FINANCIEEL.com

Nasdaq 100 ondergaat rejiggering omdat weinig technische aandelen nu te groot zijn

Nasdaq 100 ondergaat rejiggering omdat weinig technische aandelen nu te groot zijn

Michaël Nagel | Bloomberg |

De snelle stijging van een paar toch al enorme tech-aandelen dit jaar zorgt ervoor dat Nasdaq ongebruikelijke aanpassingen maakt aan zijn populaire groei-index.

Het bedrijf kondigde op 7 juli aan dat het een speciale herschikking van de Nasdaq 100-indexdie van kracht wordt voordat de markt op 24 juli opengaat.

De Nasdaq 100 index omvat 100 van de grootste niet-financiële bedrijven die op de beurs worden verhandeld en wordt vaak gezien als een proxy voor groeiaandelen. De index is tot nu toe met ongeveer 37% gestegen, ruim boven de S&P 500 en de Dow Jones industriële gemiddelde.

Nasdaq zei dat een speciale herschikking kan worden gebruikt om “overconcentratie in de index aan te pakken door de gewichten opnieuw te verdelen”.

Hoewel de index al op kwartaalbasis wordt herschikt, probeert de Nasdaq de vijf grootste aandelen onder een gecombineerde weging van 40% te houden in één herschikking per jaar, aangeduid als de jaarlijkse aanpassing, volgens de methode van het bedrijf. De vijf grootste aandelen lijken momenteel die drempel te overschrijden, volgens de holdings van de Invesco QQQ ETFdie de index bijhoudt.

Invesco QQQ Topposities

Tikker Voorraad Gewicht in fonds
MSFT Microsoft 12,67%
AAPL Appel 12,31%
NVDA Nvidia 6,97%
AMZN Amazone 6,73%
TSLA Tesla 4,41%

Bron: Invesco

De posities van de QQQ laten zien hoe geconcentreerd de index is geworden. De drie grootste posities — Microsoft, Appel En Nvidia — vertegenwoordigen samen meer dan 30% van het fonds, aangezien de aandelenkoers van Nvidia dit jaar bijna is verdrievoudigd. De top 10 posities zijn goed voor een gecombineerde weging van bijna 59%.

Dit is de derde geregistreerde speciale herschikking van de Nasdaq 100. Het bedrijf zei dat het op 14 juli nieuwe wegingen zal aankondigen.

“De speciale herbalancering maakt deel uit van de Nasdaq-100-methodologie en zorgt ervoor dat indexvolgende fondsen blijven voldoen aan de regels voor fondsdiversificatie. Speciale herbalanceringen van de Nasdaq-100 hebben eerder plaatsgevonden in 2011 en 1998,” zei Cameron Lilja, global head of index product and operaties bij Nasdaq, zei in een verklaring.

Aandelengrafiek IcoonAandelengrafiek pictogram

inhoud verbergen

De Nasdaq 100 is dit jaar fors gestegen.

Er zijn verschillende indexfondsen die de Nasdaq 100 volgen, waaronder de QQQ, die ongeveer $ 200 miljard aan beheerd vermogen heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert