Netflix verhoogt prijzen in de VS en Canada, de voorraad stijgt

By Jernst van Waal

Reed Hastings, CEO van Netflix, spreekt tijdens een LG-persevenement in het Mandalay Bay Convention Center voor de 2014 International CES op 6 januari 2014 in Las Vegas, Nevada.

David Becker | Getty Images

Netflix verhoogde de maandelijkse prijzen voor zijn streamingdienst in de VS, waardoor het aandeel tijdens de handel op vrijdag met maar liefst 3% steeg.

Netflix-aandelen stegen uiteindelijk met 1,25% om vrijdag te sluiten op $ 525,69.

De maandelijkse kosten voor het basisplan stegen met $ 1 naar $ 9,99, het standaardplan steeg van $ 13,99 naar $ 15,49 en het premiumplan steeg van $ 17,99 naar $ 19,99, volgens de website van Netflix. Ook de Canadese prijzen stegen.

Een Netflix-woordvoerder bevestigde de wijziging. “We werken onze prijzen bij, zodat we een breed scala aan hoogwaardige entertainmentopties kunnen blijven aanbieden”, zei de woordvoerder in een verklaring.

Netflix heeft de afgelopen jaren de prijzen verhoogd en het maakt deel uit van de langetermijnstrategie van het bedrijf. Netflix verhoogde eerder de prijzen voor Amerikaanse klanten in 2019 en 2020.

Wall Street rekent erop dat Netflix de prijzen zal verhogen naarmate de klantengroei afneemt. De prijsverhogingen van Netflix weerspiegelen ook het vertrouwen van het bedrijf dat zijn plannen verankerd zijn in het leven van zijn klanten en dat ze niet zullen annuleren of opzeggen vanwege prijsstijgingen.

Netflix zei vrijdag dat klanten 30 dagen voordat ze de prijsstijging zien een e-mail krijgen over de prijsverhogingen.

Netflix heeft te maken met meer concurrentie dan ooit, vooral van nieuwere streamers zoals Disney+, HBO Max, Amazon’s Prime Video en Apple TV+. Netflix zei afgelopen najaar dat het meer dan 213 miljoen abonnees over de hele wereld had, wat veel hoger is dan het aantal abonnementen van zijn nieuwe rivalen. Als gevolg hiervan heeft Netflix zwaar geïnvesteerd in het produceren van inhoud voor zijn service en verwachtte het in 2021 $ 17 miljard aan inhoud te besteden.

Netflix maakt volgende week kwartaalcijfers bekend.

CORRECTIE: De prijswijziging van Netflix heeft gevolgen voor klanten in de VS en Canada. De getroffen regio was verkeerd vermeld in een kop in een eerdere versie van dit artikel.