Nieuwe golf van infecties dreigt Japanse ziekenhuizen in te storten

By admin

Een ambulance racet door de straten van Shinjuku, Tokyo in Japan.

Toby Forage | SOPA-afbeeldingen | LightRocket | Getty Images

Ziekenhuizen in Japan keren steeds meer zieke mensen af, terwijl het land worstelt met stijgende coronavirusinfecties en het medische noodsysteem instort.

In een recent geval werd een ambulance met een man met koorts en ademhalingsproblemen door 80 ziekenhuizen afgewezen en gedwongen urenlang te zoeken naar een ziekenhuis in het centrum van Tokio dat hem zou behandelen. Een andere koortsige man bereikte uiteindelijk een ziekenhuis nadat paramedici zonder succes contact hadden opgenomen met 40 klinieken.

De Japanse Vereniging voor Acute Geneeskunde en de Japanse Vereniging voor Spoedeisende Geneeskunde zeggen dat veel spoedafdelingen van ziekenhuizen weigeren mensen te behandelen, waaronder mensen die beroertes, hartaanvallen en externe verwondingen hebben opgelopen.

Japan leek aanvankelijk de uitbraak onder controle te hebben gehouden door op specifieke plaatsen, meestal besloten ruimtes zoals clubs, sportscholen en ontmoetingsplaatsen, clusters van infecties te bestrijden. Maar de verspreiding van het virus overtrof deze aanpak en de meeste nieuwe gevallen zijn niet te achterhalen.

We kunnen geen normale spoedeisende geneeskunde meer uitvoeren.

De uitbraak heeft onderliggende zwakheden in de medische zorg in Japan aan het licht gebracht, die al lang wordt geprezen om zijn hoogwaardige verzekeringsstelsel en redelijke kosten. Afgezien van een algemene onwil om sociale afstand te omarmen, bekritiseren experts de incompetentie van de regering en een wijdverbreid tekort aan beschermende uitrusting en uitrusting die medische hulpverleners nodig hebben om hun werk te doen.

Japan heeft niet genoeg ziekenhuisbedden, medische hulpverleners of uitrusting. De ziekenhuisopname van iedereen met het virus, zelfs degenen met milde symptomen, heeft de ziekenhuizen overbevolkt en onderbezet gemaakt.

De “ineenstorting van de spoedeisende geneeskunde” is al gebeurd, een voorbode van de algehele ineenstorting van de geneeskunde, zeiden de Japanse Vereniging voor Acute Geneeskunde en de Japanse Vereniging voor Spoedeisende Geneeskunde in een gezamenlijke verklaring. Door patiënten af ​​te wijzen, leggen ziekenhuizen een te zware last op het beperkte aantal geavanceerde en kritische alarmcentrales, aldus de groepen.

“We kunnen geen normale spoedeisende geneeskunde meer uitvoeren”, zegt Takeshi Shimazu, een spoedarts van de universiteit van Osaka.

Er zijn niet genoeg beschermende jassen, maskers en gelaatsschermen, waardoor infectierisico’s voor medische hulpverleners toenemen en behandeling van COVID-19-patiënten steeds moeilijker wordt, aldus Yoshitake Yokokura, hoofd van de Japan Medical Association.

In maart waren er 931 gevallen van ambulances die door meer dan vijf ziekenhuizen werden afgewezen of twintig minuten of langer rondreden om een ​​spoedeisende hulp te bereiken, tegen 700 in maart vorig jaar. In de eerste 11 dagen van april steeg dat naar 830, zei de brandweer van Tokyo. Afdelingsfunctionaris Hiroshi Tanoue zei dat het aantal gevallen sterk is gestegen omdat vermoedelijke gevallen van coronavirus isolatie vereisen totdat de testresultaten arriveren.

Infecties in een aantal ziekenhuizen hebben medische hulpverleners gedwongen om zichzelf thuis te isoleren, waardoor het personeelstekort toenam.

De nieuwe zaken in Tokio begonnen eind maart te piekeren, de dag nadat de Olympische Spelen in Tokio een jaar waren uitgesteld. Ze stijgen in een steeds sneller tempo voor een totaal van 2.595. De meeste patiënten liggen nog in het ziekenhuis, waardoor de behandelingscapaciteit tot het uiterste wordt opgevoerd.

Met ongeveer 10.000 gevallen en 170 doden is de situatie in Japan niet zo slecht als die in New York City, die volgens de Johns Hopkins University meer dan 10.000 doden of Italië heeft gekend, met meer dan 21.000 dodelijke slachtoffers.

Maar men vreest dat de uitbraak van Japan veel erger zou kunnen worden.

Artsen zeggen dat ze dun zijn uitgerekt. Aangezien het tijd kost om de diagnose COVID-19 te stellen, kunnen patiënten die in ziekenhuizen komen onbedoeld de mensen om hen heen in gevaar brengen. Donderdag eiste de vakbond van de medische arbeiders dat de regering hen risicovolle vergoedingen zou betalen en voldoende beschermende uitrusting zou verstrekken.

Gezondheidswerkers hergebruiken nu N95-maskers en maken hun eigen gelaatsschermen. De grote stad Osaka heeft gevraagd om bijdragen van ongebruikte plastic regenjassen voor gebruik als hazmatjassen. Abe deed een beroep op fabrikanten om de productie van maskers en jassen, ventilatoren en andere benodigdheden op te voeren.

Een virustaakgroep van de regering heeft gewaarschuwd dat in het ergste geval, waarin geen preventieve maatregelen zijn genomen, meer dan 400.000 mensen zouden kunnen overlijden als gevolg van een tekort aan ventilatoren en andere intensive care-apparatuur.

Premier Shinzo Abe heeft gezegd dat de regering 15.000 ventilatoren heeft beveiligd en steun krijgt van Sony en Toyota Motor Corp. om meer te produceren.

Japanse ziekenhuizen missen ook ICU’s, met slechts vijf per 100.000 mensen, vergeleken met ongeveer 30 in Duitsland, 35 in de Verenigde Staten en 12 in Italië, zei Osamu Nishida, hoofd van de Japanese Society of Intensive Care Medicine.

Het sterftecijfer van 10% in Italië, vergeleken met 1% in Duitsland, is gedeeltelijk te wijten aan het tekort aan ICU-faciliteiten, zei Nishida. “Japan, met IC’s niet eens de helft van Italië, zal naar verwachting zeer snel een dodelijke overschrijding ondergaan,” zei hij.

Japan heeft de tests voor het coronavirus beperkt, voornamelijk vanwege regels die vereisen dat patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen. Toenemende infecties hebben ertoe geleid dat het ministerie van Volksgezondheid die regels heeft versoepeld en patiënten met mildere symptomen naar hotels heeft gebracht om bedden vrij te maken voor degenen die meer zorg nodig hebben.

Experts roepen op dat sociale afstanden niet goed genoeg werken in drukke steden zoals Tokio, en veel mensen pendelen nog steeds naar kantoren in drukke treinen, zelfs nadat de premier de noodtoestand had uitgeroepen.

Ambtenaren vrezen dat mensen tijdens de komende ‘gouden week’-vakantie begin mei kunnen reizen.

‘Vanuit de medische wereld horen we wanhopige kreten dat levens die kunnen worden gered misschien niet meer mogelijk zijn’, zei Abe vrijdag. ‘Ik vraag jullie allemaal nogmaals, ga alsjeblieft niet uit.’