FINANCIEEL.com

Poetin trok ten strijde voor ‘minder NAVO’, zegt de chef van de militaire alliantie – en dat heeft een averechts effect gehad

Poetin trok ten strijde voor ‘minder NAVO’, zegt de chef van de militaire alliantie – en dat heeft een averechts effect gehad

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op de NAVO-top in Vilnius, Litouwen, op 11 juli 2023.

Bloomberg | Bloomberg |

De Russische oorlog in Oekraïne heeft de uitbreiding van het militaire bondgenootschap van de NAVO eerder vergroot dan afgeremd, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg dinsdag, een dag nadat Turkije het lidmaatschapsverzoek van Zweden had goedgekeurd.

Voorafgaand aan zijn volwaardige invasie van Oekraïne vorig jaar, noemde de Russische president Vladimir Poetin vermeende nationale veiligheidsrisico’s als gevolg van de ambities van Kiev om lid te worden van de NAVO.

“[Putin] ten oorlog trok omdat hij minder NAVO wilde. Hij krijgt meer NAVO”, zei Stoltenberg dinsdag tegen verslaggevers aan het begin van de NAVO-top in Vilnius, Litouwen. “Moskou, president Poetin, heeft geen vetorecht over de uitbreiding van de NAVO.”

Poetin onderschatte de politieke gevolgen van een oorlog met Oekraïne, zegt de NAVO-chef

De opmerkingen van Stoltenberg komen nadat Turkije er maandag mee instemde om het toetredingsbod van Zweden tot de NAVO-alliantie te steunen, nadat het zijn goedkeuring meer dan een jaar had onthouden. De diplomatiek ingewikkelde bezwaren van Ankara waren voornamelijk gericht op de steun van Zweden aan Koerdische groeperingen die Turkije als terrorist bestempelt.

Stockholm en Helsinki lieten hun historische conflictneutraliteit varen en dienden hun aanvraag om lid te worden van de NAVO in mei 2022 in, in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne. Finland werd de 31st lid van de alliantie in april van dit jaar en heeft sindsdien deelgenomen aan de eerste oefening met de coalitie.

Oekraïne heeft gepusht om zijn eigen NAVO-lidmaatschap vooruit te helpen, maar functionarissen van de alliantie hebben herhaaldelijk gezegd dat toetreding onwaarschijnlijk is zolang er oorlog wordt gevoerd op zijn grondgebied. Kiev’s poging om lid te worden van de Europese Unie is eveneens tot stilstand gekomen, terwijl Oekraïne doorgaat met hervormingen op het gebied van justitie en corruptiebestrijding.

Duidelijk, positief signaal

Toch merkte Stoltenberg dinsdag op dat Kiev aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het verdiepen van zijn betrekkingen met de NAVO sinds de top in april 2008 in Boekarest, waar werd overeengekomen dat Oekraïne en Georgië zich bij de alliantie zouden aansluiten.

“Oekraïne heeft een lange weg afgelegd sinds we in 2008 de beslissing namen dat de volgende stap een lidmaatschapsactieplan zal zijn”, zei hij. “Oekraïne staat veel dichter bij de NAVO, dus ik denk dat het tijd is om dat ook in de NAVO-besluiten tot uiting te laten komen.”

Stoltenberg benadrukte in zijn communiqué later op de dag ook dat “de NAVO-bondgenoten een sterke, positieve boodschap zullen sturen over de weg voorwaarts voor Oekraïne”.

Er blijven vragen bestaan ​​over de veiligheidsgaranties die de NAVO Oekraïne kan bieden en de mate waarin deze toezeggingen een mogelijke leiderschapswisseling in de VS, die in november 2024 verkiezingen zal houden, kunnen doorstaan.

De langdurige toetredingsvoortgang begint echter af te nemen voor de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy.

“Ongekend en absurd – wanneer er geen tijdschema is voor zowel de uitnodiging (!) een Google-vertaling.

“Het lijkt erop dat er geen bereidheid is om Oekraïne uit te nodigen voor de NAVO of om het lid te maken van het Bondgenootschap”, voegde hij eraan toe. “En voor Rusland betekent dit motivatie om zijn terreur voort te zetten.”

Stoltenberg heeft bevestigd dat Zelenskyy de NAVO-top zal bijwonen.

Russische veiligheid

In door Google vertaalde commentaren van het Russische staatspersbureau Tass op Telegram waarschuwde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dinsdag dat het potentiële lidmaatschap van de NAVO van Oekraïne “zeer gevaarlijk is voor de Europese veiligheid”, eraan toevoegend dat de toetreding van Zweden tot de alliantie “negatieve gevolgen zal hebben”. “

Rusland zal de NAVO-top nauwlettend volgen om stappen te ondernemen om zijn eigen veiligheid te waarborgen, zei Peskov.

Rusland is sterk gekant tegen uitbreiding van de NAVO en uit regelmatig zorgen over de verspreiding van westerse invloed dicht bij zijn grenzen.

Kiev ontworstelde zich officieel aan de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in augustus 1991, maar Poetin houdt vol dat Russen en Oekraïners “één volk” zijn – een bewering die door velen in Oekraïne wordt afgewezen. Moskou veroverde in 2014 het Krim-schiereiland op Oekraïne en annexeerde afgelopen september illegaal vier andere Oekraïense oblasten: Donetsk, Kherson, Luhansk en Zaporizhzhia.

De Russische invasie heeft de NAVO ertoe aangezet haar aanwezigheid in Oost-Europa te versterken in plaats van terug te trekken.

“De NAVO heeft haar militaire aanwezigheid in het oostelijke deel van het bondgenootschap vergroot als direct gevolg van het gedrag van Rusland, dat een patroon van agressieve acties tegen zijn buurlanden en de bredere transatlantische gemeenschap weerspiegelt”, zei het bondgenootschap vorige maand.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert