Yong Teck Lim | Getty Images Sport |

SINGAPORE – Een reeks onthullingen heeft de afgelopen weken het politieke toneel van Singapore op zijn kop gezet.

Het nieuws heeft betrekking op het privéleven van enkele van zijn leiders en goedbetaalde ministers.

Dit is wat we tot nu toe weten:

Bungalows uit het koloniale tijdperk

Het nieuws ontwikkelde zich in mei toen een politicus van de oppositie zich afvroeg hoe minister van Buitenlandse Zaken Vivian Balakrishnan en minister van Recht en Binnenlandse Zaken K. Shanmugam in staat waren om de huur te betalen van twee van Singapore’s “goede klasse” bungalows uit het koloniale tijdperk die eigendom zijn van de overheid langs Ridout Road, in een chique woonwijk.

Bij die transacties was de Singapore Land Authority betrokken, een overheidsinstantie onder leiding van Shanmugam van het ministerie van Justitie.

Premier Lee Hsien Loong gaf uiteindelijk opdracht tot een “herziening” onder toezicht van een hooggeplaatst lid van zijn kabinet en uitgevoerd door Singapore’s anti-graftbureau, dat uiteindelijk geen bewijs vond van de beschuldigingen met betrekking tot mogelijk machtsmisbruik en belangenverstrengeling.

De uitkomst van de evaluatie werd besproken in het parlement van Singapore.

“Het feit hier is dat ik niet geloof dat iemand beweert dat de minister corrupt is [or] iemand is corrupt in het systeem”, zei Pritam Singh, de leider van de Singaporese oppositie in het parlement, op 3 juli.

“Singaporezen maken dat punt niet. Ik denk dat het me vrij duidelijk is.”

“De kwestie waar we volgens mij mee te maken hebben, is de ministeriële gedragscode en een specifieke actie die de minister heeft ondernomen toen hij zijn adjunct-secretaris opdroeg om wat informatie in te winnen”, voegde hij eraan toe. “Het is in de ogen van velen nogal ongerijmd dat een minister aan een ambtenaar details vraagt ​​die betrekking hebben op informatie voor persoonlijk gebruik.”

Minister van Verkeer gearresteerd

Op deze foto van 19 september 2013 spreekt vastgoedmagnaat Ong Beng Seng uit Singapore met de toenmalige F1-supremo Bernie Ecclestone in de pitlane voorafgaand aan de Singapore Formula One Grand Prix op Marina Bay Street Circuit.

Mark Thompson | Getty Images Sport |

Ong is de algemeen directeur van de in Singapore genoteerde hoteleigenaar en -exploitant Hotel Properties Limited en wordt alom gecrediteerd voor het naar Singapore brengen van de Formule 1 in 2008.

In 2022 verzekerden zijn particuliere firma Singapore GP en de Singapore Tourism Board zich van de rechten om tot 2028 de Grand Prix van Singapore te organiseren.

Spreker neemt ontslag

Maandag zei Lee dat hij besloot dat Tan Chuan Jin, de zittende voorzitter van het parlement van Singapore, “moest gaan”. De beslissing kwam nadat hij informatie had ontvangen dat Tan een “ongepaste relatie” met collega-wetgever Cheng Li Hui van de Volksactiepartij niet had stopgezet, zelfs niet nadat de premier hen in februari had geadviseerd te stoppen.

Lee zei dat Tan in februari zijn ontslag had aangeboden, maar dat hij van plan was geweest dat Tan pas zou vertrekken nadat de opvolgingsregelingen waren afgerond.

De premier zei dat hij ergens na de algemene verkiezingen van 2020 op de hoogte was van de affaire tussen Tan en Cheng.

Tan en Cheng hadden eerder op 17 juli hun ontslag aangekondigd, zonder expliciet de volledige redenen voor hun vertrek op te geven. Tan, 54, is getrouwd en heeft twee kinderen. Cheng, 47, is naar verluidt ongehuwd. Beiden hebben sindsdien hun sociale media-accounts verwijderd.

Tan leek zijn ontslag te koppelen aan opmerkingen die hij privé had gemaakt, schijnbaar niet wetende dat zijn microfoon nog aan stond. Hij bood op 11 juli zijn excuses aan voor zijn “onparlementaire” gedrag nadat er een video was verschenen met een fragment waarin hij een krachtterm mompelde om Jamus Lim – een parlementslid van de oppositie – te beschrijven.

‘Ongepaste uitwisseling’

De Arbeiderspartij van de oppositie zei in een verklaring dat ze “momenteel onderzoek doet” naar een video die online circuleert waarin gekozen parlementslid Leon Perera “een ongepast gesprek” laat zien met Nicole Seah, een partijlid dat eerder de algemene verkiezingen van 2020 had betwist. .

Noch Perera noch Seah hebben nog publiekelijk gereageerd op de kwestie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert