FINANCIEEL.com

Noord-Korea ‘geen interesse’ in nucleaire gesprekken met de VS: denktank

Noord-Korea ‘geen interesse’ in nucleaire gesprekken met de VS: denktank

Noord-Korea toont geen interesse in gesprekken over zijn nucleaire programma, zegt de denktank

De VS hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om met Noord-Korea in gesprek te gaan over denuclearisatie, maar Pyongyang heeft geen interesse getoond, zei Victor Cha, senior vice-president voor Azië en Korea, voorzitter van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies.

“We kunnen er niet zomaar van uitgaan dat, omdat de Verenigde Staten willen praten, Noord-Korea aan tafel zal komen”, vertelde Cha dinsdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

“Het probleem op dit moment is dat Noord-Korea de telefoon niet opneemt, de deur niet opneemt en geen interesse toont via een verscheidenheid aan verschillende gesprekspartners dat ze bereid zijn terug te komen om te praten.” [about] hun nucleaire programma op dit moment’, zei hij.

De twee landen sparren al jaren over de nucleaire dreigingen en acties van Noord-Korea tegen Zuid-Korea.

Begin woensdag vuurde Noord-Korea twee ballistische korteafstandsraketten af ​​naar het oosten, uren nadat een Amerikaanse kernonderzeeër in Zuid-Korea was aangemeerd – de eerste in decennia.

Vorige week lanceerde het teruggetrokken land een ballistische langeafstandsraket in de richting van zijn oostelijke wateren, in wat volgens experts waarschijnlijk zijn ontwikkelingsproject Hwasong-18 ICBM was – die moeilijker te detecteren of te onderscheppen is dan die met vloeibare brandstof.

Het was Noord-Korea’s eerste langeafstandsrakettest sinds april, en werd geacht te zijn veroorzaakt door vermeende invallen van Amerikaanse spionagevliegtuigen.

Mensen kijken naar een televisie-uitzending met een bestandsafbeelding van een Noord-Koreaanse raketlancering op het treinstation van Seoul op 31 mei 2023 in Seoul, Zuid-Korea.

Chung Sung-jun | Getty Images Nieuws |

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol en de Indo-Pacific-coördinator van het Witte Huis, Kurt Campbell, ontmoetten elkaar dinsdag in Seoul voor de inaugurele vergadering van de Nuclear Consultative Group (NCG).

Cha zei dat het doel van de bijeenkomst is dat de VS Zuid-Korea een “kijkje in de nucleaire doos” laten zien en het vertrouwen wekken dat de VS vastbesloten is om Zuid-Korea te verdedigen tegen Noord-Korea met zijn nucleaire capaciteiten.

De bijeenkomst komt bijna drie maanden nadat de Amerikaanse president Joe Biden en Yoon de Washington Declaration hebben uitgegeven.

Volgens de Verklaring van Washington zullen de VS geen kernwapens naar Zuid-Korea sturen, maar in plaats daarvan het aantal militaire wapens en voertuigen dat het naar het land stuurt tijdelijk verhogen.

Zuid-Korea’s relatie met China

China heeft zijn bezorgdheid geuit dat de NCG mogelijk zal leiden tot een wapenwedloop en instabiliteit op het Koreaanse schiereiland.

Maar Cha zei dat de VS eerder ‘proactief’ dan ‘provocerend’ zijn.

“China houdt er niet van wat de Verenigde Staten met zijn bondgenoten doen om de alliantie sterker te maken… De Chinezen zullen dit altijd beschouwen als een bedreiging voor hun belangen, omdat ze het Amerikaanse alliantiesysteem willen ontmantelen”, zei hij.

“Als het Amerikaanse alliantiesysteem in Azië zou mislukken, zou dit enorme gevolgen hebben, niet alleen op veiligheidsgebied, maar ook op economisch en financieel gebied”, voegde Cha toe.

Ondanks hun verschillende opvattingen streeft Zuid-Korea nog steeds naar een goede relatie met China, haar belangrijkste economische partner.

Zuid-Korea wil een relatie die is gebaseerd op wederzijds respect, wat betekent dat “ze niet willen dat de Chinezen hen dicteren hoe het zijn eigen soevereine veiligheid kan beheren”, zei Cha.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert