N26 verdrievoudigt waardering tot $ 9 miljard, nu meer waard dan Commerzbank

By Jernst van Waal

Het logo van N26 wordt weergegeven op een smartphone.

Rafael Henrique | SOPA-afbeeldingen | LightRocket via Getty Images

LONDEN – De Duitse digitale bank N26 zei dinsdag dat het $ 900 miljoen heeft opgehaald in een nieuwe financieringsronde die het bedrijf op $ 9 miljard waardeert.

Dat is bijna drie keer de waardering van N26 in de laatste particuliere fondsenwervingsronde en betekent dat het nu iets meer waard is dan Commerzbank, de op een na grootste geldschieter van Duitsland. De in Frankfurt genoteerde Commerzbank heeft een marktkapitalisatie van 7,6 miljard euro ($ 8,8 miljard).

N26, die miljardairs Peter Thiel en Li Ka-Shing als investeerders telt, haalde het verse geld op van Third Point, het hedgefonds geleid door de Amerikaanse miljardairinvesteerder Dan Loeb, en Coatue, terwijl Dragoneer ook investeerde.

N26, opgericht in 2013, is een van de vele start-ups in Europa die gevestigde banken willen uitdagen met app-gebaseerde betaalrekeningen en weinig tot geen kosten. Concurrenten zijn onder meer Revolut, dat onlangs werd gewaardeerd op $ 33 miljard, en Monzo.

Maximilian Tayenthal, de oprichter en co-CEO van N26, zei dat het bedrijf van plan is om het extra geld te besteden aan het aannemen van 1.000 mensen wereldwijd en aan het lanceren van nieuwe functies zoals cryptocurrency-handel.

“We willen meer mensen binnenhalen met een focus op product, technologie en beveiliging”, vertelde Tayenthal in een interview aan CNBC.

IPO-ambities

N26 heeft nu 7 miljoen klanten in Europa en de VS en ligt op schema om dit jaar $ 90 miljard aan transacties te verwerken. Het bedrijf verwierf onlangs een banklicentie in Brazilië, met een team van 40 medewerkers dat al op de grond is in São Paulo. N26 verwacht zijn app binnen een jaar in het land uit te rollen, zei Tayenthal.

N26 heeft nu voldoende “financiële speelruimte” om zich voor te bereiden op een beursgang, zei Tayenthal, eraan toevoegend dat hij verwacht dat het bedrijf binnen de komende 12 tot 18 maanden “structureel IPO-klaar” zal zijn.

“We hebben geen haast om naar de beurs te gaan”, zei Tayenthal. “Met toenemende winstgevendheid, het soort geld dat we nu inzamelen, neemt het echt elke tijdsdruk weg.”

Met veel geld beschikbaar op private equity-markten, kiezen veel technologiebedrijven ervoor om langer privé te blijven. Stripe, bijvoorbeeld, heeft eerder dit jaar fondsen opgehaald tegen een waardering van $ 95 miljard, waardoor het een van de meest waardevolle start-ups in de VS is

Verschillende Europese fintechs zijn erin geslaagd om waarderingen van meerdere miljarden dollars te bereiken te midden van een stijgende investeringsactiviteit. Revolut werd onlangs gewaardeerd op $ 33 miljard in een financieringsronde onder leiding van bijvoorbeeld SoftBank.

Sommige beleggers hebben echter hun bezorgdheid geuit over hun vermogen om winst te maken.

N26 is nog steeds verliesgevend en boekte in 2019 een verlies van 216,9 miljoen euro. Het Europese bedrijf verloor in 2020 110 miljoen euro, tegen 165 miljoen een jaar eerder. Tayenthal zei dat N26 niet onder druk staat van investeerders om op korte termijn winst te maken.

Groeipijn

Net als andere fintech-bedrijven heeft N26 de laatste tijd te maken gehad met groeipijnen. Het bedrijf kreeg vorig jaar te maken met verontwaardiging van het personeel van het kantoor in Berlijn, dat destijds zei dat het vertrouwen in het management op een ‘all-time low’ was.

Ondertussen kreeg N26 een boete van $ 5 miljoen van BaFin, de Duitse toezichthouder voor financiële diensten, omdat het te laat was met het indienen van rapporten over verdachte activiteiten die door autoriteiten worden gebruikt om het witwassen van geld te onderzoeken.

De bank zei dinsdag een overeenkomst te hebben bereikt met BaFin om het aantal klanten dat ze per maand aan boord krijgt te beperken tot een maximum van 50.000 tot 70.000. De waakhond zal naar verwachting de beslissing in een aanstaande bestelling publiceren, zei N26.

Tayenthal waarschuwde dat de verhuizing de groei van N26 op korte termijn waarschijnlijk aanzienlijk zal vertragen.

“Voor een paar maanden zal het materieel zijn voor het bedrijf”, zei hij.

Wat de werkcultuur betreft, zegt Tayenthal dat het bedrijf het afgelopen jaar heeft gewerkt aan het verbeteren van de werknemersvertegenwoordiging bij het bedrijf. Het bedrijf is ook begonnen met het bevorderen van een verschuiving naar flexibel werk tijdens de Covid-19-pandemie, voegde hij eraan toe.

“We waren er eigenlijk heel sterk in om iedereen zoveel mogelijk op kantoor te hebben. Daar gaan we vanaf”, zei Tayenthal.

“Daar [are] uiteraard bepaalde rollen waarbij je vaker op kantoor moet zijn. En we geloven ook in het af en toe samenbrengen van mensen, maar we gaan over op een flexibeler model.”

N26 is niet de enige fintech die werken op afstand omarmt. Revolut heeft gezegd dat het werknemers tot 60 dagen per jaar in het buitenland zal laten werken. Dergelijke stappen staan ​​in contrast met grote Wall Street-banken zoals JPMorgan en Goldman Sachs, die werknemers aanmoedigen om terug te keren naar kantoor. Sommige grote Europese kredietverstrekkers gaan flexibeler te werk.

N26 zei dat het zijn eigen aandelenregeling voor personeel zou uitbreiden om alle werknemers te dekken. Duitsland maakte vorig jaar plannen bekend om de regels voor aandelenopties voor werknemers te hervormen, een typisch voordeel van veel tech start-ups.