Omicron Covid-variant in 15 staten en gevallen die waarschijnlijk zullen stijgen

By Jernst van Waal

Dr. Rochelle Walensky, directeur van de Centers for Disease Control and Prevention, getuigt tijdens de hoorzitting van de Senaatscommissie voor Gezondheid, Onderwijs, Arbeid en Pensioenen getiteld Next Steps: The Road Ahead for the COVID-19 Response, in Dirksen Building op donderdag 4 november , 2021.

Tom Williams | CQ-Roll Call, Inc. | Getty Images

Minstens 15 staten hebben de variant van het omicron-coronavirus gedetecteerd en dat aantal zal naar verwachting stijgen, vertelde Dr. Rochelle Walensky, directeur van de Centers for Disease Control and Prevention, aan ABC News op zondag.

“We weten dat we enkele tientallen gevallen hebben en we volgen ze op de voet. En we horen elke dag over meer en meer waarschijnlijke gevallen, dus dat aantal zal waarschijnlijk stijgen”, zei Walensky op “Deze week”.

De variant, voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika, heeft verschillende mutaties in het spike-eiwit waardoor het virus het lichaam kan binnendringen, en sommige van die mutaties kunnen leiden tot verhoogde antilichaamresistentie en overdraagbaarheid. Wetenschappers verzamelen nog steeds gegevens over het virus en de effectiviteit van de huidige Covid-19-vaccins.

Nadat ze in verschillende andere landen waren ontdekt, meldden de VS op 1 december hun eerste geval van omicron. Terwijl sommige patiënten onlangs naar zuidelijk Afrika waren gereisd, hadden anderen geen reisgeschiedenis. Dat suggereert dat de overdracht van de gemeenschap aan de gang is.

In een poging om te voorkomen dat het virus zichzelf in de VS verspreidde, hadden functionarissen aanvankelijk het reizen beperkt voor niet-Amerikaanse burgers uit Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Lesotho, Eswatini, Mozambique en Malawi.

Dr. Anthony Fauci, de hoogste Amerikaanse functionaris voor infectieziekten, zei zondag op CNN’s “State of the Union” dat hij hoopt dat het verbod binnen een “redelijke termijn” kan worden opgeheven.

Toch wordt het overgrote deel van de gevallen in de VS nog steeds veroorzaakt door de deltavariant.

“We hebben momenteel ongeveer 90 tot 100.000 gevallen per dag in de Verenigde Staten, en 99,9% daarvan is de delta-variant”, zei Walensky.