Site pictogram Financieel.com

Microsoft-voorspelling suggereert dat de sombere technische omgeving zal aanhouden

Microsoft-CEO Satya Nadella verlaat het Elysee-paleis na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs op 23 mei 2018.

Aurelien Morissard | IP3 | Getty-afbeeldingen

Microsoft Executives op dinsdag vertelden analisten dat ze een voortzetting van het zwakke tempo van de zaken moesten verwachten dat in december opkwam, wat de resultaten van het tweede kwartaal van het boekjaar van de softwaremaker schaadde.

“In onze commerciële activiteiten verwachten we dat zakelijke trends die we eind december zagen, zich voortzetten in het derde kwartaal”, zei Amy Hood, financieel directeur van Microsoft, tijdens een telefonische vergadering.

Het bedrijf zag met name minder groei dan verwacht in abonnementen op Microsoft 365-productiviteitssoftware, identiteits- en beveiligingsservices en bedrijfsgerichte Windows-producten.

De groei van het verbruik van de cloud computing-service Azure van het bedrijf vertraagde ook, zei ze.

Het bedrijf verkoopt producten zoals Xbox-consoles en Surface-pc’s aan consumenten, maar de meeste inkomsten komen van commerciële klanten zoals bedrijven, scholen en overheden. Dat is waar de impact zal verschijnen. Een maatstaf genaamd Microsoft Cloud – inclusief Azure, commerciële abonnementen op Microsoft 365, commerciële LinkedIn-services en Dynamics 365-bedrijfssoftware – vertegenwoordigt nu 51% van de totale omzet.

Grote organisaties optimaliseren hun uitgaven aan clouddiensten, een belangrijk groeigebied voor Microsoft, aldus CEO Satya Nadella. Dat gedrag speelde zich ook af in het fiscale eerste kwartaal, en in oktober sprak Amazon ook over hoe het cloudklanten had geholpen hun kosten te optimaliseren.

Microsoft heeft productwijzigingen aangebracht om plaatsen te markeren waar klanten hun cloudrekeningen kunnen verlagen, zei Nadella.

Hood zei dat de groei van Azure meer zou vertragen. In het volledige kwartaal van december stegen de inkomsten uit Azure en andere cloudservices met 42% in constante valuta. Maar in december, zei Hood, lag de groei in het midden van 30% in constante valuta, en ze voorspelde een verdere vertraging van 4-5 procentpunten in het huidige kwartaal, dat eindigt in maart.

De vertraging die in december begon, zou ook door moeten gaan naar de resultaten van het derde kwartaal voor commerciële Windows-producten en cloudservices, een categorie die Windows-volumelicenties voor bedrijven omvat, zei Hood. Haar prognose omvatte een gelijkblijvende omzet voor commerciële Windows-producten en cloudservices, vergeleken met een daling van 3% in het fiscale tweede kwartaal.

HORLOGE: Economische recessie is al ingeprijsd in aandelen, zegt Joe Terranova van Virtus

Mobiele versie afsluiten