FINANCIEEL.com

OpenAI zegt dat Sam Altman aftreedt als CEO nadat het bestuur het vertrouwen heeft verloren

OpenAI zegt dat Sam Altman aftreedt als CEO nadat het bestuur het vertrouwen heeft verloren

Sam Altman, Chief Executive Officer van OpenAI, en Mira Murati, Chief Technology Officer van OpenAI, spreken tijdens de WSJ Tech Live Conference van The Wall Street Journal in Laguna Beach, Californië op 17 oktober 2023.

Patrick T. Fallon | Afp |

De raad van bestuur van OpenAI zei vrijdag dat Sam Altman zal aftreden als CEO en zal worden vervangen door technologiechef Mira Murati.

Het bedrijf zei dat het “een deliberatief beoordelingsproces” had uitgevoerd en “concludeerde dat hij niet consequent openhartig was in zijn communicatie met het bestuur, wat het vermogen van het bestuur om zijn verantwoordelijkheden uit te oefenen belemmerde.”

“Het bestuur heeft geen vertrouwen meer in zijn vermogen om OpenAI te blijven leiden”, aldus de verklaring.

Het bestuur van OpenAI bestaat uit hoofdwetenschapper Ilya Sutskever en onafhankelijke bestuurders zoals Quora CEO Adam D’Angelo, technologie-ondernemer Tasha McCauley en Helen Toner van het Georgetown Center for Security and Emerging Technology. OpenAI zegt dat het bestuur van zijn 501(c)(3) het “overkoepelende bestuursorgaan voor alle OpenAI-activiteiten” is.

Het bestuur zei ook dat Greg Brockman, de president van OpenAI, “zal aftreden als voorzitter van de raad van bestuur en in zijn rol bij het bedrijf zal blijven, rapporterend aan de CEO.”

OpenAI, waar miljarden dollars uit zijn opgehaald Microsoft en dit jaar op de eerste plaats op de Disruptor 50-lijst van CNBC, sprong eind vorig jaar in de mainstream nadat het zijn AI-chatbot ChatGPT aan het publiek had vrijgegeven. De dienst ging viraal doordat gebruikers eenvoudige tekst konden omzetten in creatieve gesprekken en heeft grote technologiebedrijven als Alphabet en Meta ertoe aangezet hun investeringen in generatieve AI op te voeren.

De aandelen van Microsoft daalden na de aankondiging en sloten de dag af met een verlies van 1,7% op $369,84.

OpenAI werd in 2015 gelanceerd als een non-profitmodel met steun van Tesla-CEO Elon Musk, die naar verluidt $ 1 miljard aan het project had toegezegd. Voordat Altman de functie van CEO overnam, was hij president van startup-accelerator Y Combinator en kreeg hij bekendheid in Silicon Valley als beginnende investeerder. Eerder in zijn carrière richtte hij het sociale netwerkbedrijf Loopt op.

Naarmate de populariteit van OpenAI dit jaar naast ChatGPT groeide, groeide ook het profiel van Altman. Hij werd een soort ambassadeur en vertegenwoordigde de snel groeiende AI-industrie over de hele wereld.

In september ontving de 38-jarige Altman van Indonesië het zogenaamde ‘Gouden Visum’, waarmee hij voor tien jaar verschillende reisaccommodaties en extraatjes kreeg die bedoeld waren om het land te helpen meer buitenlandse investeerders te werven.

Altman bezocht de afgelopen zomer verschillende landen in Azië en de Stille Oceaan, waaronder Singapore, India, China, Zuid-Korea en Japan, waar hij regeringsleiders en functionarissen ontmoette en openbare toespraken hield over de opkomst van AI en de noodzaak van regelgeving.

Altman reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om meer informatie.

— Lora Kolodny van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport

HORLOGE: OpenAI zegt dat Altman vertrekt als CEO

OpenAI zegt dat Sam Altman aftreedt als CEO nadat het bestuur het vertrouwen heeft verloren

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert