FINANCIEEL.com

Naarmate de planeet warmer wordt, worden de oproepen om arbeiders te beschermen luider

Naarmate de planeet warmer wordt, worden de oproepen om arbeiders te beschermen luider

Europa werd in de zomer van 2022 gegrepen door hittegolven, met bosbranden, droogtes en sterfgevallen die benadrukten wat velen over de hele wereld al weten: extreme weersomstandigheden kunnen verwoestende, reële gevolgen hebben.

Als het gaat om temperaturen in de warmere maanden, lijkt de reisrichting een kant op te gaan.

Het Britse Met Office voorspelt dat de zomers in het land tegen 2070 tussen de 1 en 6 graden Celsius warmer zullen zijn en tot wel 60% droger. Het voegt eraan toe dat de wereldwijde hittegolven die verband houden met klimaatverandering waarschijnlijk zullen toenemen. Deze week zei het dat vorige maand de warmste juni ooit in het VK was.

Het totaalbeeld is uitdagend. In mei 2023 zei de Wereld Meteorologische Organisatie dat er “een kans van 98% is dat ten minste één van de komende vijf jaar, en de periode van vijf jaar als geheel, de warmste ooit zal zijn”.

De gevolgen van een warmere planeet zullen veelzijdig zijn en miljarden mensen treffen – en de wereld van werk is daarop geen uitzondering.

Een recent rapport van de Institution of Mechanical Engineers (IMechE) schetst hoe werknemers kunnen worden getroffen als de temperatuur stijgt.

“Thermisch comfort is erg belangrijk op een werkplek en als het niet wordt bereikt, zullen het moreel, de productiviteit, de gezondheid en de veiligheid waarschijnlijk allemaal verslechteren”, aldus de analyse.

Volgens degenen die bij de totstandkoming van het rapport betrokken waren, kunnen warmere werkomgevingen inderdaad voor zeer uitdagende scenario’s zorgen.

“Er is een hele reeks andere dingen behalve dat mensen moe en uitgeput raken en zich niet kunnen concentreren op de industriële taken die ze proberen uit te voeren”, vertelde hoofdauteur Tim Fox aan CNBC.

Dat omvat “een grotere kans op ongelukken, omdat het cognitieve denken van mensen niet zo scherp is als normaal.”

Kwesties met betrekking tot productiviteit zijn ook van toepassing op apparatuur, faciliteiten en gebouwen, zei Fox. “Oververhitting leidt uiteindelijk tot economisch productiviteitsverlies, [it] gevolgen voor de nationale en internationale economie.”

Sectoren die het zwaar te verduren hebben

Fox en zijn co-auteurs zijn niet de enigen die de moeilijkheden van een warmere wereld benadrukken.

In 2019 publiceerde de Internationale Arbeidsorganisatie een rapport met enkele ontnuchterende details.

“De economische verliezen als gevolg van hittestress op het werk werden in 1995 geschat op 280 miljard dollar”, aldus de VN-organisatie.

Dit, zo voegde het eraan toe, “zal naar verwachting toenemen tot 2.400 miljard dollar in 2030, waarbij de impact van hittestress het meest uitgesproken zal zijn in lage-midden- en lage-inkomenslanden.”

Het rapport van de ILO benadrukte ook welke sectoren waarschijnlijk de dupe zouden worden van stijgende gemiddelde temperaturen.

Arbeiders in Italië druiven plukken, augustus 2022. Mensen die buitenshuis werken, zullen naar verwachting aanzienlijk worden beïnvloed door de stijgende gemiddelde temperaturen.

Marco Bertorello | AFP |

Degenen die in de bouw en de landbouw werken, zouden naar verwachting het zwaarst worden getroffen, respectievelijk goed voor 60 procent en 19 procent van de verloren werkuren door hittestress in 2030.

Hittestress is een serieuze zaak. De ILO beschrijft het als verwijzend naar “warmte die meer wordt ontvangen dan het lichaam kan verdragen zonder fysiologische stoornissen.”

Andere banen in de buitenlucht kunnen ook worden beïnvloed. In zijn interview met CNBC benadrukte Fox de potentiële uitdagingen waarmee werknemers in olieraffinaderijen, gasfabrieken en chemische fabrieken worden geconfronteerd.

Alle bovenstaande rollen, zei hij, brengen “vrij veel externe activiteit” met zich mee, waarbij werknemers vanwege de aard van hun werk ook persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM’s moeten dragen.

“Deze kleding kan behoorlijk omslachtig zijn … en behoorlijk warm om te dragen, zelfs onder koude omstandigheden,” zei Fox.

Dat maakt werknemers op hun beurt “bijzonder risicovol of kwetsbaar voor … dit soort omstandigheden”.

Fabrieken zijn een ander punt van zorg. Fox merkte op dat gebouwen van dit type niet speciaal zijn ontworpen met het binnendringen van warmte – vooral extreme hitte – in gedachten.

