Peter Thiel bekritiseert Google en Apple omdat ze te dicht bij China zijn

By Jernst van Waal

Peter Thiel, mede-oprichter en voorzitter van Palantir Technologies Inc., spreekt tijdens een persconferentie in Tokio, Japan, op maandag 18 november 2019.

Kiyoshi Ota | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Tech-investeerder Peter Thiel bekritiseerde grote Amerikaanse technologiebedrijven omdat ze te dicht bij China waren tijdens een dinsdagoptreden op een virtueel evenement van de Richard Nixon Foundation.

Thiel, die mede-oprichter van PayPal is en lid is van het bestuur van Facebook na een vroege investering, is een uitgesproken stem in de wereld van technologie-investeringen en staat bekend om zijn tegendraadse meningen en conservatieve neigingen. Hij heeft defensie-aannemers zoals Palantir gesteund en heeft publiekelijk de campagne voor president van voormalig president Donald Trump in 2016 gesteund.

Woensdag concentreerde de Nixon-sessie zich op China, en hij werd vergezeld door voormalig staatssecretaris Mike Pompeo en voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien.

Thiel bekritiseerde Google vanwege zijn werk op het gebied van kunstmatige intelligentie met Chinese universiteiten, deels vanwege gesprekken die hij beweerde te hebben met insiders van het bedrijf, volgens een transcript van het evenement beoordeeld door CNBC.

“Aangezien alles in China een civiel-militaire fusie is, werkte Google in feite samen met het Chinese leger, niet met het Amerikaanse leger”, zei Thiel. Hij vond het ook jammer dat Google ‘insiders’ hem vertelden dat ze met de Chinezen werkten omdat ‘ze dachten dat ze de technologie net zo goed de voordeur konden weggeven, want als ze het niet gaven, zou het toch gestolen worden’.

Thiel had eerder in 2019 kritiek geuit op Google en zei dat de FBI en de CIA Google moesten onderzoeken en vragen of het gecompromitteerd was door Chinese spionnen.

Een woordvoerder van Google zei destijds: “Zoals we al eerder hebben gezegd, werken we niet samen met het Chinese leger.”

Thiel zei ook dat het onwaarschijnlijk is dat Apple China zal confronteren vanwege de enorme toeleveringsketen om iPhones en andere producten in het land te produceren. Hij merkte op dat andere grote technologiebedrijven zoals Facebook, Amazon en Microsoft niet zo uitgebreide zakelijke belangen in het land hebben, in sommige gevallen omdat de Chinese overheid heeft beperkt wat ze daar kunnen doen.

Hij riep de VS op om “veel druk” en controle uit te oefenen op Apple vanwege de arbeidsvoorzieningsketen in het land.

Apple is waarschijnlijk degene die structureel een reëel probleem is, omdat de hele toeleveringsketen van de iPhone uit China wordt gemaakt, “zei Thiel.” Apple is er een die echte synergieën heeft met China. “

Hij leek tijdens het gesprek ook zijn standpunt over Bitcoin te veranderen. Thiel heeft geïnvesteerd in Bitcoin-bedrijven en zei eerder dat hij “long bitcoin” was en beschouwt het als het “digitale equivalent van goud”.

Dinsdag zei Thiel dat Bitcoin de Amerikaanse dollar bedreigt.

“Hoewel ik een soort van pro-crypto, pro-Bitcoin maximalist ben, vraag ik me af of Bitcoin op dit moment ook gedeeltelijk moet worden beschouwd als een Chinees financieel wapen tegen de VS, waar het fiatgeld bedreigt, maar het bedreigt vooral de Amerikaanse dollar, en China wil dingen doen om het te verzwakken, dus China’s lange Bitcoin, “zei Thiel.