Omicron Covid variant symptomen? Dit is wat we tot nu toe weten

By Jernst van Waal

Lid van de medische staf werkt in de gangen van de Intensive Care waar Covid-19-patiënten worden opgenomen in het Ziekenhuis Etterbeek-Elsene op 6 april 2021 in Brussel.

JOHN THYS | AFP | Getty Images

Covid-symptomen die verband houden met de nieuwe omicron-variant zijn beschreven als “extreem mild” door de Zuid-Afrikaanse arts die voor het eerst alarm sloeg over de nieuwe stam.

Dr. Angelique Coetzee, voorzitter van de South African Medical Association, vertelde zondag aan de BBC dat ze rond 18 november patiënten begon te zien met “ongewone symptomen” die enigszins verschilden van die geassocieerd met de delta-variant, die de meest virulente is. stam van het virus tot nu toe en wereldwijd dominant.

“Het begon eigenlijk met een mannelijke patiënt van rond de 33… en hij zei tegen me dat hij gewoon… [been] de afgelopen dagen extreem moe en hij heeft van die pijn in zijn lichaam en een beetje hoofdpijn”, vertelde ze aan de BBC.

De patiënte had geen zere keel, zei ze, maar meer een “kriebelende keel” maar geen hoest of verlies van smaak of geur – symptomen die in verband werden gebracht met eerdere stammen van het coronavirus.

Coetzee zei dat ze de mannelijke patiënt op Covid testte, en hij was positief, net als zijn familie, en zei toen dat ze die dag meer patiënten zag met dezelfde soort symptomen die verschilden van de delta-variant.

Dit was voor haar aanleiding om alarm te slaan bij de Zuid-Afrikaanse vaccinadviescommissie, waarvan ze lid is.

Andere patiënten die ze tot nu toe had gezien met de omicron-variant, hadden ook ervaren wat ze beschreef als “extreem milde” symptomen, en ze voegde eraan toe dat haar collega’s soortgelijke gevallen hadden opgemerkt.

“Wat we klinisch zien in Zuid-Afrika – en onthoud dat ik in het epicentrum ben van dit waar ik aan het oefenen ben – is extreem mild voor ons [these are] milde gevallen. We hebben niemand toegelaten, ik heb andere collega’s van mij gesproken en zij geven hetzelfde beeld.”

Onderzoeken aan de gang

De WHO heeft gezegd dat het weken zal duren om te begrijpen hoe de variant diagnostiek, therapieën en vaccins kan beïnvloeden.

Coetzee’s eerste observaties zijn slechts gebaseerd op een zeer klein aantal gevallen en experts maken zich zorgen over het grote aantal mutaties van omicron. Voorlopig bewijs suggereert dat de stam een ​​verhoogd risico op herinfectie heeft, aldus de WHO.

Lees verder: WHO labelt nieuwe Covid-stam, genaamd omicron, een ‘zorgwekkende variant’, daarbij verwijzend naar mogelijk verhoogd risico op herinfectie

Vroege gegevens suggereren dat de variant zich sneller in Zuid-Afrika verspreidt dan eerdere varianten deden en dat de variant, formeel bekend als B.1.1.529, een nieuwe golf van infecties zou kunnen veroorzaken, volgens analyse van de Financial Times.

Het kan even duren om volledig te begrijpen welke specifieke symptomen, indien aanwezig, op grotere schaal kunnen worden toegeschreven aan de nieuwe omicron-variant.

De symptomen van covid zijn veranderd sinds het virus eind 2019 voor het eerst opdook in China, volgens experts die de ziekte volgen. De ‘alfa’- en ‘delta’-varianten, die voor het eerst werden ontdekt in het VK en India, bleken verschillende symptomen te veroorzaken, waarbij de laatste bijvoorbeeld meer hoofdpijn, een loopneus en koorts veroorzaakte.

De Amerikaanse CDC heeft de verscheidenheid aan Covid-symptomen benadrukt die zijn gemeld, en merkt op dat “iedereen milde tot ernstige symptomen kan hebben” die 2-14 dagen na blootstelling aan het virus kunnen optreden.

De lijst met symptomen die de CDC opsomt, omvat koorts of koude rillingen, hoesten, vermoeidheid, kortademigheid of moeite met ademhalen, spier- of lichaamspijn, hoofdpijn, nieuw verlies van smaak of geur, keelpijn, congestie of een loopneus, misselijkheid of braken en diarree.

Onnodige paniek?

Een groot aantal landen heeft nu tijdelijk het reizen verboden vanuit verschillende Zuid-Afrikaanse landen waar de variant is gevonden, een stap die vrijdag door de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid werd bestempeld als een “knie-schok, draconische” reactie.

Op de vraag van Andrew Marr van de BBC of landen als de VS, het VK, Israël en de EU “onnodig in paniek raakten”, benadrukte Coetzee dat de omicron-variant zich waarschijnlijk al naar die landen had verspreid.

“Ik denk dat je het daar al in je land hebt zonder het zelfs maar te weten, dus ik zou in dit stadium zeker zeggen. Twee weken later zullen we misschien iets anders zeggen,” voegde ze eraan toe.

Margaret Harris, woordvoerder van de WHO, vertelde maandag aan CNBC dat “we Zuid-Afrika te danken hebben” voor het alarmeren van de nieuwe variant, die al is gevonden in het VK, Frankrijk, Israël, België, Nederland, Duitsland, Italië , Australië, Canada en Hong Kong, maar nog niet in de VS

Harris van de WHO zei dat de organisatie niet graag reisbeperkingen zag, maar begreep dat landen voorzorgsmaatregelen moesten nemen op basis van hun eigen epidemiologische situaties en op risico gebaseerde analyse van de huidige gegevens.

Het VN-gezondheidsagentschap zei maandag dat de deltavariant nog steeds verantwoordelijk is voor de meeste van de huidige infecties wereldwijd en als zodanig nog steeds zijn grootste zorg was.

“Meer dan 99% van de gevallen over de hele wereld zijn te wijten aan de deltavariant en er vallen meer doden bij niet-gevaccineerden”, vertelde WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan maandag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

“Ik denk dat dat onze prioriteit is terwijl we wachten om meer te weten te komen over [the omicron] variant.”