Olie zou tegen 2050 kunnen dalen tot $ 10 als de klimaatdoelstellingen van Parijs worden bereikt

By Jernst van Waal

Een derek pompt in een olieveld in Koeweit nabij de grens met Saoedi-Arabië.

Joe Raedle | Getty-afbeeldingen

LONDEN – De olieprijs zou tegen 2050 kunnen dalen tot slechts $ 10 per vat als de wereld erin slaagt de energiemarkt te elektrificeren en de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te halen, zei een adviesbureau donderdag.

Energieonderzoek en adviesbureau Wood Mackenzie zei in een rapport dat als de wereldleiders doortastende maatregelen zouden nemen om de opwarming van de aarde tegen 2050 te beperken tot 2 graden Celsius, zoals uiteengezet in het historische klimaatakkoord van Parijs, de vraag naar olie “aanzienlijk” zou dalen.

Wood Mackenzie zei dat onder zijn versnelde energietransitie-scenario de energiemarkt tot 2050 in toenemende mate zou worden geëlektrificeerd, waarbij de meest vervuilende koolwaterstoffen, zoals olie, eruit zouden worden geperst.

In dit scenario zou de vraag naar olie tegen 2050 met 70% kunnen dalen ten opzichte van het huidige niveau, aldus het rapport.

Wood Mackenzie voorspelt dat de vraag naar olie in dit scenario vanaf 2023 zou beginnen te dalen en deze daling zou daarna snel versnellen, met een jaarlijkse daling van ongeveer 2 miljoen vaten per dag.

Het rapport zei dat de olieprijzen in een “einddaling” zouden kunnen gaan, waarbij de internationale benchmark Brent-ruwe olie tegen 2030 zou dalen tot tussen $ 37 en $ 42 per vat.

Brent-futures op ruwe olie werden verhandeld tegen $ 66,29 per vat tijdens ochtenddeals in Londen, een daling van ongeveer 0,4%.

Wood Mackenzie zei dat de olieprijzen tegen 2040 zouden kunnen dalen tot tussen $ 28 en $ 32 per vat, voordat ze in 2050 zullen dalen tot tussen $ 10 en $ 18 per vat.

Big Oil ‘kan het zich niet veroorloven zelfgenoegzaam te zijn’

Bijna 200 landen hebben het klimaatakkoord van Parijs in 2015 geratificeerd en kwamen overeen om inspanningen voort te zetten om de temperatuurstijging van de planeet te beperken tot “ruim onder” 2 graden Celsius boven het pre-industriële niveau en om inspanningen voort te zetten om de temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius te beperken. Het blijft een belangrijk aandachtspunt vóór COP26, hoewel sommige klimaatwetenschappers nu geloven dat het halen van het laatste doel al “vrijwel onmogelijk” is.

Zeker, uit een analyse van de Verenigde Naties, gepubliceerd op 26 februari, bleek dat toezeggingen van landen over de hele wereld om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen “zeer ver” verwijderd waren van de ingrijpende maatregelen die nodig waren om de meest verwoestende gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

Ann-Louise Hittle, vice-president macro-oliën bij Wood Mackenzie, benadrukte dat het rapport van het adviesbureau eerder een scenario was dan een ‘basisscenario ‘.

“Toch kan de olie- en gasindustrie het zich niet veroorloven zelfgenoegzaam te zijn”, voegde ze eraan toe. “De risico’s die gepaard gaan met robuust klimaatbeleid en snel veranderende technologie zijn te groot.”

– Sam Meredith van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.