Site pictogram Financieel.com

Netto-nul CO2-uitstoot kan Azië biljoenen kosten: ING

Een viaduct tijdens de spits in het noordelijke district van Qingdao City, in de Chinese provincie Shandong.

Cheunghyo | Moment | Getty Images

Volgens de Nederlandse bank ING zullen drie van de grootste economieën van Azië naar schatting $ 12 biljoen uitgeven om netto nul CO2-uitstoot in hun transportindustrie te bereiken.

China, Japan en Zuid-Korea zijn verantwoordelijk voor bijna tweederde van alle CO2-uitstoot in Azië-Pacific, en ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot, aldus de bank.

Zowel Japan als Zuid-Korea hebben toegezegd om tegen 2050 een netto-nul-uitstoot te bereiken, en China tegen 2060. Netto-nul-uitstoot verwijst naar het verwijderen van meer broeikasgassen uit de atmosfeer dan geproduceerd.

De kostenraming van 12,4 biljoen dollar is “gelijk aan meer dan 90% van het Chinese BBP van 2020”, aldus Robert Carnell, hoofd onderzoek Azië-Pacific van ING en auteur van het rapport.

Het zal de elektriciteitsopwekkingscapaciteit dekken die landen nodig hebben om nieuwe vloten van batterij-elektrische voertuigen, geëlektrificeerde spoorwegen, waterstofaangedreven vrachtwagens, duurzame vliegtuigen op vliegtuigbrandstof en ammoniakverbrandende schepen te leveren, schreef hij.

Het prijskaartje van $ 12,4 biljoen omvat geen infrastructuuruitgaven om bestaande wagenparken te vervangen, oplaadpunten voor elektrische voertuigen te installeren of nieuwe brandstoffen in de industrie op te slaan, merkte hij op.

Omdat tot 30% van het totale energieverbruik afkomstig is van de transportsystemen van de drie landen, zouden ze snel moeten handelen en duurzame oplossingen moeten aannemen om ervoor te zorgen dat hun doelen binnen bereik zijn, aldus ING.

Als China, Japan en Zuid-Korea vandaag met hun energietransitieproces beginnen en hun inspanningen over de komende 30-40 jaar spreiden, zullen de kosten om een ​​netto-nul CO2-uitstoot in het transport te bereiken, beheersbaar zijn, aldus de bank.

China’s race naar netto nul

China is ’s werelds grootste uitstoter van kooldioxide en het bereiken van een CO2-uitstoot van netto nul zal de transportsector $ 11 biljoen kosten – of “1,8% van het BBP per jaar tot 2060”, aldus het rapport.

Onder verwijzing naar de China Renewable Energy Outlook 2020, wees ING erop dat het personenautovervoer in China in 2050 meer dan verdubbeld zal zijn tot 450 miljoen – van 220 miljoen voertuigen in 2018.

China heeft een snelle groei gezien op het gebied van elektrische voertuigen en ING voorspelt dat als het land tegen 2060 volledig oplaadbare elektrische voertuigen op batterijen gebruikt, de totale vraag naar energie van personenauto’s tegen 2050 aanzienlijk zou kunnen afnemen.

De Chinese maritieme industrie zou de meeste investeringen nodig hebben om netto-nul koolstof te bereiken, zei ING, eraan toevoegend dat de vraag naar zeevracht naar verwachting zal groeien tot ongeveer 120% van het huidige niveau in 2060.

Het zou echter onmogelijk zijn om koolstofneutraliteit te bereiken zonder diesel en vloeibaar aardgas te vervangen door groene ammoniak, dus extra kosten van $ 3,7 miljard en een extra 433 gigawatt aan elektriciteitsopwekkingscapaciteit.

De CO2-neutrale doelstellingen van Japan en Zuid-Korea

Zowel Japan als Zuid-Korea hebben hun zinnen gezet op 2050 en willen tegen die tijd hun CO2-neutrale doelen bereiken.

Volgens de prognose van ING zal het Japan $ 1 biljoen kosten om over te schakelen naar een netto-nulplan voor zijn transportsysteem, in termen van de benodigde elektriciteitsopwekkingscapaciteit. Dit is goed voor “ongeveer 20% van het huidige Japanse BBP” – maar dat aantal kan dalen tot “0,6% BBP per jaar wanneer het wordt gespreid tussen nu en 2050.”‘

Volgens het rapport heeft Japan weinig vooruitgang geboekt bij het koolstofarm maken van zijn economie, aangezien fossiele brandstoffen nog steeds goed zijn voor meer dan tweederde van de primaire energievoorziening van het land. In een positief daglicht betekent dit dat “Japan veel laaghangend fruit heeft om te benutten in het overgangsproces dat uitzicht biedt op snelle vooruitgang.”

ING schatte dat de totale kosten van groene energiecapaciteit voor de transformatie van de Zuid-Koreaanse transportsector naar een toekomst zonder CO2-uitstoot ongeveer $ 400 miljard zouden kosten, of 0,6% van het huidige BBP per jaar, gespreid over de komende 30 jaar.

Hoewel de kosten die landen zullen moeten besteden aan de overgang van hun transportsystemen “enorm deprimerend” kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat “al deze uitgaven zullen verschijnen als het BBP”, schreef Carnell.

Mobiele versie afsluiten