“Ze zitten vol met apparatuur die veel warmte genereert, en het is erg moeilijk voor fabrieken, gebouwen, grote magazijngebouwen om zichzelf passief te koelen”, zei hij.

Airconditioning is gebruikelijk in kantoren, maar dat is niet overal het geval, voegde hij eraan toe.

Fox merkte op dat kantoorgebouwen in landen met een gematigd klimaat, zoals het VK, “behoorlijk warm kunnen worden” omdat er niet veel airconditioning was geïnstalleerd.

Het probleem aanpakken

De algehele situatie lijkt ernstig. Voor velen zullen voorbereiding en aanpassing cruciaal zijn.

De IMechE zegt dat dit “veranderingen in het ontwerp van gebouwen, infrastructuur en andere fysieke activa en systemen met zich meebrengt, zowel met betrekking tot degenen die al bestaan ​​als degenen die nog moeten worden gebouwd of vervaardigd, evenals het werk, het onderwijs, de vrije tijd.” en andere activiteiten die mensen ondernemen.”

In een verklaring naast haar rapport in april zei de organisatie dat ze ook een dringende update wilde van “richtlijnen met betrekking tot de gevolgen van hitte voor het personeel”, zodat bedrijven plannen kunnen bedenken en veranderingen in hun werkomgeving kunnen doorvoeren.

Laura Kent, public affairs en beleidsadviseur van IMechE, verwees destijds naar de uitdagingen waarmee de autoriteiten worden geconfronteerd.

“We erkennen dat het voor de Health and Safety Executive moeilijk zou zijn om een ​​zinvolle bovengrens voor de temperatuur vast te stellen vanwege verschillen tussen industrieën in zowel werkomstandigheden, vereiste PBM’s als werkdruk”, zei ze.

“De HSE-richtlijnen moeten echter worden bijgewerkt om sectoren en industrie te ondersteunen bij de ontwikkeling van geschikte strategieën.”

De HSE reageerde niet op het verzoek van CNBC om commentaar voorafgaand aan de publicatie van dit verhaal.

Een straatveger koelt af bij een fontein in Ronda, Spanje, op 21 juli 2022.

Jorge Guerrero | AFP |

In andere delen van de wereld worden plannen gemaakt om werken te verbieden als het te warm is.

Zo heeft de Spaanse minister van Arbeid en Sociale Economie, Yolanda Díaz, in mei getweet dat het uitvoeren van “bepaalde banen overdag” bij extreme temperaturen verboden zou zijn.

In gesprek met verslaggevers, Díaz zei dat dergelijke verboden van kracht zouden worden wanneer AEMET, het staatsmeteorologisch agentschap, rode of oranje weerwaarschuwingen afgeeft.

Onder verwijzing naar het Spaanse ministerie van Arbeid zei Reuters dat de verhuizing gevolgen zou hebben voor rollen in sectoren als landbouw en straatreiniging. Volgens Reuters stierf in de zomer van 2022 een straatveger in Madrid aan een zonnesteek.

Ook vakbonden laten hun stem horen als het gaat om werken in extreme omstandigheden.

Neem Unite the Union, dat aanwezig is in Groot-Brittannië en Ierland. Het bevat een reeks adviezen die zijn vertegenwoordigers op het gebied van gezondheid en veiligheid aan zowel werknemers als werkgevers hebben verstrekt.

Het benadrukt onder andere het belang van voldoende ventilatie van interne werkruimten, het bieden van afdekking aan werknemers die in direct zonlicht staan ​​en het stopzetten van alle werkzaamheden in extreme omstandigheden.

Van een breed scala aan acties benadrukte Fox het belang van design bij het creëren van veilige en comfortabele werkomgevingen bij warmer weer.

Hij zei dat er een geheel nieuwe benadering van koeling nodig is die niet afhankelijk is van het gebruik van airconditioning, die een aanzienlijke ecologische voetafdruk heeft.

“We moeten meer traditionele oplossingen van natuurlijke ventilatie, gebruik van schaduw, binnenplaatsen verkennen,” zei Fox.

Hij merkte op dat er “ontzettend veel” kan worden gedaan om zich voor te bereiden op de toekomst. Bewustwording zou de sleutel zijn. “In veel gevallen zijn industrieën en werknemers zich er gewoon niet van bewust dat deze uitdaging eraan komt en bereiden ze zich er niet op voor”, zei hij.

Bovendien zou het nodig zijn prioriteiten in onderzoek en ontwikkeling te identificeren en technische methodologieën en benaderingen bij te werken.

Tenzij er iets wordt gedaan, zal er “in de komende jaren en decennia een toename zijn van de economische impact van extremere hittegolven en alleen de algemene stijging van de seizoenstemperatuur”, waarschuwde Fox.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert