Nieuw-Zeelandse minister van Handel over handelsovereenkomst met China, spanningen tussen China en Australië

Een algemeen beeld van een Australische vlag is te zien buiten de Grote Hal van het Volk op 9 april 2013 in Peking, China.

Feng Li | Getty-afbeeldingen

Nationalisme is niet de juiste keuze in diplomatieke betrekkingen, zei de Nieuw-Zeelandse minister van Handel tegen CNBC, die pleitte voor meer multilaterale handel en banden wereldwijd.

In feite moet de wereld haar “algehele veiligheid” opbouwen – vooral nu tijdens de Covid-19 pandemie, zei Damien O’Connor woensdag tegen “Squawk Box Asia”, als onderdeel van CNBC’s berichtgeving over de Davos Agenda van het World Economic Forum.

“Nationalisme is niet de weg vooruit – we hopen multilaterale handels- en diplomatieke relaties over de hele wereld op te bouwen en onze rol te spelen”, voegde O’Connor toe, die ook de landbouwminister van het land is.

In de afgelopen jaren hebben protectionisme en nationalisme een prominente plaats ingenomen, aangezien landen als de VS en sommige in Europa zich vooral richten op hun binnenlandse economie en vraagstukken, soms ten koste van samenwerking en samenwerking met anderen.

Deskundigen hebben de gespannen banden tussen de VS en China de nieuwe “Koude Oorlog” genoemd, aangezien de spanningen van het handelsfront naar de technologie en andere gebieden liepen.

Ze hebben ook gewaarschuwd dat de pandemie van het coronavirus zal leiden tot meer protectionistisch beleid tussen landen, omdat ze proberen de economische schade van het virus te beperken.

Dinsdag tekende Nieuw-Zeeland een handelsovereenkomst met China, waardoor Kiwi-export meer toegang krijgt tot de Aziatische economische gigant. De deal maakt de weg vrij voor het afschaffen of verlagen van tarieven voor veel Nieuw-Zeelandse goederen, variërend van zuivel en zeevruchten tot hout.

Bied aan om te bemiddelen

De deal komt op een moment dat China nog steeds verwikkeld is in gespannen handelsspanningen met landen als Australië en de VS.

Over de timing merkte O’Connor op: “Het zendt een heel duidelijk signaal naar de wereld dat China, en wijzelf natuurlijk, handelsovereenkomsten steunen die robuust zijn … die worden ondersteund door goede wetten.”

De betrekkingen tussen China en Australië zijn verslechterd sinds vorig jaar nadat Canberra een internationaal onderzoek naar de aanpak van de coronaviruspandemie door China ondersteunde. Als gevolg hiervan heeft Peking zich maandenlang gericht op een groeiende lijst van geïmporteerde producten van Down Under – met tarieven voor wijn en gerst en opschorting van de invoer van rundvlees.

Nieuw-Zeeland heeft aangeboden om een ​​wapenstilstand tussen beide landen tot stand te brengen en zegt dat de top van Azië en de Stille Oceaan (APEC) dit jaar een kans zou kunnen zijn voor Nieuw-Zeeland om beide partijen aan tafel te brengen, aldus Reuters.

Over het bemiddelingsaanbod van Nieuw-Zeeland zei O’Connor: “We hebben een volwassen … relatie met China, en we zijn altijd in staat geweest om zorgwekkende kwesties aan de orde te stellen.”

“Ik kan niet spreken voor Australië en de manier waarop het zijn diplomatieke relaties beheert, maar het is duidelijk dat als ze ons zouden volgen en … zouden spreken … (met) wat meer diplomatie van tijd tot tijd, en wees voorzichtig met formuleringen … hopelijk (zij) kan zich in een vergelijkbare situatie bevinden, “zei hij

Ondertussen vertelde de Australische penningmeester Josh Frydenberg maandag aan CNBC dat het zal blijven pleiten voor zijn nationale belangen, maar dat de gespannen relaties met China graag verbeteren.

Plaats een reactie