niet-agrarische loonlijsten, werkloosheid, Fed, recessie

By Jernst van Waal

De 10-jaarsrente op staatsobligaties steeg vrijdag na een sterker dan verwacht banenrapport voor juli.

Om ongeveer 16.10 uur ET was het rendement op de 10-jarige staatsobligatie 2,83%, en de opbrengst op de 30-jarige staatsobligatie was 10 basispunten hoger en handelde op 3,068%. Ondertussen steeg de 2-jaars met 20 basispunten tot 3,242%. De opbrengsten bewegen omgekeerd aan de prijzen.

De gegevens toonden aan dat de niet-agrarische loonlijsten vorige maand met 528.000 zijn gestegen en de verwachtingen van Dow Jones van 258.000 overtroffen. Tegelijkertijd steeg de loongroei met een gemiddelde stijging van 0,5% voor de maand en 5,2% ten opzichte van vorig jaar. Het sterker dan verwachte rapport toonde aan dat de VS zich waarschijnlijk niet in een recessie bevindt.

De beweging van vrijdag markeert een ommekeer ten opzichte van de recente trend, waarbij de 10-jaarsrente daalde vanwege de vrees dat de campagne van de Fed de economie in een recessie zou doen storten. Eerder deze week daalde de 10-jaarsrente naar 2,50% en volgens FactSet het laagste sinds april.

Beleggers houden de gezondheid van de Amerikaanse economie nauwlettend in de gaten nadat recente cijfers voor de tweede opeenvolgende keer een negatief bruto binnenlands product lieten zien.

Als gevolg hiervan zullen veel geldmanagers lang uitkijken naar komende gegevenspublicaties met betrekking tot de arbeidsmarkt.

Loretta Mester, president van de Cleveland Fed, zei donderdag dat de Federal Reserve van plan is de rentetarieven tot in 2023 te blijven verhogen, een ander teken dat de centrale bank nog geen economische recessie ziet.