Site pictogram Financieel.com

Plan van Biden om het minimumloon te verhogen, zou de groei stimuleren, OESO april 2021

Werknemers repareren glas aan de rotonde van het oostfront dat werd beschadigd tijdens de aanval van 6 januari op het Capitool op 8 februari 2021 in Washington, DC.

Tasos Katopodis | Getty-afbeeldingen

LONDEN – De VS moeten doorgaan met een plan om het federale minimumloon te verhogen om te helpen bij een meer inclusief herstel van de coronaviruscrisis, zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling woensdag.

President Joe Biden wil het minimumloon van federale werknemers verhogen tot $ 15 per uur en een uitvoerend bevel in deze zin zou in de komende weken kunnen komen. Volgens de OESO is dit van cruciaal belang om mensen met een laag inkomen te ondersteunen, die zwaarder zijn getroffen door de pandemie.

“In verschillende geavanceerde economieën hebben de pandemie en de voortdurende veranderingen op de arbeidsmarkt … de kwestie van minimumlonen naar voren gebracht”, zei de OESO in haar Going For Growth-rapport dat woensdag werd gepubliceerd.

“Dit is met name het geval in de Verenigde Staten, waar het verhogen van het federale minimumloon een van de topprioriteiten is. Recente gegevens suggereren dat verhogingen van het minimumloon tot 59% van het mediaanloon weinig negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid”, aldus Paris -gebaseerde instelling zei.

“Het verhogen van het federale minimumloon zou zowel deelname stimuleren als helpen om inkomensongelijkheden te verminderen”, voegde het eraan toe.

Het minimumloon in de VS is sinds 2009 $ 7,25 per uur. Eigenaren van kleine bedrijven hebben gezegd dat het plan om de lonen te verhogen op een moeilijk moment voor hen een last zou zijn.

Aan de andere kant hebben sommige werknemersrechtengroepen betoogd dat Biden meer zou moeten doen, waaronder de bescherming van mensen met een handicap opvoeren en de rechten op de werkplek beter afdwingen om discriminatie te verminderen.

De OESO zei ook dat de Verenigde Staten verder moeten gaan in het verbeteren van de arbeidsmarktomstandigheden.

Dit zou de mobiliteit van werknemers ondersteunen, meer opleidingsprogramma’s aanbieden en de administratieve rompslomp verminderen voor mensen met een strafblad die een beroepsvergunning willen verkrijgen.

“We moeten onze economieën veerkrachtiger maken, we moeten ze inclusiever maken”, zei Laurence Boone, hoofdeconoom bij de OESO, woensdag tegen CNBC.

Ze voegde eraan toe dat het belangrijk is om “je te concentreren op de mensen die achterblijven”.

Volgens prognoses van het Internationaal Monetair Fonds groeien de Verenigde Staten dit jaar in een tempo van 6,4%. Dit betekent dat het op schema ligt om dit jaar het niveau van het pre-pandemische BBP te overtreffen.

Maar nieuw arbeidsmarktvriendelijk beleid zou de littekens van de crisis kunnen beperken en tot meer werkgelegenheid kunnen leiden.

Het IMF voorspelde een werkloosheidspercentage van 8,1% voor de VS in 2020, gevolgd door 5,8% in 2021.

Mobiele versie afsluiten