Nieuw-Zeelandse leider Jacinda Ardern krijgt 20% loonsverlaging

Premier Jacinda Ardern houdt informatie over COVID-19-waarschuwingsniveaus bij tijdens een persconferentie in het parlement op 21 maart 2020 in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Hagen Hopkins | Getty Images

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft aangekondigd dat zij en andere wetgevers de komende zes maanden een loonsverlaging van 20% zullen nemen uit solidariteit met degenen die door het coronavirus zijn getroffen.

Ardern kondigde tijdens de dagelijkse briefing van Covid-19 in Nieuw-Zeeland aan dat zij, samen met de ministers van Nieuw-Zeeland en de directeuren van de openbare dienst, hun salaris zou verlagen.

Ze zei dat dit de Nieuw-Zeelanders erkende die afhankelijk waren van loonsubsidies, loonsverlagingen namen en hun baan verloren als gevolg van de wereldwijde pandemie.

Ardern erkende dat deze actie op zichzelf de financiële positie van de regering niet zou veranderen, maar zei dat het ging om het tonen van leiderschap.

‘Als er ooit een tijd was om de kloof tussen groepen mensen in verschillende posities in Nieuw-Zeeland te dichten, dan is dat nu wel het geval’, zei Ardern woensdag tijdens de aankondiging.

Ardern heeft een jaarsalaris van $ 471.049 Nieuw-Zeelandse dollar ($ 281.047), volgens de Beloningsautoriteit van Nieuw-Zeeland, die besluit te betalen voor de belangrijkste ambtsdragers van het land. Dit zou dus neerkomen op een loonsverlaging van 47.105 dollar in Nieuw-Zeeland.

Ondertussen neemt vice-premier Winston Peters een salaris van $ 334.734 Nieuw-Zeelandse dollars mee naar huis, wat een daling van het salaris van $ 33.473 Nieuw-Zeelandse dollars betekent.

Ardern zei dat de regering 9 miljard Nieuw-Zeelandse dollars aan 1,5 miljoen burgers aan loonsubsidies had uitgekeerd, die werkgevers ondersteunen bij het blijven doorbetalen van personeel, als onderdeel van haar economische hulppakket om het effect van het coronavirus te bestrijden.

Er zijn 1.386 bevestigde gevallen van het coronavirus in Nieuw-Zeeland en negen doden door het virus, volgens de laatste gegevens van de Johns Hopkins University. Het land is al 21 dagen op slot.

Andere wereldleiders die zich ook hebben gecommitteerd aan loonsverlagingen vanwege de pandemie, zijn onder meer de Indiase premier Narendra Modi, die samen met de andere parlementsleden van het land vorige week is overeengekomen om het salaris voor het jaar met 30% te verlagen.

De president van Malawi, Peter Mutharika, en de ministers van de regering zouden gedurende drie maanden een loonsverlaging van 10% hebben doorgevoerd.

Plaats een reactie