FINANCIEEL.com

Musk dreigt met ‘thermonucleaire rechtszaak’ tegen mediawaakhond, noemt adverteerders ‘onderdrukkers’

Musk dreigt met ‘thermonucleaire rechtszaak’ tegen mediawaakhond, noemt adverteerders ‘onderdrukkers’

Elon Musk haalde vrijdag uit naar grote adverteerders en Media Matters, een mediawaakhondgroep, nadat verschillende grote merken besloten hadden de uitgaven aan X op te schorten, het socialemediaplatform dat hij bezit en beheert als CTO.

Musk schreef Vrijdagavond laat: “Maandag wordt de split-second-rechtbank geopend, X Corp zal een thermonucleaire rechtszaak aanspannen tegen Media Matters en ALLEN die hebben samengespannen bij deze frauduleuze aanval op ons bedrijf.” Hij voegde eraan toe: “Hun bestuur, hun donoren, hun netwerk van donker geld, allemaal…” en “de ontdekking en verklaringen zullen glorieus zijn om te zien”, in daaropvolgende tweets.

Media Matters for America (MMFA) publiceerde vorige week een rapport waarin advertenties voor reguliere merken op X, voorheen Twitter, werden weergegeven naast berichten van gebruikers waarin pro-nazi-standpunten werden omarmd. Het rapport kwam nadat Musk persoonlijk een golf van tweets had gepost die het Witte Huis een ‘weerzinwekkende promotie van antisemitische en racistische haat’ noemde.

Als reactie hierop hebben adverteerders, waaronder Apple, Comcast/NBC Universal (moedermaatschappij van CNBC.com), Disney, IBM, Leeuwen Poort, Groot mondiaalEn Warner Bros. Ontdekkingbesloten vervolgens hun advertentie-uitgaven, althans tijdelijk, stop te zetten op het sociale mediaplatform dat voorheen bekend stond als Twitter.

Musk lanceerde een betaalde, advertentievrije abonnementsversie van X in een tweet nadat nieuws over opgeschorte campagnes opdook. Hij schreef, “Premium+ heeft ook geen advertenties in je tijdlijn. Veel van de grootste adverteerders zijn de grootste onderdrukkers van je recht op vrije meningsuiting.” Hij specificeerde niet welke grote adverteerders volgens hem ‘onderdrukkers’ zijn.

Een woordvoerder van X, Joe Benarroch, e-mailde een bedrijfsblogpost tegen CNBC dat beweert dat Media Matters “de echte gebruikerservaring” van het sociale netwerk volledig verkeerd heeft voorgesteld.

Hij zei ook in de e-mail: Mediazaken heeft een alternatief X-account gemaakt en opzettelijk gevoelige accounts gevolgd om berichten te beheren en advertenties op de tijdlijn van het account te laten verschijnen, om adverteerders vervolgens verkeerd te informeren over de plaatsing van hun berichten. Deze gekunstelde ervaringen kunnen op elk social-mediaplatform worden gecreëerd.”

Andere sociale netwerken zoals Facebook, Reddit en TikTok worstelen ook met merkveiligheid en moderatie van haatdragende en valse inhoud op hun platforms. Musk heeft echter zelf woede geuit omdat hij in zijn eigen tweets persoonlijk onverdraagzame standpunten naar voren bracht, ook de afgelopen weken, naar zijn ruim 163 miljoen beursgenoteerde volgers daar.

Eind oktober klaagde een X-gebruiker dat een standbeeld van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee was omgesmolten in Charlottesville, Virginia. Het brons was gepland voor gebruik in nieuwe openbare kunst die de verliezers van de burgeroorlog niet zou verheerlijken. De gebruiker, die beweerde een familielid van de generaal te zijn, klaagde: “Mijn soort wordt gehaat en velen streven naar onze uitroeiing.” Musk antwoordde toen instemmend: “Ze willen absoluut dat je uitsterft.”

Vorige week was Musk het eens met een post waarin hij ten onrechte beweerde dat het Joodse volk ‘dialectische haat’ tegen blanke mensen heeft aangewakkerd. Musk noemde de antisemitische post ‘de werkelijke waarheid’, wat aanleiding gaf tot een reactie van merken, critici en zelfs het Witte Huis.

Op de ochtend van 17 november waarschuwde het Witte Huis Musk door te zeggen dat hij zich schuldig had gemaakt aan een ‘weerzinwekkende promotie van antisemitische en racistische haat’ die ‘in strijd is met onze kernwaarden als Amerikanen’.

Later op vrijdag kondigde Musk een nieuw beleid aan voor zijn sociale netwerk: Zoals ik eerder deze week zei, impliceren ‘dekolonisatie’, ‘van de rivier naar de zee’ en soortgelijke eufemismen noodzakelijkerwijs genocide. Duidelijke oproepen tot extreem geweld zijn in strijd met onze servicevoorwaarden en zullen resulteren in schorsing.”

De CEO van de ADL Jonathan Greenblatt heeft de belofte van Musk geprezen om accounts op te schorten die betrokken zijn bij wat hij beschouwt als genocidale uitlatingen. Musk heeft onwankelbare kritiek geuit op de Anti-Defamation League, een door joden geleide organisatie die haatzaaiende uitlatingen en discriminatie bestrijdt. Hij dreigde eerder ook met een rechtszaak tegen de ADL, maar heeft dat nog niet gedaan.

Het is niet duidelijk of en wanneer X Corp. daadwerkelijk een rechtszaak tegen Media Matters zal aanspannen, en in welk rechtsgebied. X is gevestigd in San Francisco, terwijl de mediawaakhond is gevestigd in Washington, DC

Media Matters-president Angelo Carusone zei zaterdag in een verklaring per e-mail aan CNBC:

“Verre van de pleitbezorger voor de vrijheid van meningsuiting die hij beweert te zijn, is Musk een pestkop die dreigt met nutteloze rechtszaken in een poging om berichtgeving waarvan hij zelfs heeft bevestigd dat deze juist is, de mond te snoeren. Musk gaf toe dat de advertenties in kwestie naast de pro-nazi-inhoud stonden die we hebben geïdentificeerd. hij klaagt ons aan, wij zullen winnen.”

Jonathan Vanian van CNBC droeg bij aan de rapportage

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert