FINANCIEEL.com

Nobel-econoom ziet geen noodzaak voor meer wandelingen

Nobel-econoom ziet geen noodzaak voor meer wandelingen

Ik denk niet dat verdere renteverhogingen in de VS nodig zullen zijn, zegt econoom Nobelprijswinnaar

De Nobelprijswinnende econoom Christopher Pissarides is van mening dat de Federal Reserve de komende maanden de rente niet verder hoeft te verhogen. Hij vindt dat beleidsmakers bij de Amerikaanse centrale bank in plaats daarvan een adempauze moeten nemen in de strijd tegen de inflatie.

Zijn opmerkingen komen kort nadat gegevens op woensdag lieten zien dat de Amerikaanse inflatie in juni scherp daalde tot een dieptepunt in twee jaar tijd van 3%. De lezing leek het relatieve succes van de Fed te onderstrepen bij het beheersen van prijsstijgingen na een snelle stijging van de rentetarieven.

De Fed heeft eerder aangegeven voornemens te zijn om door te gaan met aanvullende verkrapping van het monetaire beleid.

“Het kost tijd voordat deze hun volle effect hebben, dus gezien het feit dat de inflatie de goede kant op gaat, dat de rentetarieven hoog zijn, zou ik gewoon afwachten wat er daarna gebeurt”, zegt Pissarides, een professor aan de London School of Economics. , vertelde CNBC’s “Street Signs Europe” op donderdag.

“Ik verwacht niet dat er iets zal gebeuren waardoor ze de rente verder willen verhogen, maar ik zou deze keer zeker wachten”, voegde hij eraan toe.

Pissarides ontving in 2010 gezamenlijk de Nobelprijs voor de Memorial Prize in Economic Sciences voor zijn werk over de economie van werkloosheid.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve Board, spreekt tijdens een persconferentie na de vergadering van het Federal Open Market Committee, bij de Federal Reserve in Washington, DC, op 14 juni 2023.

Mandel Ngan | AFP |

De Amerikaanse centrale bank hield haar belangrijkste debetrentevoet vorige maand stabiel binnen een doelbereik van 5% tot 5,25%, maar beleidsmakers tijdens de vergadering gaven aan dat er voor eind 2023 waarschijnlijk een half procentpunt extra verkrapping zou komen.

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft deze boodschap herhaaldelijk bevestigd door eind juni op een forum te zeggen dat hij meerdere renteverhogingen in het verschiet verwacht, mogelijk in een agressief tempo.

“De inflatie daalt, de arbeidsmarkt is niet meer zo krap als voorheen – of wordt in ieder geval niet krapper – dus ik denk niet dat er inflatoire druk uit die richting zal komen”, zei Pissarides.

“Over het geheel genomen denk ik niet dat er behoefte zal zijn aan verdere wandelingen in de [United] Staten tenminste, Europa is misschien een ander verhaal, maar de [United] Staten niet.”

‘We hebben duidelijkheid nodig’

Pissarides erkende dat zijn oproep tot een pauze in strijd was met de mening van sommige economen en investeerders, maar zei “dat is wat ik zou doen als ik daar was”.

Beleggers zien een kans van meer dan 92% op een verhoging van 25 basispunten aan het einde van de tweedaagse beleidsvergadering van de Fed op 26 juli, volgens de Fedwatch-tool van de CME, voordat begin volgend jaar bezuinigingen worden doorgevoerd.

Op de vraag of de belangrijkste reden dat de Fed zou overwegen om de rentetarieven verder te verhogen, zou zijn om de inflatie eerder vroeger dan later naar 2% te duwen, antwoordde Pissarides: “Dat zou kunnen, maar je ziet hier dat we meer geduld nodig hebben.”

Hij voegde eraan toe: “Je had helemaal gelijk toen je zei dat het laatste stukje altijd moeilijker is dan het begin, vooral als je erg high bent, is het gemakkelijk om snel naar beneden te komen.”

Pissarides zei niettemin dat een inflatie die rond of rond de 3% blijft – in plaats van de doelstelling van de Fed van 2% – waarschijnlijk geen problemen zal veroorzaken voor de Amerikaanse economie, en voegde eraan toe dat dit “een te klein verschil” is in het inflatiepercentage.

“Wees geduldig. Bedrijven zullen beter reageren als ze denken dat we er uiteindelijk zullen komen, en ze zullen hun investeringsplannen voor de langere termijn nastreven. En we zullen er nog sneller komen als dat niets oplevert”, zei Pissarides. .

“We hebben duidelijkheid nodig”, vervolgde hij. “Ze zouden kunnen zeggen dat we een zachtere landing zien aankomen, en we zien vertragingen bij het dalen naar 2% omdat het laatste stukje altijd moeilijk is, maar we hebben het tot nu toe goed gedaan en de economie zijn gang laten gaan. Het is een vrije markt, goed functionerende economie.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert