FINANCIEEL.com

Moderna sluit deal om mRNA-medicijnen te ontwikkelen in China

Moderna sluit deal om mRNA-medicijnen te ontwikkelen in China

Nikos Pekiaridis | Nurfoto |

Moderna zei woensdag dat het een deal heeft gesloten met Chinese functionarissen om in het land messenger-RNA-medicijnen te onderzoeken, ontwikkelen en produceren, ondanks de toenemende spanningen tussen de VS en China.

Het in Massachusetts gevestigde biotechbedrijf tekende een memorandum van overeenstemming en een daarmee verband houdende samenwerkingsovereenkomst om medicijnen te ontwikkelen die “exclusief voor het Chinese volk zijn” en niet “geëxporteerd zullen worden”, vertelde een woordvoerder van Moderna aan CNBC.

Het Chinese mediakanaal Yicai meldde dinsdag voor het eerst dat Moderna zijn eerste investering in China zou doen die ongeveer $ 1 miljard waard zou kunnen zijn, daarbij verwijzend naar niet nader genoemde bronnen. De outlet meldde ook dat Stéphane Bancel, CEO van Moderna, een bezoek bracht aan Shanghai.

De woordvoerder van Moderna bevestigt het bericht niet en geeft geen commentaar op de omvang van de deal.

“Deze overeenkomsten zijn gericht op het versterken van de gezondheidsbeveiliging door te voorzien in onvervulde behoeften en bij te dragen aan het ecosysteem van medische oplossingen die beschikbaar zijn voor patiënten in China”, aldus de woordvoerder.

Moderna probeert te profiteren van het succes van zijn Covid-vaccin, dat een platform genaamd mRNA gebruikt om menselijke cellen te leren een immuunrespons tegen een virus op te wekken.

Moderna heeft verschillende contracten om Covid-prikken te exporteren of lokaal te produceren voor landen als Japan, Canada, Australië en Kenia. De woensdag bekendgemaakte deal is de eerste overeenkomst van het bedrijf met China.

Het is ook de eerste deal die betrekking heeft op de ontwikkeling van mRNA-medicijnen in het algemeen, niet alleen op Covid-shots.

Moderna zei in mei dat het zijn mRNA Covid-vaccin graag aan China wilde verkopen na registratie van een rechtspersoon in de op een na grootste economie ter wereld.

Maar het bedrijf en andere in de VS gevestigde bedrijven zijn tot nu toe uitgesloten van de Chinese markt.

Beijing heeft herhaaldelijk aangedrongen op het gebruik van in China gemaakte Covid-vaccins voor zijn bevolking, ook al worden hun injecties als minder effectief beschouwd dan prikken uit Moderna en New York. Pfizer.

Het land heeft tijdens de pandemie ook moeite gehad om thuis mRNA-technologie te ontwikkelen. China keurde pas eerder dit jaar zijn eerste mRNA-opname goed.

Afzonderlijk op woensdag zei het Chinese ministerie van Handel dat het een bijeenkomst heeft gehouden met enkele van ’s werelds toonaangevende medicijnfabrikanten om hun zakelijke activiteiten in het land te bespreken.

Dat omvat Pfizer, AstraZeneca, Novo Nordisk, Merck, Sanofi En GE HealthCare-technologieën. Het is onduidelijk of Moderna in de rondetafeldiscussie is betrokken.

Moderna’s deal komt wanneer de spanningen tussen de VS en China oplopen over kwesties variërend van nationale veiligheid tot een sterke afhankelijkheid van Chinese toeleveringsketens. De regering-Biden heeft agressieve maatregelen genomen om te diversifiëren buiten China op het gebied van investeringen en handel.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert