FINANCIEEL.com

Nasdaq beste eerste helft in 40 jaar, mogelijk gemaakt door Apple, Nvidia en Meta

Nasdaq beste eerste helft in 40 jaar, mogelijk gemaakt door Apple, Nvidia en Meta

Apple-CEO Tim Cook staat naast de nieuwe Apple Vision Pro-headset die wordt getoond tijdens de Apple Worldwide Developers Conference op 05 juni 2023 in Cupertino, Californië.

Justin Sullivan |

De laatste keer dat technologieaandelen een betere eerste helft hadden, Appel was zijn Lisa-desktopcomputer aan het prijzen, IBM was het meest waardevolle technologiebedrijf in de VS en Mark Zuckerberg was nog niet geboren.

Op vrijdag sloot de Nasdaq de eerste zes maanden van het jaar af met een rally van 1,5%, waarmee de winst tot dusver voor 2023 op 32% kwam. Dat is de scherpste sprong in de eerste helft van de technologie-intensieve index sinds 1983, toen de Nasdaq met 37% steeg.

Het is een verrassende prestatie, gezien wat er de afgelopen vier decennia in de technologie-industrie is gebeurd. Microsoft ging in 1986 naar de beurs, wat leidde tot een explosie van pc-software. Toen kwamen de internetbrowsers van de jaren negentig, in de aanloop naar de jaren van de internetzeepbel en de torenhoge prijzen van aandelen in e-commerce, zoeken en computernetwerken. Het afgelopen decennium zag de opkomst van de mega-cap, biljoen dollar bedrijven, die nu de meest waardevolle ondernemingen in de VS zijn

Hoewel er in die eerdere tijdperken aanhoudende rally’s waren, had geen van hen een start van het jaar dat 2023 evenaart.

Nog verbazingwekkender is dat het dit jaar gebeurt, terwijl de Amerikaanse economie nog steeds het risico loopt in een recessie terecht te komen en rekening te houden met een bankencrisis, met als hoogtepunt de ineenstorting in maart van Silicon Valley Bank, de financiële kern van een groot deel van de venture- en startup-wereld. De Federal Reserve verhoogde ook gestaag haar benchmarkrente tot de hoogste sinds 2007.

Maar momentum is altijd een drijfveer als het op technologie aankomt, en beleggers zijn notoir bang om iets te missen, ook al maken ze zich tegelijkertijd zorgen over vage waarderingen.

Na een ellendig 2022, waarin de Nasdaq een derde van zijn waarde verloor, was het grote verhaal kostenbesparingen en efficiëntie. Massaontslagen bij AlfabetMeta en Amazone evenals bij tal van kleinere bedrijven hebben de weg vrijgemaakt voor een herstel van de winst en realistischere groeivooruitzichten.

Meta en Tesladie vorig jaar beide onder druk kwamen te staan, zijn tot nu toe meer dan verdubbeld in waarde in 2023. Alphabet is met 36% gestegen na een daling van 39% in 2022.

Geen van die bedrijven was aanwezig de laatste keer dat de Nasdaq het jaar beter begon. Meta CEO Zuckerberg, die in 2004 het bedrijf oprichtte dat voorheen bekend stond als Facebook, werd geboren in 1984. Tesla werd opgericht in 2003, vijf jaar na Google, de voorloper van Alphabet.

Toen 2023 op gang kwam, richtte de aandacht zich op kunstmatige intelligentie en een stortvloed aan activiteit rond generatieve AI-chatbots, die reageren op tekstgebaseerde vragen met intelligente en gemoedelijke antwoorden. Het door Microsoft ondersteunde OpenAI is een begrip geworden (en was nr. 1 op de Disruptor 50-lijst van CNBC) met zijn ChatGPT-programma, en de dollars stromen binnen Nvidiawiens chips worden gebruikt om AI-workloads aan te drijven bij veel van de bedrijven die profiteren van de nieuwste ontwikkelingen.

Nvidia-aandelen stegen met 190% in de eerste helft, waardoor de marktkapitalisatie van het 30 jaar oude bedrijf boven de $ 1 biljoen uitkwam.

“Ik denk dat je technologie zult blijven domineren, omdat we nog steeds allemaal gonzen over AI”, zei Bryn Talkington, managing partner bij Requisite Capital Management, in een interview met CNBC’s “Closing Bell” op donderdag.

