OPEC handhaaft de vraagprognose voor 2021 te midden van de vrees voor een Covid-pandemie

Een oliepomp, ook bekend als een “knikkende ezel”, in een olieveld in de buurt van Dyurtyuli, in de Republiek Basjkortostan, Rusland, op donderdag 19 november 2020.

Andrey Rudakov | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Olieproducentengroep OPEC hield donderdag haar prognose voor 2021 voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie ongewijzigd, maar waarschuwde dat de onzekerheden over de impact van de coronavirus-pandemie hoog blijven.

Het nauwkeurig bekeken oliemarktrapport komt terwijl het aantal gevallen van coronavirus wereldwijd blijft toenemen, met nieuwe lockdowns opgelegd in Europa en delen van China.

In de afgelopen weken lijkt het optimisme over de massale uitrol van coronavirusvaccins te zijn getemperd door de heropleving van de virusverspreiding.

Het heeft ertoe geleid dat olieproducenten proberen een delicaat evenwicht tussen vraag en aanbod te orkestreren, aangezien factoren zoals het tempo van de pandemische respons de vooruitzichten blijven vertroebelen.

“De onzekerheden blijven hoog in de toekomst, met als belangrijkste neerwaartse risico’s problemen met betrekking tot COVID-19-inperkingsmaatregelen en de impact van de pandemie op het consumentengedrag”, zei OPEC donderdag.

“Deze zullen ook omvatten hoeveel landen lockdown-maatregelen aanpassen, en voor hoelang. Tegelijkertijd zorgen snellere vaccinatieplannen en een herstel van het consumentenvertrouwen voor enig opwaarts optimisme.”

De 13-koppige groep zei dat ze verwachtte dat de wereldwijde vraag naar olie in 2021 met 5,9 miljoen vaten per dag jaar op jaar zou toenemen tot gemiddeld 95,9 miljoen vaten per dag. De prognose was ongewijzigd ten opzichte van de beoordeling van vorige maand.

De groep zei dat de groei van de wereldwijde vraag naar olie in 2020 met 9,8 miljoen vaten per dag op jaarbasis is gedaald tot gemiddeld 90 miljoen vaten per dag. De groep merkte op dat de daling in december iets minder was dan verwacht.

De OPEC zei dat haar prognoses voor 2021 “uitgaan van een gezond herstel van de economische activiteiten, waaronder industriële productie, een verbeterende arbeidsmarkt en hogere autoverkoop dan in 2020.”

“Dienovereenkomstig wordt verwacht dat de vraag naar olie dit jaar gestaag zal stijgen, voornamelijk ondersteund door transport en industriële brandstoffen”, aldus de groep.

Olieprijzen ‘gedreven door verwachtingen’

De OPEC en haar niet-OPEC-bondgenoten, een alliantie die soms OPEC + wordt genoemd, hebben de olieproductie in 2020 met een recordhoeveelheid verlaagd in een poging de prijzen te ondersteunen, aangezien strikte volksgezondheidsmaatregelen wereldwijd samenvielen met een schok van de vraag naar brandstof.

OPEC + kwam aanvankelijk overeen om de productie met 9,7 miljoen vaten per dag te verminderen, alvorens de bezuinigingen te versoepelen tot 7,7 miljoen en uiteindelijk vanaf januari verder terug te schroeven naar 7,2 miljoen. OPEC-kingpin Saoedi-Arabië heeft sindsdien gezegd dat het van plan is de productie in februari en maart met 1 miljoen vaten extra per dag te verminderen om te voorkomen dat voorraden worden opgebouwd.

Internationale benchmark Brent-futures op ruwe olie handelden donderdag tegen $ 55,77 per vat, een daling van 0,5% tijdens de sessie, terwijl US West Texas Intermediate (WTI) -futures $ 52,76 stonden, ongeveer 0,3% lager. De olieprijzen liggen momenteel op schema voor hun derde opeenvolgende week van stijging.

“Iedereen die de vinger aan de pols van de oliemarkt houdt, weet dat de prijzen momenteel worden bepaald door verwachtingen en niet door onmiddellijke realiteit”, zei Tamas Varga, senior analist bij PVM Oil Associates.

“Degenen die het er niet mee eens zijn, wordt aangeraden om snel de voorspellingen van de vraag naar olie in de eerste helft van 2021 van de afgelopen maanden te bekijken en deze schattingen te vergelijken met de prijsontwikkelingen”, voegde hij eraan toe.

In de aanloop naar de publicatie van haar oliemarktrapport op donderdag, had de OPEC haar voorspellingen voor de groei van de vraag voor 2021 gestaag verlaagd.

Andere grote olievoorspellers, waaronder het Internationaal Energieagentschap en de Amerikaanse Energy Information Administration, hebben de afgelopen weken ook hun ramingen voor de groei van de vraag naar olie voor 2021 naar beneden bijgesteld.

Plaats een reactie