Omicron zal de wereld domineren en overweldigen in 3-6 maanden, zegt de dokter

By Jernst van Waal

SINGAPORE — De nieuwe Covid-variant omicron zal de komende maanden waarschijnlijk “de hele wereld overweldigen”, aldus een in Singapore gevestigde arts voor infectieziekten.

Hoewel vaccins tegen de stam snel kunnen worden ontwikkeld, moeten ze gedurende drie tot zes maanden worden getest om te bewijzen dat ze immuniteit tegen de variant kunnen bieden, zei Dr. Leong Hoe Nam van het Mount Elizabeth Novena Hospital woensdag.

“Maar eerlijk gezegd zal omicron de hele wereld domineren en overweldigen in drie tot zes maanden”, vertelde hij aan CNBC’s “Street Signs Asia”.

Delta, de stam die momenteel verantwoordelijk is voor 99% van de Covid-infecties, begon in maart 2021 steeds vaker voor te komen in de Indiase deelstaat Maharashtra en was volgens Reuters in juli wereldwijd dominant.

Moderna CEO Stephane Bancel zei maandag dat het maanden zal duren om een ​​vaccin te ontwikkelen en te verzenden dat specifiek gericht is op de omicron-variant.

De CEO van Pfizer, Albert Bourla, zei ook dat de opnamen in minder dan 100 dagen of iets meer dan drie maanden klaar zouden kunnen zijn.

“Leuk idee, maar eerlijk gezegd is het niet praktisch”, zei Leong over een vaccin dat specifiek gericht is op ommicron. “We zullen de vaccins niet op tijd kunnen uitbrengen en tegen de tijd dat de vaccins komen, zal vrijwel iedereen ommicron besmet zijn gezien deze hoge besmettelijkheid en overdraagbaarheid.”

Deskundigen weten niet precies hoe besmettelijk de sterk gemuteerde omicron-variant is, maar het spike-eiwit van het virus – dat zich bindt aan menselijke cellen – heeft mutaties die gepaard gaan met een hogere transmissie en een afname van de antilichaambescherming.

“Het profiel van de mutaties suggereert sterk dat het een voordeel zal hebben in overdraagbaarheid en dat het de immuunbescherming zou kunnen omzeilen die je zou krijgen”, vertelde de Amerikaanse infectieziekte-expert Dr. Anthony Fauci zondag aan NBC’s “Meet the Press”.

Bescherming tegen huidige vaccins

Dat gezegd hebbende, zijn sommige artsen van mening dat de bestaande vaccins enige bescherming kunnen bieden tegen de nieuwe variant.

Ons lichaam genereert een “hele reeks verschillende antilichamen” als reactie op vaccins, zei Dr. Syra Madad, een fellow bij het Belfer Center for Science and International Affairs.

“Ik denk dat onze huidige vaccins tot op zekere hoogte stand zullen houden met deze nieuwe variant”, vertelde ze woensdag aan CNBC’s “Capital Connection”, waarbij ze opmerkte dat de vaccins bescherming konden bieden tegen delta.

“Het kan de effectiviteit van het vaccin met een paar inkepingen verminderen, maar dat moet nog blijken”, zei ze. De huidige vaccins, samen met boosters, moeten nog steeds een “goed niveau van bescherming” bieden, voegde ze eraan toe.

Leong was het ermee eens dat een vaccin met drie doses waarschijnlijk zou beschermen tegen ernstige ziekten, maar wees erop dat veel landen nog steeds lage vaccinatiepercentages hebben.

Hij zei dat omicron “de hele wereld bedreigt” met een plotselinge toename van het aantal gevallen, en dat de gezondheidszorgsystemen overweldigd kunnen worden, zelfs als slechts 1% of 2% van de gevallen in het ziekenhuis belandt.

Omicron werd voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika en werd vorige week door de WHO aangewezen als een zorgwekkende variant. Sindsdien is het op verschillende andere plaatsen gemeld, waaronder Hong Kong, Nederland en Portugal.

Voor nu zei Leong echter dat we vaccinaties moeten blijven uitrollen, afstand moeten houden, maskers moeten dragen en niet al te bezorgd moeten zijn.

Madad weergalmde hetzelfde gevoel. “We blijven de Covid-19-preventiemaatregelen doorlopend uitvoeren”, zei ze. “Gelaagdheid is hier echt de beste aanpak.”

— Saheli Roy Choudhury, Spencer Kimball en Yen Nee Lee van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.