FINANCIEEL.com

OPEC+-producenten komen bijeen te midden van quotageschillen

OPEC+-producenten komen bijeen te midden van quotageschillen

De Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman op 5 oktober 2022.

Bloomberg | Bloomberg |

De invloedrijke Organisatie van Olie-Exporterende Landen en haar bondgenoten, gezamenlijk bekend als OPEC+, komen donderdag bijeen om te beslissen over de volgende stappen in het productiebeleid, in een uitgestelde virtuele bijeenkomst die overschaduwd wordt door conflicten in het Midden-Oosten, interne ontevredenheid en het naderende einde van een belangrijke Saoedische voorraad. snee.

Alle ogen zijn gericht op de vraag of de OPEC-subgroep van de groep – aangestuurd door zwaargewicht Saoedi-Arabië – de meningsverschillen zal hebben hersteld, nadat bronnen aan CNBC hadden verteld dat Angola en Nigeria bezwaar hadden gemaakt tegen lagere uitgangswaarden voor volgend jaar. De basislijnen, de niveaus waarop bezuinigingen en quota worden besloten, zijn een twistpunt geweest binnen de OPEC+, waardoor de gesprekken in de zomer van 2021 tot stilstand zijn gekomen tijdens de terugval in de VAE.

Angola en Nigeria kampen met een afnemende productie als gevolg van onderfinanciering, uitputting van de reservecapaciteit en infrastructurele sabotage. Maar het aanvaarden van lagere uitgangswaarden zou risico’s met zich meebrengen in het geval van een toekomstig productieherstel. De uitgangswaarden van de twee landen voor 2024 – en impliciet hun productiequota – zouden worden bestudeerd na beoordeling door drie onafhankelijke gegevensverstrekkers.

Twee OPEC+-afgevaardigden, die alleen anoniem konden spreken vanwege de gevoeligheid van de discussies, vertelden dinsdag aan CNBC dat er nog geen compromis moest worden bereikt, terwijl de klok tikt in de richting van belangrijke ontmoetingen tussen OPEC, OPEC+ en hun technisch comité.

De bijeenkomsten waren aanvankelijk gepland als persoonlijke bijeenkomsten afgelopen weekend in Wenen, voordat er op het laatste moment werd overgegaan op virtuele conferenties. Hun nieuwe datum overlapt met de eerste dag van de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP28) in 2023, georganiseerd door het belangrijkste OPEC-lid, de VAE, dat zijn profiel als voorvechter van de groene transitie probeert te vergroten.

Naast interne conflicten heeft de OPEC+ ook te kampen met een waargenomen discrepantie tussen prijzen en vraag- en aanbodfundamentals, wat de groep heeft gefrustreerd – inclusief de Saoedische minister van Energie Prins Abdulaziz bin Salman, die marktspeculanten waarschuwde dat ze in mei ‘op moesten letten’.

Vorige week benadrukten drie OPEC+-afgevaardigden dat de recente olieprijzen onder druk stonden door liquidaties in krappe toekomstige markten, terwijl een vierde afgevaardigde zei dat de prijzen nu worden bepaald door de mondiale politiek, inclusief de ontwikkelingen in Gaza.

De OPEC+-leden hebben al een productieverlaging van 2 miljoen vaten per dag doorgevoerd, nog verergerd door vrijwillige dalingen van 1,66 miljoen vaten per dag door sommige leden. Beiden werden overeengekomen tot eind 2024.

Daarbovenop hebben Saoedi-Arabië en Rusland tot het einde van dit jaar respectievelijk een aanboddaling van 1 miljoen vaten per dag en 300.000 vaten per dag ingevoerd. Deze dalingen stimuleerden tijdelijk de prijzen die wegkwijnden te midden van de hoge rentetarieven en de onrust in de bankensector in de eerste helft van het jaar, maar de winsten zijn sindsdien teruggevallen, gezien het broze herstel in China en de politieke onzekerheid in het Midden-Oosten.

Eén van de bovengenoemde afgevaardigden zei dat de OPEC+ een beleidsaankondiging zou moeten doen om “de markt te ondersteunen”, terwijl een andere afgevaardigde suggereerde dat bezuinigingen besproken zouden kunnen worden. Maar een andere afgevaardigde oordeelde dat het onwaarschijnlijk is dat de coalitie van koers zal veranderen, omdat zij de onzekerheid over Iran en Venezuela erkent, waar de VS respectievelijk een signaal hebben afgegeven voor het aanscherpen en versoepelen van de oliesancties.

De OPEC wil niet terug naar 2015, toen ze de controle over de markt verloren, zegt Helima Croft van RBC

Verdere bezuinigingen zouden sluimerende spanningen met het Witte Huis kunnen aanwakkeren, dat de voorkeur geeft aan lage prijzen aan de pomp, maar zich stil heeft gehouden sinds een woordenoorlog met Riyad vorig jaar. De Amerikaanse roep om extra productie zou in strijd kunnen zijn met de door Washington onderschreven inspanningen voor mondiale solidariteit rond het koolstofarm maken van de COP28.

Olielek

De OPEC+ en de bredere markten worden geconfronteerd met de onzekerheid of het conflict tussen Israël en de Palestijnse militante groep Hamas zich naar het Midden-Oosten zou verspreiden, in navolging van de crisis van vijftig jaar eerder die ertoe leidde dat verschillende Arabische landen de olie-export naar de VS beperkten

Twee OPEC+-afgevaardigden zeiden dat de coalitie de productie niet zou politiseren, waarbij een van de bronnen opmerkte dat het embargo van 1973 was besloten door de Organisatie van Arabische Olie-exporterende Landen.

De toon van Riyadh tegen Israël, in toom gehouden door Amerikaanse inspanningen om de betrekkingen tussen zijn twee bondgenoten te normaliseren, is langzaam aangescherpt, waarbij de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman er nu bij landen op aandringt Israël niet van wapens te voorzien. Aan de oproepen van de Iraanse Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, voor een islamitisch olie-embargo tegen Israël is tot nu toe geen gehoor gegeven – en de gesanctioneerde status van Iran heeft zijn invloed in de OPEC+-diplomatie sterk verminderd.

De ruwe oliestromen van Teheran zelf staan ​​op de langere termijn onder druk. Amos Hochstein, energieveiligheidsadviseur van het Witte Huis, vertelde Bloomberg TV dat de VS nu oliesancties tegen Iran zullen opleggen te midden van de heropflakkerende oorlog in het Midden-Oosten. Hij merkte op de Iraanse olie-export op: “Die cijfers zullen dalen.”

Voorzie volgend jaar een opmerkelijke stijging van de olieproductie van niet-OPEC-landen, zegt Francisco Blanch van BofA

Daarnaast stemde Libië voor het versterken van een wet die de betrekkingen met Israël strafbaar stelt, waardoor een schip niet langer lokaal ruwe olie kan laden vanwege een eerdere reis naar Israël, vertelde een Libische verlader aan CNBC. Een afzonderlijk besluit van de Houthi uit Jemen om een ​​vrachtschip te kapen op verdenking van Israëlische connecties en alle tankers die eigendom zijn van of handelen met Israël als een ‘legitiem doelwit’ te bestempelen, tempert de veiligheid van populaire olieroutes in de Rode Zee.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert