Omicron Covid-variant kan ertoe leiden dat China verdubbelt op nul-Covid

By Jernst van Waal

Vrijwilligers in beschermende pakken verwerken afval buiten een flatgebouw aan het College of Arts and Information Engineering van de Dalian Polytechnic University in de universiteitsstad Zhuanghe op 15 november 2021 in Dalian, in de provincie Liaoning in China. Bij meer dan 60 studenten in de universiteitsstad Zhuanghe zijn zondag in Dalian de diagnose COVID-19 gevallen gesteld.

VCG | Visual China Group | Getty Images

China zou zijn zero-Covid-aanpak kunnen verdubbelen, aangezien de nieuwe omicron-variant de bezorgdheid over een nieuwe Covid-golf in de wereldwijde pandemie opnieuw doet toenemen en vorige week grote schade aanrichtte op de wereldwijde markten, zeggen analisten.

“De verspreiding van zeer overdraagbare varianten kan de strategie uiteindelijk onhoudbaar maken. Maar op korte termijn is de kans groter dat de autoriteiten zullen verdubbelen”, zei Mark Williams, hoofdeconoom Azië bij Capital Economics, in een notitie vrijdag, eraan toevoegend dat het “implicaties” hebben voor China’s zero-covid-strategie.

“Intermitterende lokale afsluitingen zullen de activiteit direct blijven treffen, terwijl de zorgen dat ze worden gemarkeerd als een nauw contact, veel mensen thuis zullen houden”, zei hij.

De nieuw geïdentificeerde omicron-variant, ook bekend als B.1.1.529, werd voor het eerst gerapporteerd in Zuid-Afrika. Het werd vrijdag door de Wereldgezondheidsorganisatie aangewezen als een zorgwekkende variant vanwege het grote aantal mutaties. “Voorlopig bewijs suggereert een verhoogd risico op herinfectie met deze variant, in vergelijking met andere.” [variants of concern]’, aldus het VN-gezondheidsagentschap.

Met de opkomst van deze nieuwe variant zal de economische impact op de korte termijn waarschijnlijk beperkt zijn, maar dit betekent dat eventuele heropeningsinspanningen waarschijnlijk verder zullen worden geduwd…

Om zeker te zijn, heeft de WHO gezegd dat het onduidelijk blijft of de omicron Covid-variant een ernstiger ziekte veroorzaakt dan andere stammen, zoals delta.

Helen Zhu, algemeen directeur van de in Hong Kong gevestigde investeringsmaatschappij Nan Fung Trinity, herhaalde soortgelijke gevoelens over de reactie van China.

“Als Omicron een grote bedreiging blijkt te zijn, denk ik dat China de periode van geïsoleerd blijven zeker zal verlengen”, zei ze maandag op CNBC’s “Street Signs Asia”.

China is vastgehouden aan zijn zero-covid-strategie, zelfs toen veel landen met het virus zijn gaan leven en enkele beperkingen hebben opgeheven. Landen namen aanvankelijk een agressieve aanpak door middel van massale lockdowns en strikte sociale beperkingen, maar stapten geleidelijk af van die strategie omdat de zeer besmettelijke deltavariant zich snel verspreidde en lockdowns minder effectief werden.

In een rapport op maandag zei Morgan Stanley dat de nieuwe ommicron-stam verdere vertragingen kan veroorzaken bij de heropening – niet alleen in China, maar ook in Hong Kong en Taiwan.

“Deze economieën hebben grotendeels een Covid-zero-strategie behouden. Met de opkomst van deze nieuwe variant zal de economische impact op korte termijn waarschijnlijk beperkt zijn – maar dit betekent dat eventuele heropeningsinspanningen waarschijnlijk verder zullen worden geduwd, waardoor een sterker herstel in consumptiegroei”, schreven de economen van de bank.

Impact op handel en scheepvaart

De ultrastrenge zero-covid-strategie van China omvat massale lockdowns – zelfs als er slechts één of een handvol gevallen wordt gedetecteerd. Het omvat ook uitgebreide tests, streng gecontroleerde of gesloten grenzen, evenals robuuste contacttraceersystemen en quarantainemandaten.

De Aziatische reus heeft ook strikte controles ingevoerd in zijn havens, waaronder het monitoren van schepen en vracht, om te voorkomen dat zaken het land binnenglippen.

Met de nieuwe variant zal een eventuele aanscherping van maatregelen volgens Williams de capaciteit van de exporteurs raken.

“Voor exporteurs zullen strenge controles op het lucht- en scheepvaartpersoneel en mogelijke sluitingen van havens hun capaciteit om aan bestellingen te voldoen verder beperken”, zei Williams.

Ondertussen zei een onderzoek door wiskundigen van de Universiteit van Peking dat China meer dan 630.000 Covid-19-infecties per dag zou kunnen krijgen als het zijn nultolerantiebeleid zou laten vallen door reisbeperkingen op te heffen.

In het rapport gepubliceerd in China CDC Weekly door het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie, zeiden de wiskundigen dat China het zich niet kan veroorloven om reisbeperkingen op te heffen zonder efficiëntere vaccinaties of specifieke behandelingen.