Moderna zegt dat een vaccin met een omicron-variant begin 2022 klaar zou kunnen zijn

By Jernst van Waal

Een geregistreerde verpleegster brengt een dosis van het Moderna COVID-19-vaccin aan op Sarasota Hospital-medewerker Larry Hammers, 62, in het Sarasota Memorial Hospital in Sarasota, Florida, 24 september 2021.

Shannon Stapleton | Reuters

Moderna’s Chief Medical Officer Paul Burton zei zondag dat de vaccinmaker begin volgend jaar een geherformuleerd vaccin tegen de omicron-coronavirusvariant zou kunnen uitrollen.

Het is niet duidelijk of er nieuwe formuleringen nodig zullen zijn, of dat de huidige Covid-vaccinaties bescherming zullen bieden tegen de nieuwe variant die zich over de hele wereld begint te verspreiden.

“We zouden moeten weten of het huidige vaccin in de komende weken bescherming kan bieden, maar het opmerkelijke aan de MRNA-vaccins, Moderna-platform, is dat we heel snel kunnen handelen”, zei Burton op BBC’s “Andrew Marr Show. “

“Als we een gloednieuw vaccin moeten maken, denk ik dat dat begin 2022 zal zijn voordat dat echt in grote hoeveelheden beschikbaar zal zijn”, voegde de Moderna-chef eraan toe.

Omicron is door de Wereldgezondheidsorganisatie geclassificeerd als een “variant van zorg”, wat betekent dat het besmettelijker, virulenter of beter bedreven is in het ontwijken van maatregelen op het gebied van de volksgezondheid, vaccins en therapieën. De variant bevat 30 mutaties in het spike-eiwit waarmee het virus het lichaam kan binnendringen. Ambtenaren hebben gewaarschuwd dat veel van deze mutaties kunnen leiden tot verhoogde antilichaamresistentie en overdraagbaarheid, wat de effectiviteit van bestaande Covid-vaccins zou kunnen beperken.

De vaccinmaker “mobiliseerde honderden” werknemers vanaf donderdagochtend vroeg, op Thanksgiving, om de nieuwe variant te gaan bestuderen, aldus het bedrijf in een verklaring.

De huidige vaccins kunnen enige bescherming bieden, afhankelijk van hoe lang geleden een persoon werd geïnjecteerd, zei Burton. Toch zei hij dat niet-gevaccineerde mensen zich moeten laten vaccineren of hun booster-shots moeten krijgen, als ze daarvoor in aanmerking komen.