FINANCIEEL.com

Mozambikaanse ex-minister ontkende borgtocht voor $ 2 miljard ’tonijnobligatie’-schandaal

Mozambikaanse ex-minister ontkende borgtocht voor $ 2 miljard ’tonijnobligatie’-schandaal

De voormalige minister van Financiën van Mozambique, Manuel Chang (hier afgebeeld in 2019), wordt beschouwd als een vluchtrisico.

Wikus De Wet | Afp |

Een Amerikaanse federale rechter oordeelde dat de voormalige minister van Financiën van Mozambique, Manuel Chang, achter de tralies moet blijven in afwachting van zijn proces wegens fraude in het beruchte “tonijnobligatie”-schandaal dat ertoe heeft bijgedragen het Afrikaanse land failliet te laten gaan en Credit Suisse ertoe heeft gebracht ongeveer een half miljard dollar aan criminele activiteiten te betalen. en civielrechtelijke straffen.

Chang, die er zwak uitzag toen hij donderdagmiddag in Brooklyn de rechtbank binnenliep, hoopte op borgtocht vrij te komen na bijna vijf jaar gevangenschap in Zuid-Afrika in afwachting van uitlevering.

Rechter Nicholas Garaufis wees het verzoek van de beklaagde om borgtocht af, omdat hij Chang als een vluchtrisico beschouwde. “Hij zou zich op 55 nog kunnen presenteren bij de Mozambique-missie bij de VNe Straat in Manhattan en ze kunnen ervoor kiezen om hem onderdak te bieden en hem terug te sturen naar Mozambique als ze dat willen, toch?” vroeg de rechter aan Changs advocaat, Adam Ford.

Ford antwoordde “ja”, maar stelde voor dat Chang een “GPS-enkelband” zou dragen en ermee instemde in Brooklyn te blijven, waardoor hij de Mozambique-missie in Manhattan niet kon betreden. Bovendien zou zijn cliënt een persoonlijke erkenningsgarantie van $ 1 miljoen betalen, beveiligd met $ 100.000 contant, en zijn paspoort inleveren.

Aanklager Hiral Mehta voerde aan dat Chang een vluchtrisico vormde omdat hij geen banden heeft met de Verenigde Staten, tot 55 jaar gevangenisstraf riskeert als hij wordt veroordeeld, en financieel goed af is nadat hij naar verluidt $ 5 miljoen aan steekpenningen heeft ontvangen. De advocaten van Chang betwistten dat en zeiden dat hoewel Chang wel $ 2 miljoen in Mozambique heeft, die fondsen zijn bevroren. “Hij heeft geen toegang tot dat geld”, zei Ford tegen de rechter. Garaufis bleef niet overtuigd en oordeelde dat “het verzoek om borgtocht wordt afgewezen”.

Chang is een van de acht mensen die zijn aangeklaagd voor een vermeende samenzwering om honderden miljoenen dollars te plunderen van $ 2 miljard aan leningen die zijn verstrekt voor dubieuze maritieme projecten, waaronder een vloot van tonijnvissersboten.

Aanklagers zeggen dat Chang drie betalingen heeft ontvangen van in totaal $ 5 miljoen in ruil voor het verstrekken van een overheidsgarantie van Mozambique op de leningen, geregeld door Credit Suisse. Toen de leningen in gebreke bleven, leidde dit tot de ineenstorting van de staatsschuld van het land, wat de economie van Mozambique verwoestte.

Chang pleitte niet schuldig aan drie beschuldigingen van samenzwering in verband met draadfraude, fraude met effecten en het witwassen van geld. De advocaat van Chang zinspeelde op zijn toekomstige verdediging en verklaarde dat hoewel de handtekening van zijn cliënt op de leningsdocumenten staat, dit niet aangeeft dat hij op de hoogte was van de fraude.

“Hij moest een document ondertekenen omdat dat zijn rol in de regering was”, zei Ford.

Drie bankiers van Credit Suisse pleitten eerder schuldig in de zaak. Een directeur van een tonijnboot werd in 2019 vrijgesproken. De drie overige verdachten zitten niet vast.

Chang gebruikte tijdens de aanklacht een Portugese tolk. Op de vraag van de rechter of hij Engels sprak, antwoordde Chang in het Portugees: “Ik spreek niet, maar ik begrijp het.”

Rechter Garaufis antwoordde: “Ik vraag het omdat ik begrijp dat je een masterdiploma hebt behaald aan de Universiteit van Londen.” De advocaat van Chang verklaarde dat het, gezien de betekenis van de procedure, nuttig zou zijn voor zijn cliënt om een ​​tolk te hebben. De rechter stemde in met het verzoek.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert