Site pictogram Financieel.com

Politie en demonstranten botsen opnieuw in een nacht van geweld na het vermoorden van George Floyd

Demonstranten confronteren de politie van de geheime dienst en de politie van het Park buiten het Witte Huis op 30 mei 2020 in Washington DC, tijdens een protest tegen de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man, die stierf nadat een politieagent uit Minneapolis op zijn nek knielde voor enkele minuten.

Eric Baradat | AFP | Getty Images

Honderden mensen werden gearresteerd toen demonstranten en de politie in steden in heel Amerika in botsing kwamen als demonstraties als reactie op de moord op George Floyd, een ongewapende zwarte man, door toedoen van de politie van Minneapolis. De dood van Floyd in hechtenis heeft volgens NBC News in het weekend geleid tot meer dan 100 demonstraties in de Verenigde Staten.

Burgemeesters van grote steden, van Los Angeles tot Philadelphia tot Atlanta, legden uitgaansverboden op en ten minste 12 staten, evenals Washington, DC activeerden de troepen van de Nationale Garde in een poging om de vrede ’s nachts te bewaren, maar protesten in verschillende steden liepen weer in geweld toen de spanningen overstroomden. .

Derek Chauvin, de officier die op Floyd’s nek knielde, werd gearresteerd en beschuldigd van moord en doodslag.

Dit is de live blog van CNBC met al het laatste nieuws over de demonstraties die de VS aangrijpen. Deze blog zal de hele dag worden bijgewerkt als het nieuws doorbreekt.

Burgemeester van St. Paul roept de politie op

Wetshandhavers nemen hun standpunt in tijdens een protest tegen de dood in de politie van Minneapolis door George Floyd, in Minneapolis, Minnesota, VS, 30 mei 2020. Foto genomen op 30 mei 2020.

Lucas Jackson | Reuters

10:10 uur ET – Melvin Carter, burgemeester van St. Paul, Minnesota, zei op CNN’s “State of the Union” dat bewijs van vooruitgang bij de hervorming van de politie meer zou helpen om de protesten in zijn stad te onderdrukken dan aanvullende hulp van de National Wacht.

“Wat ik denk dat ons meer zou helpen dan militaire steun, is enige zekerheid in ons hele land dat we over een juridisch en gerechtelijk systeem beschikken dat de capaciteit en het vermogen heeft om iemand verantwoordelijk te houden wanneer iets zo schaamteloos, iets zo walgelijks, iets zo goeds -gedocumenteerd gebeurt voor iedereen duidelijk, ‘zei Carter.

Carter zei dat wetten en politiebondscontracten onder meer moeten veranderen om de politie verantwoordelijk te houden. De burgemeester zei ook dat hij wilde dat de andere officieren die bij de dood van George Floyd betrokken waren, ter verantwoording zouden worden geroepen, maar hij zei niet of hij dacht dat ze moesten worden beschuldigd van moord.

Tot nu toe zijn in de stad meer dan 170 bedrijven beschadigd tijdens de demonstraties. Carter zei dat terwijl veel demonstranten er waren om verandering na Floyd’s dood aan te dringen, anderen er waren om destructief te zijn.

‘Er zijn mensen in onze straten die er zijn om onze kapperszaken in zwarte handen in brand te steken, om onze familiebedrijven, onze restaurants van immigranten, in brand te steken’, zei Carter. ‘En het is me heel duidelijk dat die mensen niet gedreven worden door liefde voor onze gemeenschap, en je kunt niet beweren dat die acties bedoeld zijn om een ​​betere toekomst voor onze gemeenschap te creëren, integendeel.’

Burgemeester van Atlanta: Trump maakt het alleen maar erger

Een demonstrant wordt door politieagenten aangehouden tijdens een protest tegen de dood in Minneapolis, de politie van George Floyd, in Atlanta, Verenigde Staten, 30 mei 2020.

Shannon Stapelton | Reuters

10:05 ET – Burgemeester van Atlanta, Keisha Bottoms, veroordeelde de oproep van president Donald Trump aan de federale regering om de militaire actie tegen demonstranten op te voeren.

“Dit is weer zoals Charlottesville,” vertelde Bottoms CNN’s Jake Tapper over “State of the Union.” ‘Hij spreekt en hij maakt het erger.’

Vrijdag en zaterdagavond verzamelde zich een menigte voor het Witte Huis uit protest tegen de dood van George Floyd. Trump tweette zaterdag dat als de demonstranten de door de Amerikaanse geheime dienst ingestelde barrières hadden doorbroken, ze ‘zouden zijn begroet met de meest wrede honden en de meest onheilspellende wapens’.

Later op zaterdag riep Trump staten op om “VEEL harder te worden”, anders zou de federale regering ingrijpen en “doen wat er moet gebeuren”, inclusief “het gebruik van de onbeperkte macht van ons leger”.

Trump heeft momenteel geen plannen om de Nationale Garde te federaliseren, zegt het Witte Huis

Leden van de National Guard lopen in het gebied na een protest nadat een blanke politieagent was betrapt op een video van een omstander die zijn knie in de nek drukte van de Afro-Amerikaanse man George Floyd, die later stierf in een ziekenhuis in Minneapolis, Minnesota, VS, 29 mei 2020.

Carlos Barria | Reuters

9:59 uur ET – Robert O’Brien, nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, vertelde verslaggevers dat de VS de Nationale Garde niet zullen federaliseren te midden van landelijke protesten over de moord op George Floyd.

‘We gaan de Garde op dit moment niet federaliseren’, zei O’Brien. ‘Als de gouverneurs het nodig hebben, zijn we er als reserve en doen we alles wat ze nodig hebben om de controle over hun steden te behouden.

‘We willen dat gouverneurs de controle over hun steden overnemen’, vervolgde O’Brien. ‘We willen dit een wetshandhavingskwestie houden, dat is onze voorkeur’, voegde hij eraan toe. ‘Maar als een situatie uit de hand loopt, zijn er militairen die kunnen worden ingezet. Maar we hopen dat dat niet gebeurt.’

Zaterdagavond vuurden leden van de Minnesota National Guard traangas en rubberen kogels af op demonstranten die de avondklok hadden verlaten. Gouverneurs hebben de National Guard in onder meer Californië, Georgia, Kentucky, Washington en Tennessee gemobiliseerd als reactie op rellen.

Ten minste 30 bedrijven en gebouwen zijn beschadigd in Nashville

5:25 uur ET – In Nashville werden zaterdagavond na 22.00 uur 28 demonstranten gearresteerd. avondklok, volgens de politie van Nashville.

Gouverneur Bill Lee gaf de Nationale Garde toestemming om te mobiliseren als reactie op protesten, die volgens hem een ​​”gewelddadige, onwettige wending” namen.

Demonstranten hebben minstens 30 bedrijven en gebouwen in de stad beschadigd, waaronder het gerechtsgebouw van Nashville, dat in brand is gestoken. Volgens de politie zijn er geen agenten gewond geraakt.

Target sluit tijdelijk landelijk 175 winkels

Een container wordt in brand gestoken voor een Target-winkel in Oakland, Californië op 30 mei 2020, na de dood van George Floyd, een zwarte man die stierf nadat een blanke politieagent enkele minuten op zijn nek had geknield.

JOSH EDELSON

4:36 uur ET – Target heeft tijdelijk 175 winkels in het hele land gesloten te midden van aanhoudende protesten, kondigde het bedrijf zaterdagavond aan.

“Onze focus blijft op de veiligheid van onze teamleden en het helpen van onze gemeenschap om te genezen”, aldus het bedrijf.

