New Yorkse poliozaak is ’topje van ijsberg’, honderden kunnen besmet zijn

By Jernst van Waal

Digitaal gegenereerde afbeelding van 3D moleculair model van poliovirus

Calysta-afbeeldingen | Tetra-afbeeldingen | Getty Images

Honderden zouden polio kunnen krijgen nadat een volwassene in het metrogebied van New York City het virus had opgelopen en vorige maand verlamd raakte, zei de hoogste gezondheidsfunctionaris van de staat deze week.

De gezondheidscommissaris van de staat New York, Mary Bassett, waarschuwde dat het bevestigde geval van polio bij een niet-gevaccineerde volwassene, in combinatie met de detectie van het virus in rioolwater buiten de grootste stad van het land, erop zou kunnen wijzen dat er een grotere uitbraak gaande is.

“Op basis van eerdere polio-uitbraken moeten New Yorkers weten dat er voor elk waargenomen geval van verlamde polio honderden andere mensen besmet kunnen zijn,” zei Bassett. “In combinatie met de nieuwste bevindingen op het gebied van afvalwater, behandelt de afdeling het enkele geval van polio als slechts het topje van de ijsberg van een veel grotere potentiële verspreiding.”

Bassett zei dat het van cruciaal belang is dat kinderen worden gevaccineerd tegen de tijd dat ze 2 maanden oud zijn, en alle volwassenen – inclusief zwangere vrouwen – die hun injecties niet hebben gekregen, moeten dit onmiddellijk doen.

“Naarmate we meer leren, is wat we wel weten duidelijk: het gevaar van polio is vandaag aanwezig in New York”, zei Bassett.

Gezondheidsfunctionarissen van de staat New York bevestigden vorige maand dat een niet-gevaccineerde volwassene in Rockland County polio had opgelopen en met verlamming in het ziekenhuis was opgenomen. Gezondheidsfunctionarissen vonden vervolgens drie positieve poliomonsters in het afvalwater van Rockland County en vier positieve monsters in het riool van het aangrenzende Orange County.

De rioolmonsters die positief testten op polio zijn genetisch gekoppeld aan de stam die de niet-gevaccineerde volwassene opving. De bevindingen wijzen er niet op dat de persoon die polio heeft opgelopen de bron van overdracht was, maar lokale verspreiding zou kunnen plaatsvinden, zeiden gezondheidsfunctionarissen.

“Deze bevindingen leveren verder bewijs van lokale – niet internationale – overdracht van een poliovirus dat verlamming en mogelijke verspreiding van de gemeenschap kan veroorzaken, wat de urgentie onderstreept van elke New Yorkse volwassene en elk kind dat wordt geïmmuniseerd”, aldus het New York State Department of Health.

Volgens gezondheidsfunctionarissen heeft Rockland County een vaccinatiegraad tegen polio van 60%, terwijl Orange County een vaccinatiegraad van 58% heeft. De landelijke vaccinatiegraad voor polio is bijna 79%.

De VS werden in 1979 poliovrij verklaard en sindsdien was er geen geval meer in het land ontstaan, maar reizigers hebben het virus af en toe de VS binnengebracht, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. New York bevestigde voor het laatst een geval van polio in 1990 en de VS bevestigden eerder een geval in 2013, volgens gezondheidsfunctionarissen van de staat.

Kinderen moeten vier doses van het poliovaccin krijgen. De eerste dosis moet worden toegediend op de leeftijd van 2 maanden, de tweede dosis op 4 maanden, de derde op 18 maanden en de vierde op de leeftijd van 6, volgens gezondheidsfunctionarissen van de staat. Niet-gevaccineerde volwassenen moeten drie doses krijgen.

Polio is een zeer besmettelijk, verwoestend virus dat verlamming kan veroorzaken. Het virus sloeg in de jaren veertig angst in de harten van ouders voordat vaccins beschikbaar waren. In die periode raakten jaarlijks meer dan 35.000 mensen verlamd door polio. Maar een succesvolle vaccinatiecampagne in de jaren vijftig en zestig verminderde het aantal gevallen drastisch.