FINANCIEEL.com

Multimiljonair ondernemer tot minister van Indonesië

Multimiljonair ondernemer tot minister van Indonesië

De verkozen gouverneur van Jakarta Anis Baswedan (R) en zijn verkozen plaatsvervangend gouverneur Sandiaga Uno (L) houden elkaars hand vast tijdens een persconferentie in Jakarta op 19 april 2017.

Adek Berry | AFP |

Toen Sandiaga Uno werd benoemd tot Indonesische minister van toerisme en creatieve economie, had dat niet op een slechter moment kunnen komen.

Het was december 2020 en de pandemie van Covid-19 had mensen maandenlang verhinderd het land te bezoeken.

“Ik was de minister van toerisme en had nul toeristen”, vertelde Uno vorige maand aan Christine Tan van CNBC tijdens een evenement in Singapore.

Indonesië had in 2019 ongeveer 16 miljoen overzeese aankomsten, volgens gegevens van de overheid, en tegen 2021 was dat aantal gedaald tot 1,6 miljoen. In 2022 steeg het aantal tot 5,5 miljoen aankomsten.

“Ik zei [we] kunnen we net zo goed geen bediening hebben. We hebben nul toeristen, maar toen besefte ik dat miljoenen mensen hun baan zijn kwijtgeraakt… we zaten echt in een heel, heel moeilijke tijd’, zei Uno.

De Indonesische president Joko Widodo zei tegen Uno: “‘Je weet wat je moet doen'”, herinnert Uno zich. “Ik had geen idee wat ik ging doen, maar ik dacht na [about] wat er echt toe doet voor de mensen.”

Het was niet de eerste keer dat Uno – een multimiljonair ondernemer en zakenman voordat hij politicus werd – een moeilijke carrièreopdracht had. Toen hij na de financiële crisis in Azië in 1997 werkloos werd, richtte hij investeringsmaatschappij Saratoga Capital op, in eerste instantie om falende bedrijven te helpen. De toeristische rol aangeboden krijgen tijdens de Covid-crisis had het lot kunnen zijn, zei Uno, gezien deze ervaring.

'Ik was de minister van toerisme met nul toeristen', zegt Sandiaga Uno bij zijn benoeming

“Misschien is dit gewoon mijn lot, want toen ik mijn bedrijf startte, concentreerde ik me op bedrijven die geherstructureerd moeten worden, bedrijven die fondsenwerving nodig hebben, eigenlijk het bedrijf dat nieuw leven moet worden ingeblazen”, zei hij.

“[The tourism] sector was de thuisbasis van 45 miljoen Indonesiërs, en bijna 5 miljoen Indonesiërs verloren hun baan”, zei hij.

Ondernemersgeest

Uno zei tegen het ministerie: “Je moet een startup-mentaliteit hebben, want je begint vanaf nul.” Het team heeft een aantal harde lessen geleerd als het ging om het weer opbouwen van de industrie, voegde hij eraan toe.

“Wanneer de [visitor] … nummers gedaald tot nul … we waren het vergeten [the] binnenlandse economie. We waren gericht op buitenlandse toeristen. Maar we hebben 280 miljoen mensen – en dit jaar mikken we op 1,4 miljard bewegingen[s] van binnenlandse toeristen’, zei Uno tegen CNBC.

Naast deze toeristische impuls, is het de taak van Uno om de creatieve industrieën van het land, zoals de voedsel-, mode- en ambachtelijke industrie, te helpen groeien via digitale middelen. Drieëntwintig miljoen Indonesiërs werken in de sector en de digitale economie zal dit jaar 140 miljard dollar waard zijn, tegen 70 miljard dollar in 2019, zei Uno.

Digitale connectiviteit is niet gelijkmatig verdeeld, aangezien er meer dan 17.000 eilanden in de regio zijn. “We moeten de komende jaren tot $ 50 miljard opbrengen om … ons te concentreren op onze digitale infrastructuren”, zei Uno. “Je hebt prachtige bestemmingen, je hebt geweldige kansen voor het midden- en kleinbedrijf, maar [if] je kunt de connectiviteit niet hebben, dan gaat het verloren”, voegde hij eraan toe.

Uno begon zijn carrière in het bankwezen in 1990, behaalde een MBA aan de George Washington University in 1992 voordat hij in 1995 bij olie- en gasbedrijf NTI Resources kwam werken. ongeveer 15 jaar, waarmee $ 150 miljoen werd opgehaald. Later dat jaar noemde Forbes Uno een van de rijkste mensen van Indonesië, met een nettowaarde van $ 460 miljoen.

“De lijst was succesvol, en ik ben erg dankbaar. En ik werd door enkele regeringsleiders gevraagd om na te denken over lidmaatschap van politieke partijen [but I] bleef weigeren,” zei Uno.

Zal Sandiaga Uno deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2024 in Indonesië?

Maar in 2015 werd hij benaderd door Prabowo Subianto, de huidige minister van Defensie van Indonesië. “Hij zei dat: ‘Je bent succesvol geweest, en je bent rijk en welvarend dankzij Indonesië. Het is tijd voor jou om terug bij te dragen aan je land.’ En dat is wat ik deed,” zei Uno.

Een miljoenencampagne

Hij sloot zich aan bij de rechtse Gerakan Indonesia Raya-partij (bekend als Gerindra) en werd in 2017 plaatsvervangend gouverneur van Jakarta. Hij nam ontslag in 2018 om Subianto’s running mate te worden voor de presidentsverkiezingen – een campagne die de partij in de loop van een jaar bijna $ 100 miljoen kostte, zei Uno, een bedrag dat hij gedeeltelijk zelf financierde.

“Campagne voeren in, regio[al] Indonesië is heel, heel moeilijk en duur, omdat [of the] logistiek van de ene plaats naar de andere’, zei Uno. Het land is ’s werelds grootste archipelstaat.

Subianto verloor de verkiezing van Widodo en Uno bekleedde geen ambt totdat Widodo hem in 2020 in zijn huidige functie benoemde.

In april kondigde Uno zijn voornemen aan om lid te worden van de Indonesische Verenigde Ontwikkelingspartij (bekend als PPP), waarvan hij in juni deel ging uitmaken. “Ik ben klaar om hard te vechten voor de mensen”, zei hij, daarbij verwijzend naar het verbeteren van de economie en het verhogen van het inkomen van de mensen als een focus voor de partij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2024.

Hoopt ​​Uno ooit president te worden? “Dat zou je aan het Indonesische volk moeten vragen”, zei hij.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert