Omicron Covid-variant vormt een zeer hoog risico, wereldwijde verspreiding waarschijnlijk

By Jernst van Waal

Een arts bewaakt een Covid-19-patiënt op de Covid-19-intensive care van het gemeenschapsziekenhuis in Duitsland op 28 april 2021.

RONNY HARTMANN | AFP | Getty Images

LONDEN – De omicron Covid-variant zal zich waarschijnlijk verder verspreiden en vormt een “zeer hoog” wereldwijd risico, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, die maandag waarschuwde dat een golf van Covid-infecties veroorzaakt door de zorgwekkende variant “ernstige gevolgen” zou kunnen hebben voor sommigen gebieden.

“Gezien mutaties die mogelijk immuunontsnappingspotentieel en mogelijk overdraagbaarheidsvoordeel opleveren, is de kans op mogelijke verdere verspreiding van Omicron op mondiaal niveau groot”, zei de WHO in haar risicobeoordeling op maandag in een technische brief aan haar 194 lidstaten.

“Afhankelijk van deze kenmerken kunnen er toekomstige pieken van Covid-19 zijn, die ernstige gevolgen kunnen hebben, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder waar pieken kunnen plaatsvinden. Het algehele wereldwijde risico met betrekking tot de nieuwe VOC [variant of concern] Omicron wordt als zeer hoog beoordeeld”, aldus de VN-gezondheidsorganisatie.

De WHO bestempelde de variant B.1.1.529, die voor het eerst werd gespot in Zuid-Afrika, afgelopen vrijdag als een “variant van zorg”.

Het zei maandag in zijn rapport dat het “een zeer uiteenlopende variant is met een groot aantal mutaties … waarvan sommige zorgwekkend zijn en mogelijk geassocieerd zijn met immuunontsnappingspotentieel en hogere overdraagbaarheid.”

bekende onbekenden

Er zijn echter nog steeds aanzienlijke onzekerheden en onbekenden met betrekking tot deze variant, zei het, en herhaalde dat sentiment op maandag.

Allereerst weten experts nog niet hoe overdraagbaar de variant is en of eventuele verhogingen verband houden met immuunontsnapping, intrinsieke verhoogde overdraagbaarheid of beide.

Ten tweede is er onzekerheid over hoe goed vaccins beschermen tegen infectie, overdracht en klinische ziekten van verschillende ernst en overlijden. En ten derde is er onzekerheid over de vraag of de variant een ander ernstprofiel heeft.

De WHO heeft gezegd dat het weken zal duren om te begrijpen hoe de variant diagnostiek, therapieën en vaccins kan beïnvloeden. Voorlopig bewijs suggereert echter dat de stam een ​​verhoogd risico op herinfectie heeft.

Lees meer: ​​Een sterk gemuteerde Covid-variant duikt op in zuidelijk Afrika: dit is wat we tot nu toe weten

Vroege gegevens suggereren dat de variant zich sneller in Zuid-Afrika verspreidt dan eerdere varianten deden en dat de variant een nieuwe golf van infecties zou kunnen veroorzaken, volgens een analyse van de Financial Times.

Covid-symptomen die verband houden met omicron zijn beschreven als “extreem mild” door de Zuid-Afrikaanse arts die voor het eerst alarm sloeg over de nieuwe stam.

Lees verder: Zuid-Afrikaanse arts die voor het eerst de ommicron Covid-variant zag, verklaart de symptomen

Het is erg belangrijk om te onthouden dat er tot nu toe slechts een klein aantal gevallen is gemeld over de hele wereld – in verschillende Zuid-Afrikaanse landen en een paar gevallen in het VK, Frankrijk, Israël, Schotland, België, Nederland, Duitsland , Italië, Australië, Canada en Hong Kong, maar nog geen in de VS – dus het kan even duren om volledig te begrijpen welke specifieke symptomen, indien aanwezig, kunnen worden toegeschreven aan de omicron-variant op grotere schaal.

Het is ook te vroeg om te zeggen welk gezondheidsrisico de nieuwe variant op mondiaal niveau met zich meebrengt; de internationale gemeenschap heeft al verschillende steeds virulentere soorten Covid-19 gezien, eerst met de “alpha” -variant en vervolgens de “delta” -variant, die momenteel de wereldwijd dominante soort is.

Covid-vaccins hebben enorm geholpen om ernstige infecties, ziekenhuisopnames en overlijden te verminderen, dus nieuwe varianten worden nauwlettend gevolgd om te beoordelen of en hoe ze de werkzaamheid van vaccins kunnen beïnvloeden.

mitigatieplannen

De WHO drong er bij de lidstaten op aan om de bewakings- en sequencing-inspanningen te verbeteren om varianten, waaronder omicron, beter te begrijpen, en om community-tests te verhogen om te detecteren of omicron in de gemeenschap circuleert.

Het riep de lidstaten ook op om Covid-vaccinaties “zo snel mogelijk” te versnellen, vooral onder groepen met hoge prioriteit.

Het nieuws over een nieuwe variant deed afgelopen vrijdag de wereldmarkten schrikken, maar de Europese markten stegen maandagochtend. De regio kampt al met een forse toename van infecties veroorzaakt door de deltavariant, waardoor de zorg in een aantal landen, waaronder Duitsland en Nederland, onder druk komt te staan.

De WHO drong er bij landen op aan om mitigatiemaatregelen in te voeren om zich voor te bereiden op een mogelijke toename van het aantal gevallen van Covid “en de bijbehorende druk op het gezondheidssysteem, ervoor te zorgen dat er mitigatieplannen zijn om essentiële gezondheidsdiensten in stand te houden en dat de nodige middelen voor de gezondheidszorg aanwezig zijn om te reageren op mogelijke pieken.”