Bekijk het volledige interview van CNBC met Bryn Talkington van Requisite en Joe Terranova van Virtus

Talkington, wiens bedrijf Nvidia-aandelen bezit, zei dat de chipmaker een uniek verhaal heeft en dat zijn groei niet wordt gedeeld door de hele industrie. Integendeel, grote bedrijven die aan AI werken, moeten veel geld uitgeven aan de technologie van Nvidia.

“Nvidia bezit niet alleen de schoppen en bijlen van deze AI-goudkoorts”, zei Talkington. ‘Ze zijn eigenlijk de enige bouwmarkt in de stad.’

Herinner je je de Lisa van $ 10.000 nog?

Apple heeft niet zo dramatische winsten gezien, maar het aandeel is dit jaar nog steeds met 50% gestegen, handelt tegen een record en duwt de iPhone-maker naar een marktkapitalisatie van $ 3 biljoen.

Apple rekent nog steeds op de iPhone voor het grootste deel van zijn inkomsten, maar zijn nieuwste sprong in virtual reality met de aankondiging deze maand van de Vision Pro-headset heeft het enthousiasme van investeerders nieuw leven ingeblazen. Het was de eerste grote productrelease van Apple sinds 2014 en zal begin volgend jaar beschikbaar zijn vanaf $ 3.499.

Dat klinkt als veel, behalve in vergelijking met het prijskaartje voor de eerste Lisa-computer, die Apple 40 jaar geleden uitrolde. Die pc, genoemd naar de dochter van mede-oprichter Steve Jobs, begon bij $ 10.000, waardoor hij ver uit de handen van de reguliere consument bleef.

De omzet van Apple in 1983 bedroeg ongeveer $ 1 miljard, of ongeveer het bedrag dat het bedrijf op een gemiddelde dag binnenbracht in het eerste kwartaal van 2023 (Apple’s fiscale tweede kwartaal).

Technologie was het duidelijke verhaal voor de aandelenmarkten in het eerste halfjaar, toen de bredere S&P 500 een winst boekte van 16% en de Dow Jones Industrial Average slechts 2,9% steeg.

Beleggers die op zoek zijn naar rode vlaggen op weg naar de tweede helft, hoeven niet ver te zoeken.

De wereldwijde economische zorgen blijven bestaan, benadrukt door de onzekerheid rond de oorlog in Rusland en Oekraïne en de aanhoudende handelsspanningen met China. De kortetermijnrente ligt nu boven de 5%, wat betekent dat beleggers een risicovrij rendement in de middelste eencijferige cijfers kunnen krijgen op depositocertificaten en hoogrentende spaarrekeningen.

Een ander teken van scepsis is de afwezigheid van een technische IPO-markt, aangezien opkomende bedrijven aan de zijlijn blijven staan ​​ondanks het groeiende enthousiasme in de hele sector. Sinds eind 2021 is er in de VS geen noemenswaardige door durfkapitaal gesteunde tech-beursintroductie geweest, en investeerders en bankiers vertellen CNBC dat de tweede helft van het jaar stil zal blijven, terwijl bedrijven wachten op betere voorspelbaarheid van hun cijfers.

Jim Tierney, chief investment officer van de Amerikaanse geconcentreerde groei bij AllianceBernstein, vertelde vrijdag aan de “Power Lunch” van CNBC dat er genoeg uitdagingen zijn voor investeerders om te overwegen. Net als Talkington weet hij niet zeker hoeveel een boost de bredere bedrijfswereld op dit moment van AI ziet.

“Als we specifiek naar AI gaan, denk ik dat we voordelen voor alle bedrijven moeten zien”, zei Tierney. “Dat gaat komen, ik weet alleen niet zeker of dat in de tweede helft van dit jaar gaat gebeuren.”

Ondertussen zijn de economische gegevens gemengd. Uit een onderzoek eerder deze maand van CNBC en Morning Consult bleek dat 92% van de Amerikanen bezuinigt op uitgaven omdat de inflatiedruk aanhoudt.

“De fundamenten worden moeilijker,” zei Tierney. “Als je kijkt naar de consumentenbestedingen van vandaag, trekt de consument zich terug. Dat alles suggereert dat de fundamenten hier meer uitgerekt zijn dan niet.”

HORLOGE: CNBC’s volledige interview met Ron Insana en Jim Tierney

Bekijk het volledige interview van CNBC met Ron Insana van Contrast Capital en Jim Tierney van Alliance Bernstein

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert