OneWeb haalt SoftBank-kapitaal in huis om het te helpen Elon Musk’s Starlink aan te pakken

Een Sojoez-2.1b-raketaanjager schiet af vanaf een lanceerplatform van Vostochny Cosmodrome met 36 OneWeb-satellieten in een baan in december 2020.

Yuri Smityuk | TASS | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Minder dan een jaar na de faillissementsaanvraag kondigde het Britse satellietcommunicatiebedrijf OneWeb aan dat het $ 1,4 miljard aan totale financiering heeft dankzij een nieuwe investering van SoftBank en Hughes Network Systems.

Rapporten suggereren dat de nieuwe financiering van SoftBank en Hughes ongeveer $ 400 miljoen waard is. OneWeb en SoftBank reageerden niet onmiddellijk op een CNBC-verzoek om commentaar.

OneWeb, opgericht in 2012, wil een netwerk van honderden satellieten creëren en deze gebruiken om breedband aan iedereen ter wereld te leveren, ongeacht waar ze zich bevinden. Het bedrijf beweert dat zijn satellietsysteem in staat zal zijn om betaalbare, snelle breedband met hoge bandbreedte en lage latentie te leveren.

Het bedrijf met hoofdkantoor in Londen concurreert met Starlink van Elon Musk, dat aanzienlijk meer satellieten heeft gelanceerd en al proeven uitvoert in de VS en het VK

Starlink is een onderdeel van ruimtevaartfabrikant en ruimtevaartbedrijf SpaceX, opgericht door Musk in 2002.

In een interview in maart zei Musk dat SpaceX tot $ 30 miljard per jaar zou kunnen verdienen door breedband aan te bieden. Hij zei dat Starlink “nuttig zal zijn voor telecombedrijven omdat Starlink de moeilijkste klanten van dienst zal zijn” en voegde eraan toe dat 5G niet geweldig is voor het platteland omdat “je bereik nodig hebt”.

Een tweede leven

OneWeb heeft in maart het faillissement aangevraagd. Destijds zei CEO Adrian Steckel in een verklaring: “Onze huidige situatie is een gevolg van de economische impact van de Covid-19-crisis.”

Het faillissement kwam nadat OneWeb al $ 3 miljard had opgehaald bij investeerders, waaronder SoftBank en Hughes.

“Beiden zijn zeer vertrouwd met ons bedrijf”, zei Sunil Bharti Mittal, uitvoerend voorzitter van OneWeb, in verwijzing naar SoftBank en Hughes, vrijdag.

SoftBank neemt plaats in het bestuur van OneWeb als onderdeel van de laatste investering.

“We zijn verheugd om OneWeb te ondersteunen terwijl het de capaciteit vergroot en versnelt naar commercialisering”, zei Masayoshi Son, CEO van SoftBank in een verklaring.

Hoewel OneWeb uit de as lijkt te zijn herrezen, heeft het ook zijn ambities teruggeschroefd. Eerder deze week zei OneWeb dat het “zijn constellatie had gestroomlijnd” en het verzoek om toegang tot de Amerikaanse markt bij de Federal Communications Commission had teruggebracht van 47.884 naar 6.372 satellieten.

Gesteund door de Britse regering

De Britse regering beloofde afgelopen juli $ 500 miljoen in OneWeb te investeren als onderdeel van een reddingsbod van $ 1 miljard.

Het bod werd uitgebracht via een consortium van het Indiase Bharti Global, dat via Bharti Airtel de op twee na grootste mobiele operator ter wereld is, met meer dan 425 miljoen klanten.

Het VK heeft belangen genomen in verschillende andere hightechbedrijven om hen door de coronaviruspandemie te helpen.

Het hoopt dat de OneWeb-constellatie het zal voorzien van een nauwkeurige plaatsbepalings-, navigatie- en timingservice die kan worden gebruikt in plaats van het Galileo-satellietnavigatiesysteem van de EU, dat het VK niet mag volgen na de Brexit.

De Britse minister van Zaken Kwasi Kwarteng zei in een verklaring: “De investering van vandaag brengt het bedrijf een stap dichter bij het vervullen van zijn missie om wereldwijde breedbandconnectiviteit te bieden aan mensen, bedrijven en overheden, terwijl het potentieel nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, ontwikkeling en productie in het VK ontsluit”

OneWeb zei dat het nu genoeg kapitaal heeft om zijn resterende satellieten in een lage baan om de aarde tegen het einde van 2022 te lanceren. Tot nu toe heeft OneWeb 110 satellieten de ruimte in gelanceerd, waarvan er 36 in december omhoog gaan. Starlink heeft ondertussen al meer dan 500 in een baan om de aarde.

Starlink streeft ernaar tegen eind 2021 1.440 van zijn 260 kg (570 lb) satellieten in een baan om de aarde te hebben.

Plaats een reactie