Noorwegen kondigt renteverhoging van 50 basispunten aan, grootste in 20 jaar

By Jernst van Waal

De centrale bank van Noorwegen, ook bekend als Norges Bank, in Oslo, Noorwegen.

Kristian Helgesen/Bloomberg | Bloomberg | Getty Images

De Noorse centrale bank kondigde donderdag een verhoging van 50 basispunten aan tot haar referentierente, de grootste stijging sinds 2002 in het land.

De verhuizing brengt de beleidsrente van 0,75% naar 1,25%, en de gouverneur van de Norges Bank, Ida Wolden Bache, zei in een verklaring dat deze waarschijnlijk in augustus naar 1,5% zal worden verhoogd.

Het Comité voor monetair beleid en financiële stabiliteit van de bank stemde unaniem voor de renteverhoging, die het dubbele was van het niveau dat economen algemeen verwachtten.

De commissie zei in een verklaring dat een “aanzienlijk hogere” beleidsrente nodig is om de inflatie rond de doelstelling van de Norges Bank van bijna 2% te stabiliseren. De Noorse consumptieprijsinflatie kwam in april uit op het hoogste punt in 13 jaar van 5,4% op jaarbasis, aanzienlijk boven de verwachtingen.

De centrale bank zei echter dat een krappe arbeidsmarkt betekent dat de werkgelegenheid waarschijnlijk hoog zal blijven, zelfs met hogere rentetarieven.

“Vooruitzichten voor een langere periode van hoge inflatie wijzen op een snellere stijging van de beleidsrente dan eerder werd voorspeld”, zei Wolden Bache.

“Een snellere rentestijging nu zal het risico verkleinen dat de inflatie hoog blijft en de noodzaak voor een scherpere verkrapping van het monetaire beleid verder weg.”

De commissie zei bezorgd te zijn dat de inflatie sneller zou gaan dan verwacht tegen de achtergrond van “weinig reservecapaciteit in de Noorse economie”, samen met aanhoudende wereldwijde inflatiedruk en de verzwakte Noorse kroonvaluta.