Neuralink van Elon Musk laat een video zien van een aap die zijn verstand gebruikt om Pong te spelen

By Jernst van Waal

Jeff Miller / Universiteit van Wisconsin-Madison

Neuralink, het hersenmachine-interfacebedrijf opgericht door Tesla-CEO Elon Musk, heeft een YouTube-video gepubliceerd van een makaak-aap genaamd Pager die de videogame Pong met zijn geest speelt.

De video van 3 minuten en 27 seconden, gedeeld door Musk op Twitter Donderdag laat blijkt dat de aap een computer bestuurt met zijn hersenactiviteit.

“Een aap speelt letterlijk een videogame telepathisch met behulp van een hersenchip”, schreef Musk op Twitter.

In de video probeert een verteller uit te leggen hoe Pager Pong met zijn verstand kan spelen.

De negenjarige aap, die ongeveer zes weken geleden twee Neuralink-apparaten aan elke kant van zijn brein had, leerde hoe hij een joystick moest gebruiken om een ​​cursor naar doelen op een scherm te verplaatsen in ruil voor een bananensmoothie die met een rietje werd afgeleverd , zegt de verteller.

Hij legt verder uit dat de “Link” -apparaten van het bedrijf de neuronenactiviteit van Pager registreerden terwijl hij met de computer communiceerde. Dit was mogelijk dankzij de meer dan 2.000 kleine draadjes geïmplanteerd in de regio’s van zijn motorische cortex die hand- en armbewegingen coördineren, zei de verteller.

Deze gegevens werden vervolgens ingevoerd in een “decoderalgoritme” om de beoogde handbewegingen van de Pager in realtime te voorspellen.

Nadat de decoder was gekalibreerd, zei Neuralink dat de aap deze kon gebruiken om de cursor te verplaatsen waar hij wilde dat hij ging, in plaats van te vertrouwen op de joystick.

Inderdaad, de YouTube-video laat zien dat Pager een peddel bestuurt in het arcadespel Pong terwijl de joystick is losgekoppeld.

Varkens tot apen

In augustus voerde Neuralink uit een live demo van zijn technologie op drie varkens. Een publiek kreeg realtime neurale signalen te zien van een van de varkens, die Musk Gertrude noemde.

Neuralink, met hoofdkantoor in San Francisco, wil uiteindelijk de snelheid verhogen waarmee informatie van het menselijk brein naar een machine kan stromen.

Terwijl de technologie nog in de kinderschoenen staat, hoopt Neuralink dat zijn apparaten binnenkort verlamde mensen in staat zullen stellen hun geest te gebruiken om machines te bedienen.

Donderdag zei Musk dat het eerste Neuralink-product een verlamde mens in staat zal stellen om een ​​smartphone sneller met zijn geest te gebruiken dan iemand die zijn duimen gebruikt.

AI wordt alleen maar slimmer en de technologie van Neuralink zou mensen ooit in staat kunnen stellen “mee te gaan”, zei Musk in een interview op Clubhouse in januari.

Om het tempo van de vooruitgang in AI te illustreren, wees de innovator – die gelooft dat machine-intelligentie uiteindelijk de menselijke intelligentie zal overtreffen – op doorbraken die zijn bereikt in onderzoekslaboratoria zoals OpenAI, dat hij mede-oprichter was, en DeepMind, een Londens AI-lab dat werd overgenomen door Google in 2014. DeepMind heeft “in principe geen games meer om te winnen”, zei Musk, die een vroege investeerder in het bedrijf was.

Volgens Musk zijn mensen in feite al “cyborgs” omdat ze dankzij telefoons, computers en applicaties een tertiaire “digitale laag” hebben.

“Met een directe neurale interface kunnen we de bandbreedte tussen je cortex en je digitale tertiaire laag met vele ordes van grootte verbeteren”, zei hij. ‘Ik zou zeggen dat er waarschijnlijk minstens 1.000, of misschien wel 10.000, of meer zijn.’

De digitale laag waarnaar hij verwijst, kan van alles zijn, van iemands iPhone tot hun Twitter-account.

Op de lange termijn beweert Musk dat Neuralink mensen in staat zou kunnen stellen om concepten naar elkaar te sturen met behulp van telepathie en dat ze na hun dood in een “geredde staat” kunnen bestaan ​​die vervolgens in een robot of een ander mens kan worden gestopt. Hij erkende dat hij zich op sci-fi terrein begaf.