Site pictogram Financieel.com

Musk zegt dat de fabrieken van Tesla in Berlijn en Austin miljarden dollars verliezen

“De afgelopen twee jaar waren een absoluut nachtmerrie van verstoringen van de toeleveringsketen, het ene na het andere, en we zijn er nog niet uit”, zei Tesla-topman Elon Musk.

Patrick T. Fallon | Reuters

De nieuwste autofabrieken van Tesla in Texas en Berlijn verliezen “op dit moment miljarden dollars”, omdat verstoringen in de toeleveringsketen het vermogen van de gigant van elektrische voertuigen om de productie op te voeren belemmeren, zei CEO Elon Musk in een woensdag gepubliceerd interview.

“Zowel fabrieken in Berlijn als Austin zijn momenteel gigantische geldovens. Oké? Het zou moeten zijn als een gigantisch brullend geluid dat het geluid is van geld dat in brand staat”, zei Musk in het interview met Tesla Owners Silicon Valley, dat op 30 mei werd opgenomen. .

“Berlijn en Austin verliezen op dit moment miljarden dollars omdat er veel kosten zijn en nauwelijks output. Berlijn en Austin functioneel krijgen en Shanghai weer volledig in het zadel krijgen, zijn overweldigend onze zorgen. Al het andere is eigenlijk een heel klein ding.”

Musk zei dat de fabriek in Texas momenteel “krankzinnig geld verliest” vanwege problemen bij het opvoeren van de productie van auto’s met de zogenaamde 4680-batterij, de nieuwste technologie van Tesla. Ondertussen zitten de gereedschappen om auto’s te maken voor de traditionele 2170-batterijen “vast in een haven in China”.

“Alleen al het proberen om de fabrieken draaiende te houden de laatste paar jaar was een heel moeilijke zaak, zoals onderbrekingen in de toeleveringsketen ernstig waren, zoals extreem ernstig”, zei Musk.

“De afgelopen twee jaar waren een absoluut nachtmerrie van verstoringen van de toeleveringsketen, het ene na het andere, en we zijn er nog niet uit.”

In China leidde een opleving van Covid de afgelopen weken tot lockdowns in grote steden als Shanghai, waar de fabriek van Tesla in het land staat. Tesla is van plan om het grootste deel van de productie in die fabriek in de eerste twee weken van juli op te schorten om upgrades uit te voeren, meldde Reuters woensdag.

Sinds het interview heeft Musk plannen aangekondigd om het bezoldigde personeelsbestand van Tesla in de komende drie maanden met 10% te verminderen. Maar het bedrijf is van plan om het aantal werknemers per uur te verhogen. De ontslagen bij Tesla zouden gevolgen hebben voor ongeveer 3,5% van het totale personeelsbestand, zei Musk deze week.

Ondanks de problemen met de toeleveringsketen, streeft Tesla nog steeds naar de productie van 1,5 miljoen auto’s dit jaar, zei Musk in april, hoewel hij waarschuwde dat klanten met lange wachttijden voor hun voertuigen te maken krijgen.

Mobiele versie afsluiten