Pandemie heeft de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling met decennia vertraagd

By Jernst van Waal

LONDEN – Voormalig Unilever-CEO Paul Polman heeft gewaarschuwd dat de coronaviruspandemie de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling 20-30 jaar heeft opgeschoven, in termen van het vergroten van de ongelijkheid.

Polman, die nu voorzitter is van social venture IMAGINE en een van de oprichters van CNBC’s ESG Council, sprak maandag op CNBC’s “Street Signs Europe”.

“De pandemie heeft ons waarschijnlijk 20-30 jaar teruggebracht naar de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling”, zei hij, “en nogmaals, de mensen die al in de samenleving waren gemarginaliseerd, inclusief de genderdimensie … deze mensen hebben onevenredig geleden.

Vrouwen, mensen van kleur en jongeren behoren tot degenen die het meest zijn getroffen door de coronaviruscrisis.

“Dus als we niet meer banen creëren, als we geen betere banen creëren als gevolg van deze pandemie, dan denk ik dat we meer problemen zullen zien van sociale incohesie en ontevredenheid in de samenleving, ondermijning van democratieën en al het andere, ‘Legde Polman uit.

Aan de positieve kant benadrukte Polman hoe regeringen op de crisis hadden gereageerd door biljoenen dollars uit te geven om hun economie te ondersteunen.

“En hopelijk zullen we in toenemende mate een deel van die uitgaven zien verschuiven naar het groener maken van onze samenlevingen en er ook voor zorgen dat we de ongelijkheidskwesties aanpakken”, zei hij.

Polman zei dat hij geloofde dat er tijdens de pandemie een “versnelling” was opgetreden in het werk aan milieu-, sociale en bestuurskwesties, met een bijzondere focus op het sociale aspect van deze drie elementen.

“De gezondheid van de mensen, de bescherming van mensen in onze waardeketen, de sociale vangnetten die daarmee gepaard gaan, staan ​​nu hoog op de agenda”, zei hij.