Site pictogram Financieel.com

NHTSA vraagt ​​Tesla waarom het geen terugroepactie heeft gestart na veiligheidsgerelateerde software-update

Een Tesla die opereerde in het rijhulpsysteem van het voertuig, bekend als Autopilot, raakte op 17 maart 2021 een politieauto in Michigan, zeiden functionarissen in een tweet.

Staatspolitie van Michigan

Een federale instantie voor voertuigveiligheid vraagt ​​Tesla om uit te leggen waarom het geen terugroepactie heeft gestart toen het in september een veiligheidsgerelateerde software-update naar klanten pushte.

Dankzij de update konden Tesla-voertuigen de lichten van noodvoertuigen beter detecteren bij weinig licht, volgens een brief van de National Highway Traffic Safety Administration aan Tesla die woensdag op de website van de overheidsinstantie is gepubliceerd.

Tesla’s “Emergency Light Detection Update” werd geleverd via een draadloze software-update voor de auto’s van klanten, een paar weken nadat de NHTSA een onderzoek had gestart naar mogelijke veiligheidsgebreken met Tesla Autopilot, het standaard rijhulppakket van het bedrijf.

Tesla verkoopt ook een premiumversie van zijn rijhulpsysteem onder de merknaam FSD, of Full Self-Driving, voor $ 10.000 vooraf of $ 199 per maand. Geen van de systemen van Tesla maakt hun auto’s veilig voor gebruik zonder dat er te allen tijde een menselijke bestuurder achter het stuur zit. Het zijn rijhulpsystemen van “niveau 2”, geen volledig autonome voertuigtechnologieën.

Zoals CNBC eerder meldde, identificeerde NHTSA ongeveer een dozijn botsingen waarbij Tesla-chauffeurs tegen de voertuigen van eerstehulpverleners botsten terwijl ze aan de kant van de weg stonden geparkeerd, meestal ’s nachts of in de vroege ochtenduren. Bij elk van de door de NHTSA geïdentificeerde incidenten hadden de Tesla-bestuurders voor de crash Autopilot- of verkeersbewuste cruisecontrol-functies ingeschakeld. Bij een van de crashes is een dode gevallen.

NHTSA wil weten of Autopilot-defecten of ontwerpproblemen hebben bijgedragen aan deze crashes of deze hebben veroorzaakt. En nu willen ze ook weten of Tesla’s software-update effectief als stealth recall heeft gediend.

Als het bureau Autopilot defect acht, kan het een terugroepactie verplichten en het publieke imago van Tesla beïnvloeden. Een dergelijke bevinding zou ook kunnen leiden tot meer urgentie rond het beoordelen en reguleren van rijhulpsystemen zoals die van Tesla.

Momenteel geeft de NHTSA een jaarlijkse beoordeling van het New Car Assessment Program (NCAP) uit over de botsbestendigheid van voertuigen die in de VS worden verkocht. NCAP-classificaties geven een lijst met functies die in elk voertuig zijn opgenomen, maar het bureau beoordeelt nog niet de veiligheid van, of beperkt het gebruik van rijhulpsystemen zoals die van Tesla.

Als onderdeel van de Tesla-sonde evalueert NHTSA de vergelijkbare systemen van 12 andere autofabrikanten.

NHTSA’s Gregory Magno, het hoofd van de afdeling voertuigdefecten van het agentschap, vertelde Tesla’s Director of Field Quality Eddie Gates in de nieuwe brief dat autofabrikanten verplicht zijn om de NHTSA binnen vijf werkdagen op de hoogte te stellen wanneer ze zich bewust worden van (of hadden moeten worden van) veiligheidsproblemen in hun voertuigen die een reparatie nodig hebben.

Over-the-air software-updates vallen onder de huidige federale terugroepwetten, benadrukte Magno.

Het bureau vroeg Tesla ook om details over het groeiende FSD Beta-programma.

Het programma geeft Tesla-eigenaren die geen getrainde veiligheidschauffeurs zijn de kans om pre-release software en nieuwe rijhulpfuncties op de openbare weg in de VS te testen. De FSD Beta-software maakt Tesla-voertuigen niet bestuurderloos en is niet voldoende gedebugd voor algemeen gebruik en brede release.

De NHTSA vroeg onder meer om gedetailleerde gegevens over hoe Tesla de deelnemers aan het experimentele programma voor vroege toegang beoordeelt en selecteert.

Onlangs heeft Tesla een “bètaknop” toegevoegd waarmee elke klant toegang kan vragen tot een FSD Beta-download. Het bracht ook een verzekeringscalculator uit die bestuurders die FSD Beta-toegang zoeken een “veiligheidsscore” geeft.

Tesla-bezitters die 100 scoorden tijdens een week rijden van minstens 100 mijl, kregen deze week toegang tot FSD Beta en breidden het programma uit met ongeveer 1.000 mensen, volgens CEO Elon Musk die vorige week op het aantal opmerkte tijdens een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Voorstanders van voertuigveiligheid, waaronder de National Transportation Safety Board, hebben de NHTSA opgeroepen om systemen zoals Tesla’s Autopilot, FSD en FSD Beta eerder vroeger dan later te reguleren.

Mobiele versie afsluiten