Site pictogram Financieel.com

Netflix (NFLX) winst Q4 2021

Netflix maakte donderdag na de bel de winst over het vierde kwartaal bekend. De streamer versloeg zowel de bovenste als de onderste regel, maar de aandelen daalden met meer dan 18% in de handel na sluitingstijd door een vertragende groei van het aantal abonnees.

Dit zijn de belangrijkste nummers:

  • Winst per aandeel (EPS): $ 1,33 versus € 82 cent verwacht in een Refinitiv-enquête onder analisten.
  • Omzet: $ 7,71 miljard versus $ 7,71 miljard verwacht, volgens Refinitiv.
  • Wereldwijde betaalde netto-abonnees: 8,28 miljoen versus 8,19 miljoen verwacht, volgens schattingen van StreetAccount

Netflix en analisten hadden tegen het einde van 2021 een grote sprong in consumenten verwacht toen het bedrijf nieuwe tv-programma’s en films uitbracht die naar de tweede helft van het jaar waren geduwd. Netflix had goed presterende content uitgebracht, zoals ‘Emily in Paris’, ‘Don’t Look Up’, ‘Red Notice’ en ‘You’.

Het bedrijf voegde in het vierde kwartaal 8,28 miljoen wereldwijde betaalde netto-abonnees toe. Analisten hadden verwacht dat het bedrijf volgens schattingen van StreetAccount 8,19 miljoen wereldwijde betaalde netto-abonnees zou toevoegen.

Maar door de vertragende groei van het aantal abonnees dook het aandeel na sluitingstijd in. In het vierde kwartaal van 2020 heeft Netflix 8,5 miljoen abonnees toegevoegd. Het bedrijf zei ook dat het voor het eerste kwartaal van 2022 2,5 miljoen abonnees verwacht, vergeleken met de 3,98 miljoen die het in het eerste kwartaal van 2021 heeft toegevoegd. Netflix zei dat het in het eerste kwartaal een meer back-end gewogen inhoud verwacht, met grote premières voor maart ingesteld.

Netflix zei dat de toegenomen concurrentie van andere bedrijven een reden was voor de vertraging, hoewel het in het verleden had gezegd dat bedrijven als Apple en Disney de groei niet wezenlijk zouden beïnvloeden.

“Consumenten hebben altijd veel keuzes gehad als het gaat om hun entertainmenttijd – de concurrentie die de afgelopen 24 maanden alleen maar is toegenomen naarmate entertainmentbedrijven over de hele wereld hun eigen streamingaanbod ontwikkelen”, aldus Netflix. “Hoewel deze extra concurrentie onze marginale groei enigszins kan beïnvloeden, blijven we groeien in elk land en elke regio waarin deze nieuwe streaming-alternatieven zijn gelanceerd.”

De aandelen van Disney en Roku daalden ook in de handel na sluitingstijd.

Netflix kondigde vorige week prijsverhogingen aan in de VS en Canada. In de Verenigde Staten stegen de maandelijkse kosten voor het basisplan met $ 1 tot $ 9,99. Het standaardplan steeg van $ 13,99 naar $ 15,49 en het premiumplan steeg van $ 17,99 naar $ 19,99.

De strategie van Netflix is ​​om de prijzen te verhogen naarmate klanten nog meer verankerd raken in de exclusieve inhoud van het bedrijf. Prijsverhogingen kunnen de afnemende klantengroei helpen compenseren.

Dit is een verhaal in ontwikkeling. Vernieuw voor updates.

Abonneer je op CNBC op YouTube.

Mobiele versie afsluiten