Target sloot 71 winkels in Minnesota, dat in de ban was van demonstraties en rellen na de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man, nadat een blanke officier een knie in zijn nek had gedrukt terwijl hij hem in hechtenis nam.

In Californië en New York zijn zeker een dozijn winkels gesloten. Alle Target-werknemers die worden getroffen door winkelsluitingen, worden betaald voor maximaal 14 dagen geplande uren, inclusief COVID-19 premiumbetaling, aldus het bedrijf.

Werknemers kunnen ook werken op andere nabijgelegen doellocaties die open blijven. Sommige bedrijven zijn geplunderd en vernield in steden in de Verenigde Staten toen protesten gewelddadig werden, waaronder een Target-winkel in Minneapolis.

De politie van Seattle arresteert ten minste 27 nadat de menigte auto’s in brand heeft gestoken

Demonstranten komen in opstand na een vreedzame bijeenkomst die hun verontwaardiging uitte over de dood van George Floyd op 30 mei 2020 in Seattle, Washington.

Karen Ducey

4:15 uur ET – Meer dan 20 mensen werden gearresteerd in Seattle tijdens het protest van zaterdag, zei de politiechef van Seattle, Carmen Best, in een verklaring in de vroege zondagochtend. Best zei dat “meerdere officieren en burgers gewond zijn geraakt”, maar gaf geen verdere details over die verwondingen.

De protesten in Seattle waren meer dan twee uur vreedzaam voordat ze escaleerden, en sommige demonstranten staken de politie en privévoertuigen in brand, aldus de verklaring. Burgemeester Jenny Durkan bestelde een avondklok vanaf 17.00 uur. tot 5 uur ’s ochtends Op het moment van de verklaring waren de politie van Seattle en de Nationale Garde nog steeds bezig om mensen uit de binnenstad van de stad te verwijderen.

Meer dan 100 gearresteerd, 13 politieagenten gewond in Philadelphia

De politie behandelt een gearresteerde Afro-Amerikaanse man terwijl demonstranten op 30 mei 2020 in botsing komen met de politie in de buurt van het stadhuis in Philadelphia, PA. Steden in het hele land zien duizenden mensen de straat opgaan om te protesteren tegen het politiegeweld na de moord op George Floyd.

Bastiaan Slabbers | NurPhoto | Getty Images

02:35 ET – De politie van Philadelphia zei op Twitter dat 13 van zijn officieren gewond waren geraakt, waaronder 7 met chemische brandwonden aan hun gezicht, terwijl agenten tijdens de protesten van zaterdag meer dan 100 arrestaties verrichtten.

Burgemeester van Philadelphia, Jim Kenney, legde gisteravond vanaf 20.00 uur een avondklok op. tot 6 uur ’s ochtends. Die avondklok wordt op zondagavond herhaald. Overtredingen van de uitgaansverboden waren goed voor 52 van de arrestaties, terwijl er nog 43 waren voor plunderingen of inbraak, aldus de afdeling. Er was één arrestatie wegens het aanvallen van een officier.

Los Angeles onder noodtoestand, National Guard geactiveerd, coronavirus testcentra gesloten

Brandweerlieden bestrijden een brand in Melrose Avenue in het Fairfax District tijdens demonstraties na de dood van George Floyd op 30 mei 2020 in Los Angeles, Californië.

David McNew | Getty Images

02:16 ET – Gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft de noodtoestand uitgeroepen in Los Angeles en het verzoek van de stad om de Nationale Garde in te zetten, goedgekeurd om escalerende protesten het hoofd te bieden.

Coronavirus-testcentra in Los Angeles zijn ook tijdelijk gesloten als gevolg van de onrust. Mark Ridley-Thomas, supervisor van Los Angeles County, zei dat het sluiten van de testlocaties een “verontrustend gevolg was van een sociale instorting veroorzaakt door buitensporig gebruik van geweld, resulterend in de dood van een andere ongewapende Afro-Amerikaanse man.”

Mobiele versie afsluiten