FINANCIEEL.com

OPEC-chef zegt dat er gezocht wordt naar nieuwe leden van de olieproducentengroep

OPEC-chef zegt dat er gezocht wordt naar nieuwe leden van de olieproducentengroep

Haitham al-Ghais, secretaris-generaal van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), spreekt op de Energy Asia Summit op 26 juni 2023.

Bloomberg | Bloomberg |

De secretaris-generaal van de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen signaleerde dat de invloedrijke producentenalliantie actief openstaat voor het werven van nieuwe leden.

Gevraagd of hij probeert de OPEC-coalitie uit te breiden, zei de secretaris-generaal van de organisatie, Haitham al-Ghais, woensdag tegen verslaggevers: “Ik ben, ja.”

De organisatie heeft momenteel 13 leden, voornamelijk gevestigd in het Midden-Oosten, Noord- en West-Afrika en Zuid-Amerika. Voor de groep olieproducenten staat een strijd op het spel om de vooruitzichten van krappere ruwe olie in de tweede helft van het jaar, de huidige macro-economische zorgen en inflatiezorgen met elkaar te verzoenen. OPEC-leden coördineren de hoeveelheid olie die ze produceren in een poging de prijzen te beïnvloeden.

Ecuador verliet de groep in 2020 vanwege politieke omstandigheden, maar werd in mei uitgenodigd om weer toe te treden tot de OPEC-gelederen, volgens een brief van al-Ghais gedeeld door het Ecuadoriaanse ministerie van Energie.

“De organisatie ziet het als een topprioriteit dat Ecuador weer toetreedt tot de OPEC-familie”, aldus de brief. Het Ecuadoraanse ministerie heeft zijn reactie niet bekendgemaakt.

Al-Ghais zou niet worden aangetrokken tot het bekendmaken van de namen van potentiële nieuwe leden. Hij noemde echter recente bezoeken aan olieproducerende landen, waaronder bondgenoten die momenteel een gezamenlijke productiestrategie met OPEC-landen implementeren, in een groep die bekend staat als OPEC+.

“Ik was in Maleisië, ik was in Brunei”, zei hij, benadrukkend dat hij deze landen niet noodzakelijkerwijs had uitgenodigd om zich bij de organisatie aan te sluiten. “Ik was in Azerbeidzjan, ik was in Mexico.”

Bij eerdere speculaties over het mogelijke lidmaatschap van Guyana verklaarde de OPEC eind juni dat, hoewel het Zuid-Amerikaanse land “een opkomende speler is op de internationale oliemarkt met aanzienlijk potentieel”, het niet was uitgenodigd om toe te treden.

Gevraagd naar de vereisten om OPEC-lid te worden, zei al-Ghais: “Ze moeten een net zijn [oil] exporteur, substantieel, ze moeten vergelijkbare doelen hebben als de OPEC. Dit staat allemaal heel duidelijk vermeld in ons statuut. En ik denk dat veel landen die ik zojuist heb genoemd, eigenlijk in dit profiel passen. Dus… werk in uitvoering.”

Unanimiteit

De secretaris-generaal van de OPEC sprak verslaggevers toe na een OPEC-seminarconferentie in Wenen, waar de ministers van Energie en Olie elkaar aan de zijlijn ontmoetten.

Er werd geen nieuw beleid aangekondigd, maar de ministers spraken hun waardering uit voor de extra verlagingen van de olieproductie van OPEC+-leden Saudi-Arabië, Rusland en Algerije.

Maandag kondigde Saoedi-Arabië aan dat het zijn vrijwillige verlaging van 1 miljoen vaten per dag die aanvankelijk voor juli was gepland, zou verlengen tot augustus, terwijl zwaargewicht Moskou zei dat het zijn export volgende maand met 500.000 vaten per dag zou verminderen. Algerije zei ook dat het zijn productie in augustus met 20.000 vaten per dag zal verminderen.

Alle drie de landen en verschillende andere OPEC+-leden kondigden in april een afzonderlijke reeks productieverlagingen aan van in totaal meer dan 1,6 miljoen vaten per dag, die ze hebben verlengd tot eind 2024.

Al-Ghais benadrukte dat de vrijwillige verlagingen die door sommige OPEC+ zijn ingevoerd, niet wijzen op verdeeldheid in de beleidsopvattingen van coalitieleden.

“Als mensen kunnen gaan zitten en een overeenkomst kunnen doornemen die helemaal doorloopt, met een duidelijke visie, tot in 2025, denk ik dat dat een teken van unanimiteit is”, zei hij.

“Dit zijn beslissingen van soevereine landen. Ze zijn extra. We waarderen ze … Het insinueert op geen enkele manier dat er sprake is van fragmentatie.”

Focus op investeringen

In navolging van de opmerkingen van andere OPEC-functionarissen, heeft al-Ghais ook gepleit voor gelijktijdige gezamenlijke investeringen in fossiele brandstofprojecten en in hernieuwbare energiebronnen, in een poging om tekorten in de energievoorziening te voorkomen. Ondanks wat hij ziet als een wereldwijde onderinvestering in koolwaterstoffen, zei hij dat de OPEC-alliantie nog steeds een mogelijke bevoorradingscrisis kan oplossen.

“Een deel van de beslissing om de productie te verminderen is ook goed omdat het ons meer reservecapaciteit geeft, en de OPEC is er altijd in geslaagd om op te treden in geval van een wereldwijde schok”, zei al-Ghais.

“De reservecapaciteit is krap, zou ik zeggen … En onze landen investeren. Als ik het heb over onderinvestering, investeren de meeste van onze landen, zo niet alle, … Maar het is een wereldwijde verantwoordelijkheid. De OPEC kan dit niet alleen dragen. We moeten iedereen laten opstaan.”

'Wat mij zorgen baart, is het aanbod op middellange tot lange termijn, niet de vraag', zegt de minister van Energie van de VAE

Suhail al-Mazrouei, minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, benadrukte eveneens de focus op investeringen en beschikbaarheid.

“Wat belangrijk is, is niet de prijs, wat belangrijk is, is het investeringsniveau dat naar de markt komt om de langere of middellangetermijnvisie van het aanbod in evenwicht te brengen”, vertelde hij woensdag aan Dan Murphy van CNBC. “Als er iets is waar ik me zorgen over maak, dan is dat wat me zorgen baart, het aanbod op middellange tot lange termijn. Niet de vraag.”

Het Internationaal Energieagentschap voorspelde in mei een intense aanbodschaarste en merkte op “krakere marktevenwichten die we verwachten in de tweede helft van het jaar, wanneer de vraag naar verwachting het aanbod met bijna 2 mv/d zal overtreffen”.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert