FINANCIEEL.com

Pfizer betreedt de markt voor medicijnen voor gewichtsverlies samen met Novo Nordisk en Eli Lilly

Pfizer betreedt de markt voor medicijnen voor gewichtsverlies samen met Novo Nordisk en Eli Lilly

CFOTO | Toekomstige publicatie |

Terwijl de winst van Covid verdampt, Pfizer wil een deel van de ontluikende markt voor afslankmedicijnen veroveren.

Analisten zeggen dat komende gegevens over de experimentele zwaarlijvigheidspil van Pfizer, danuglipron, cruciaal zullen zijn bij het bepalen hoe concurrerend het bedrijf kan zijn ten opzichte van de dominante spelers in de ruimte. Eli Lilly En Novo Nordisk.

Deze bedrijven hebben het afgelopen jaar bijgedragen aan de goudkoorts van de afslankgeneesmiddelenindustrie met hun wekelijkse obesitas- en diabetesinjecties, zoals Wegovy en Ozempic van Novo Nordisk en Mounjaro van Eli Lilly. Ze racen nu om hun eigen pillen tegen obesitas en diabetes te ontwikkelen.

Beleggers wachten tot Pfizer tegen het einde van het jaar fase twee-onderzoeksgegevens vrijgeeft over zijn tweemaal daagse pil, bij zwaarlijvige patiënten zonder diabetes. Ze willen dat het medicijn een vergelijkbaar gewichtsverlies veroorzaakt als een eenmaal daagse pil van Eli Lilly. Beleggers willen ook graag dat Pfizer begin volgend jaar proefgegevens vrijgeeft over een eenmaal daagse versie van danuglipron, die wordt gezien als de meer competitieve vorm van het medicijn.

Pfizer ziet een grote kans in het segment, omdat het zich lijkt te herstellen van de sterk dalende vraag naar zijn Covid-producten en een koersdaling van ongeveer 40% dit jaar zal kunnen omkeren.

CEO Albert Bourla zei in januari dat de markt voor GLP-1’s – een klasse medicijnen tegen obesitas en diabetes die een darmhormoon nabootsen om de eetlust van een persoon te onderdrukken – uiteindelijk zou kunnen groeien tot $90 miljard, en het bedrijf wil $10 miljard van dat segment veroveren. met een orale behandeling.

Beleggers zijn pessimistischer geworden over het potentieel van Pfizer in de geneesmiddelenindustrie voor gewichtsverlies sinds het bedrijf in juni zijn experimentele eenmaal daagse pil schrapte, onder vermelding van verhoogde leverenzymen bij mensen die het gebruikten. Daardoor bleef Pfizer over met de tweemaal daagse danuglipron, waar Wall Street minder enthousiast over is omdat het minder handig zou zijn dan een behandeling van één keer per dag.

Bemoedigende resultaten uit de tests kunnen bij Pfizer hetzelfde enthousiasme opwekken dat de aandelenkoersen van Novo Nordisk en Eli Lilly dit jaar een boost heeft gegeven.

“Als de gegevens van Pfizer positief zijn, denk ik dat mensen verder kunnen kijken dan al deze Covid-overhang”, vertelde Cantor Fitzgerald-analist Louise Chen aan CNBC.

Een afslankpil zou voor alle drie de bedrijven een zegen kunnen zijn. Orale medicijnen zijn doorgaans gemakkelijker te vervaardigen dan injecties, en gemakkelijker voor artsen om voor te schrijven en voor patiënten om in te nemen. Pillen kunnen mogelijk ook helpen de aanbodbeperkingen te verlichten waar veel van hun injecteerbare tegenhangers last van hebben, aangezien de vraag naar de medicijnen enorm stijgt.

De pil van Eli Lilly legt de lat hoog voor de werkzaamheid

Voorafgaand aan de fase twee-onderzoeksgegevens hebben verschillende analisten gezegd dat de tweemaal daagse pil van Pfizer ongeveer net zo effectief moet zijn als de eenmaal daagse pil van Eli Lilly om concurrerend te zijn. Dat betekent minimaal 14% tot 15% gewichtsverlies, vertelde Chen aan CNBC.

Leerink Securities-analist David Risinger schreef in oktober dat de danuglipron van Pfizer een gewichtsvermindering moet laten zien in de “mid-teens”-percentages om als concurrerend te worden beschouwd met die van Eli Lilly. pil, die orforglipron wordt genoemd.

Patiënten met obesitas of overgewicht die eenmaal daags 45 milligram van de pil van Eli Lilly slikten, verloren na 36 weken tot 14,7% van hun lichaamsgewicht, of 34 pond, volgens de resultaten van de fase twee-studie van het bedrijf.

Deze resultaten lijken consistent met de gewichtsvermindering veroorzaakt door een hoge dosis orale versie van semaglutide van Novo Nordisk – het actieve ingrediënt dat wordt gebruikt in Ozempic en Wegovy – maar kwamen over een kortere proefperiode.

Patiënten met overgewicht of obesitas die eenmaal daags 50 milligram Novo Nordisk-medicijn innamen, zagen na 68 weken een gemiddeld gewichtsverlies van 15,1%, volgens de resultaten van fase drie klinische onderzoeken die in juni werden vrijgegeven.

Novo Nordisk brengt met name al een orale versie met een lage dosis semaglutide op de markt onder de naam Rybelsus voor de behandeling van type 2-diabetes.

De aankomende fase twee-onderzoeksgegevens van Pfizer zullen een glimp geven van de effecten van tweemaal daags danuglipron over een langere periode dan de eerdere onderzoeken van het bedrijf naar het medicijn. De studie onderzocht het gewichtsverlieseffect van de behandeling bij meer dan 600 volwassenen met obesitas na 26 of 32 weken bij verschillende doseringshoeveelheden.

In een eerder onderzoek in het middenstadium verloren patiënten met type 2-diabetes die tweemaal daags een 120 milligram-versie van danuglipron slikten na 16 weken gemiddeld ongeveer 10 pond.

Uit een ander middenstadiumonderzoek bleek dat diabetespatiënten die tweemaal daags een versie van 200 milligram danuglipron slikten na twaalf weken gemiddeld bijna 12 pond, of 5,8% van hun gewicht, verloren.

Beleggers willen nog steeds een eenmalige versie zien

Ook al zijn de aankomende gegevens van Pfizer bemoedigend, veel beleggers zullen volgend jaar nog steeds benieuwd zijn naar het werkzaamheids- en veiligheidsprofiel van een eenmaal daagse versie.

Artsen geven over het algemeen de voorkeur aan eenmaal daagse pillen boven tweemaal daagse medicijnen, zei Wells Fargo-analist Mohit Bansal in een onderzoeksnota in juni.

Gezondheidsexperts vertelden eerder ook aan CNBC dat patiënten vaak vergeten een medicijn in te nemen als ze dat twee keer moeten doen, aldus de experts.

Een eenmaal daagse dosis danuglipron zou ook de zorgen kunnen wegnemen over het potentieel hogere niveau van gastro-intestinale bijwerkingen – zoals misselijkheid en braken – die gepaard gaan met de tweemaal daagse versie.

Risinger van Leerink Partners schreef in een nota van oktober dat het aantal patiënten dat in de fase twee-studie stopt met de behandeling met tweemaal daags danuglipron van Pfizer waarschijnlijk hoger zal zijn dan degenen die stopten met het gebruik van orforglipron van Eli Lilly. Hij zei dat dit deels komt doordat de totale dagelijkse dosis van danuglipron veel hoger is, wat meer bijwerkingen kan veroorzaken.

Analisten zeiden dat Pfizer lijkt te geloven dat een eenmaal daagse versie van het medicijn gastro-intestinale bijwerkingen zou kunnen verminderen.

Ze wezen op de cijfers van Pfizer over het tweede kwartaal, toen de Chief Scientific Officer van het bedrijf, Mikael Dolsten, suggereerde dat een eenmaal daagse versie de verdraagbaarheid van het medicijn door een patiënt zou kunnen verbeteren, wat de gastro-intestinale bijwerkingen zou kunnen verminderen ‘die als beperkend worden gezien’. “danuglipron.

De grotere vraag is of een eenmaal daagse versie van de pil klaar zal zijn voor een fase drie-proef in 2024, die wordt gezien als de volgende grote stap in de richting van mogelijke goedkeuring van de Food and Drug Administration.

Pfizer denkt dat het mogelijk is. Tijdens de winstoproep voor het derde kwartaal van het bedrijf zei Dolsten dat een cruciale proef in de late fase van de versie die één keer per dag wordt toegediend volgend jaar “binnen ons bereik” ligt.

Mis deze verhalen van CNBC PRO niet:

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert