Overhangende schulden en financiële kwetsbaarheden brengen herstel in gevaar

Foto genomen op 6 april 2021 toont het hoofdkantoor van het Internationaal Monetair Fonds IMF in Washington, DC, de Verenigde Staten.

Ting Shen | Xinhua News Agency | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Beleidsmakers en centrale banken moeten “zeer selectief” zijn met stimuleringsmaatregelen om te voorkomen dat de wereldwijde economische groei op middellange termijn in gevaar komt, aldus een topfunctionaris bij het Internationaal Monetair Fonds, met een overhangende schuldenlast en financiële kwetsbaarheden die als mogelijke risico’s worden geïdentificeerd.

De waarschuwing komt nu het IMF lijkt te proberen een delicate evenwichtsoefening te orkestreren tijdens zijn voorjaarsbijeenkomsten deze week.

Het in Washington DC gevestigde instituut heeft de VS geprezen voor het geven van buitengewone stimuleringsmaatregelen te midden van de aanhoudende coronaviruscrisis om een ​​wereldwijd economisch herstel te versnellen, terwijl het ook waarschuwt voor het potentieel van deze maatregelen om structurele schade op langere termijn aan wereldwijde economieën te veroorzaken. .

“Het lijdt geen twijfel dat stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten een zeer gunstige achtergrond vormen voor de groeiprognoses die we hebben gemaakt”, vertelde Geoffrey Okamoto, eerste plaatsvervangend directeur van het IMF, woensdag aan CNBC’s Joumanna Bercetche.

“Ik zou het niet als een kruk omschrijven. Dit is een wind in de rug, juist, dat landen zouden moeten kunnen gebruiken of profiteren om te proberen de resterende tijd door te rijden totdat ze al hun burgers kunnen prikken en hun economieën. heropenen, ‘voegde hij eraan toe.

Het IMF zei dinsdag in zijn World Economic Outlook dat de wereldeconomie op schema ligt om dit jaar met 6% te groeien, waardoor zijn prognose voor de tweede keer in drie maanden wordt bijgesteld. Het komt na een geschatte krimp van 3,3% in 2020 en de ergste wereldwijde recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.

IMF-directeur Kristalina Georgieva zei dat de betere vooruitzichten werden ondersteund door de introductie van coronavirusvaccins en economische stimuleringsmaatregelen, “vooral in de Verenigde Staten.”

In een beweging die naar verwachting het economisch herstel in de VS zal stimuleren, werd vorige maand het stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen van president Joe Biden aangenomen. Het Witte Huis heeft sindsdien geprobeerd een infrastructuurplan van $ 2 biljoen op te stellen voor de volgende wetgevende prioriteit van de regering.

Op de vraag of beleidsmakers en centrale banken het risico liepen economieën te veel te eten als gevolg van ultra-accommoderende maatregelen, antwoordde Okamoto: “Zowel wat betreft fiscaal als monetair beleid brengt het te lang op hun plaats houden van accommodatie risico’s met zich mee.”

‘Risico’s voor groei’

“Aan de monetairbeleidszijde, nodigt het te lang handhaven van monetairbeleidsaccommodatie bepaalde kwetsbaarheden uit om in de financiële sector te komen”, zei Okamoto, eraan toevoegend dat het instituut in zijn Global Financial Stability Report had gezegd dat toezichthouders deze risico’s zouden moeten beheersen. .

In het GFSR-rapport van het IMF, dat dinsdag is gepubliceerd, staat dat hoewel er een dringende noodzaak is om een ​​erfenis van kwetsbaarheden te vermijden, acties die worden ondernomen tijdens de coronaviruspandemie “onbedoelde gevolgen kunnen hebben, zoals te hoge waarderingen en toenemende financiële kwetsbaarheden.”

Het wijst ook op een sterke divergentie tussen een klein aantal geavanceerde economieën en opkomende markteconomieën, waarbij lage-inkomenslanden het risico lopen verder achterop te raken tijdens een herstel met meerdere snelheden.

Een werknemer werkt aan een productielijn om elektrische producten te produceren voor binnenlandse en Zuidoost-Aziatische markten in Hai ‘een stad, de oostelijke provincie Jiangsu in China, 29 maart 2021.

Costfoto | Barcroft Media | Getty-afbeeldingen

“Aan de fiscale kant, alleen al omdat de tarieven laag blijven en je leencapaciteit er is, wil dat nog niet zeggen dat je onbeperkte hoeveelheden geld kunt lenen voor welk doel dan ook”, vervolgde Okamoto.

“We willen dat mensen hun middelen voorzichtig besteden om door de pandemie heen te komen en om de juiste investeringen te doen om zichzelf op een groeitraject te zetten dat uit de crisis komt. Maar daarvoor moet u zeer selectief zijn en ervoor zorgen dat u de projecten financiert met de hoogste economische rendementen. “

Okamoto zei dat een falen om selectief te zijn met deze projecten zou leiden tot een overhangende schuld, “en zowel de overhangende schulden als de financiële kwetsbaarheden zouden op middellange termijn risico’s voor de groei kunnen veroorzaken.”

Plaats een reactie