Morgan Stanley had in het eerste kwartaal $ 911 miljoen verlies geleden door de ineenstorting van Archegos

By Jernst van Waal

Bill Hwang in 2012

Emile Warnsteker | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Morgan Stanley boekte kaskrakerresultaten voor het eerste kwartaal, maar een enkele prime brokerage-klant kostte het bedrijf bijna $ 1 miljard.

In zijn winstresultaten zei Morgan Stanley vrijdag dat het een verlies van $ 644 miljoen had als gevolg van een “kredietgebeurtenis” voor die klant, evenals $ 267 miljoen aan gerelateerde handelsverliezen.

Die klant was Archegos van Bill Hwang, zei James Gorman, CEO van Morgan Stanley, tijdens een telefonische vergadering met analisten, waarmee hij bevestigde wat een persoon met kennis van de situatie eerder aan CNBC vertelde.

Terwijl Morgan Stanley de grootste prime broker van Archegos was, leden andere banken grotere verliezen. Credit Suisse, waarvan CNBC heeft gemeld dat het de nummer 2-makelaar van Archegos was, kreeg een hit van $ 4,7 miljard om de verliezende weddenschappen af ​​te wikkelen en schudde topmanagers vanwege de meltdown. Nomura zei dat het $ 2 miljard aan verliezen zou kunnen lijden.

Tijdens zijn geplande telefoontje met analisten om het kwartaal te bespreken, zei Gorman dat Archegos het $ 644 miljoen verschuldigd was na de ineenstorting eind maart.

“We hebben enkele zeer grote afzonderlijke aandelenposities geliquideerd door middel van een reeks blokverkopen die op zondagavond 28 maart culmineerden”, zei Gorman. “Dat resulteerde in een nettoverlies van $ 644 miljoen, wat overeenkomt met het bedrag dat de klant ons verschuldigd was uit hoofde van de transacties die ze ons niet hebben betaald.”

Hij voegde eraan toe: “Vervolgens hebben we een managementbeslissing genomen om het risico van de resterende kleinere long- en shortposities volledig te verminderen”, aldus Gorman. “We besloten dat we zo snel mogelijk uit het risico zouden zijn, en daardoor lieten we een incrementeel verlies van $ 267 miljoen lijden. Ik beschouw die beslissing als noodzakelijk en het geld als goed besteed.”

Morgan Stanley is mogelijk misleid door de family office, zei CFO Jon Pruzan tijdens het telefoontje. De bank hield onderpand voor Archegos op basis van feiten die niet waar bleken te zijn, zei hij.

Vertegenwoordigers van Archegos konden niet onmiddellijk worden gevonden voor commentaar. Het vorige communicatiebedrijf zei dat het niet langer de family office vertegenwoordigde.

Minstens een deel van het verlies van Archegos werd veroorzaakt door het feit dat Morgan Stanley de vorige week een underwriter op ViacomCBS-aandelen was geweest, dus het heeft de verkoop van een blok van de aandelen van het bedrijf uitgesteld tot zondag, waardoor de bank later met de verkoop was dan anderen, zei Gorman.

Tijdens het telefoongesprek vroeg een analist aan Gorman of de episode de benadering van het bedrijf ten aanzien van risicobeheer in de prime brokerage-activiteiten zou veranderen.

“Ik denk dat we zeker zullen kijken naar relaties van het type family office waar ze erg geconcentreerd zijn en je meerdere prime brokers hebt en eerlijk gezegd is de transparantie en het gebrek aan openbaarmaking met betrekking tot die instellingen gewoon anders” dan hedgefondsen, zei Gorman. . “Dat is iets waarvan ik zeker weet dat de SEC er naar zal kijken en dat is waarschijnlijk goed voor de hele industrie.”

– CNBC’s Dawn Giel heeft bijgedragen aan dit rapport.