Morgan Stanley zegt dat het tijd is om ‘all-in’ te gaan op valuta’s van opkomende markten

By Jernst van Waal

Een man wacht op een transmileniobus met een Colombiaans soceer-teamt-shirt tijdens de sectorale lockdowns op 21 augustus 2020 in Bogota, Colombia.

Sebastian Barros | NurPhoto | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Het is tijd voor beleggers om te positioneren voor een eindejaarsrally in valuta’s van opkomende markten en staatskrediet, zeggen analisten van Morgan Stanley, waarbij ze aanhalen dat er minder tijd is voor verrassingen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en ondersteunende seizoensfactoren.

Het komt met iets meer dan een week voor de stemming in de VS, waarbij sommige marktdeelnemers steeds vaker het vooruitzicht van een democratische president in prijs stellen.

President Donald Trump wordt gezien als de voormalige vice-president Joe Biden achter zich aan in landelijke polling-trackers, ook in swing-states, terwijl beide kandidaten zich voorbereiden op de laatste week van de campagne vóór de stemming van 3 november.

“De markt lijkt de mogelijkheid van een Blue Sweep te laag te prijzen”, zeiden analisten van Morgan Stanley vrijdag in een onderzoeksnota, verwijzend naar de mogelijkheid dat de Democratische Partij het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden wint.

“Met een beperkte tijd over en veel stemmen die al zijn uitgebracht, denken we dat de kans voor de peilingen of evenementen om het verhaal zinvol te veranderen, beperkt is”, zeiden de analisten, geleid door James Lord.

“ We benadrukken dat, hoewel de uitkomst van de verkiezingen natuurlijk onzeker blijft, voor degenen die een positie willen innemen voor een Democratische overwinning, risico / beloning voor opkomende markten er aantrekkelijk uitziet, vooral in het geval van een verenigde regering, wat zou kunnen resulteren in aanzienlijke stimulansen en een meer samenhangende reeks economische beleidsmaatregelen. “

De Wall Street-bank zei dat ze de real van Brazilië, de Mexicaanse peso en de Colombiaanse peso leuk vond en longposities had ingenomen in de rand van Zuid-Afrika en de Russische roebel.

In kredietverlening zei Morgan Stanley dat het de blootstelling aan Zuid-Afrika, Brazilië, Egypte, Ghana, Oekraïne en Mexico’s Pemex had vergroot.

Naast minder politieke risico’s in de nabije toekomst, zeiden analisten van de bank dat een seizoensmatig sterk deel van het jaar voor opkomende markten betekende dat het tijd was om “all-in op opkomende markten” te gaan.

“Hoewel dit gepaard gaat met alle gebruikelijke kanttekeningen, valt het op dat het rendement vanaf nu veel sterker is voor zowel de krediet- als de lokale rente”, aldus de analisten.

Covid-vaccin

Als het gaat om de pandemie van het coronavirus, zeiden de analisten dat opkomende markten waarschijnlijk “vollediger” zouden deelnemen aan een wereldwijd groeiherstel als een effectief Covid-19-vaccin zou worden verspreid.

“Mocht dit gebeuren, dan zouden we enige rotatie kunnen zien in de positionering van investeerders, weg van delen van de wereldeconomie die al hersteld zijn (zoals China) naar andere opkomende markten,” voegden ze eraan toe.

Medicijnmakers en onderzoekscentra proberen een Covid-vaccin af te leveren om een ​​einde te maken aan de coronaviruspandemie die meer dan 1,15 miljoen levens heeft geëist.

De hoop op een vaccin dat vóór het einde van het jaar zou worden ontwikkeld, werd maandag gestimuleerd nadat de Britse farmaceutische gigant AstraZeneca zei dat zijn kandidaat-vaccin een vergelijkbare immuunrespons had veroorzaakt bij zowel oudere als jongere volwassenen.

Het vaccin dat wordt ontwikkeld door AstraZeneca, in samenwerking met de Universiteit van Oxford, wordt beschouwd als een van de koplopers op het gebied van wettelijke goedkeuring.

Los daarvan zei de coronavirusadviseur van het Witte Huis, Dr. Anthony Fauci, in een interview met de BBC op zondag dat de bevindingen van een potentieel “veilig en effectief” vaccin begin december bekend zouden zijn.

De VS melden nu meer nieuwe gevallen van het coronavirus, gemiddeld over een periode van 24 uur, dan ooit tevoren tijdens de pandemie. Het land heeft meer dan 8,6 miljoen gevallen van het virus geregistreerd, meer dan enig ander land ter wereld, met 225.239 gerelateerde sterfgevallen, volgens gegevens die zijn verzameld door de Johns Hopkins University.

Gevallen van het virus nemen ook sterk toe in Europa, waarbij Frankrijk nieuwe gevallenrecords vestigt en Spanje de noodtoestand aankondigt.