Nike geeft hoofdkantoormedewerkers een week vrij om te ‘ontstressen’

By Jernst van Waal

Op het hoofdkantoor van Nike op 22 maart 2018 in Beaverton, Oregon staat een gigantische sculptuur met de tekst ‘Do the right thing’.

Natalie Behring | Getty Images

Sportkledinggigant Nike heeft zijn hoofdkantoormedewerkers een week vrij gegeven, als het nieuwste bedrijf dat werknemers vakantie aanbiedt om hun geestelijke gezondheid te ondersteunen in de nasleep van de coronaviruspandemie.

Matt Marrazzo, een senior manager van wereldwijde marketingwetenschap bij Nike, zei vrijdag in een LinkedIn-bericht dat het hoofdkantoor van Nike in Beaverton, Oregon vanaf maandag voor de week “uitviel”.

Hij zei: “Onze senior leiders sturen allemaal een duidelijke boodschap: neem de tijd om te ontspannen, te ontstressen en tijd door te brengen met je dierbaren. Werk niet.”

Marrazzo voegde eraan toe dat hij geloofde dat de tijd nemen om te rusten en te herstellen “de sleutel was tot goed presteren en gezond blijven”.

Het afgelopen jaar was “ruig” geweest te midden van de pandemie van het coronavirus, zei Marrazzo, en beschreef het als een “traumatische gebeurtenis”. Marrazzo zei echter dat hij “hoopvol was dat de empathie en gratie die we onze teamgenoten blijven tonen, een positieve invloed zullen hebben op de werkcultuur in de toekomst.”

Marrazzo geloofde dat de zet van Nike erkende dat “we prioriteit kunnen geven aan geestelijke gezondheid en toch werk gedaan kunnen krijgen.”

Nike heeft niet onmiddellijk gereageerd op het verzoek van CNBC om commentaar.

Nike volgt de dating-app Bumble, die in juni een bedrijfsbrede vakantie van een week implementeerde om burn-out te bestrijden. Bumble kondigde vervolgens in juli aan dat het van de collectieve week vrij een tweejaarlijks permanent voordeel maakte.

LinkedIn gaf in april ook de meerderheid van zijn 15.900 werknemers een week betaalde vakantie om de werknemers de kans te geven om op te laden.

Teuila Hanson, chief people officer bij LinkedIn, zei dat het “inspirerend was om te zien hoe onze medewerkers verjongd en opgeladen weer aan het werk gingen.”

“Het herinnert me eraan hoe belangrijk de bedrijfscultuur en het welzijn en de mentale gezondheid van werknemers zijn voor elk bedrijf,” voegde Hanson eraan toe.

Uit een recent gepubliceerd onderzoek van Visier, een bedrijf voor personeelsanalyse, onder 1.000 fulltime werknemers in de VS, bleek dat 89% van de werknemers zei dat ze het afgelopen jaar een burn-out hadden gehad. Bovendien zei 70% van de respondenten dat ze hun huidige baan zouden verlaten voor een andere organisatie die betere middelen biedt om gevoelens van burn-out te verminderen.