Microsoft, Salesforce en Oracle werken aan het vaccinatiepaspoort van Covid

Brendan McDermid | Reuters

LONDEN – Een digitaal Covid-vaccinatiepaspoort wordt gezamenlijk ontwikkeld door een groep gezondheids- en technologiebedrijven die verwachten dat overheden, luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven binnenkort mensen zullen gaan vragen om bewijs dat ze zijn ingeënt.

Een coalitie die bekend staat als het Vaccination Credential Initiative – waaronder Microsoft, Salesforce en Oracle, evenals de Amerikaanse non-profit Mayo Clinic voor de gezondheidszorg – werd donderdag aangekondigd.

De VCI zei dat het technologie wil ontwikkelen waarmee individuen een gecodeerde digitale kopie van hun immunisatiegegevens kunnen verkrijgen die kunnen worden opgeslagen in een digitale portemonnee van hun keuze, zoals de Apple Wallet of Google Pay. Het suggereerde dat iedereen zonder smartphone papier zou kunnen ontvangen dat is bedrukt met QR-codes met verifieerbare inloggegevens.

De coalitie zei dat het ook zal proberen nieuwe standaarden te ontwikkelen om te bevestigen of een persoon al dan niet tegen het virus is ingeënt. Vroeger gebruikten burgers vaccinatieboekjes om hun reisvaccins bij te houden, maar de autoriteiten vragen zelden om ze te zien.

“Het doel van het Vaccination Credential Initiative is om individuen digitale toegang tot hun vaccinatiegegevens te geven”, zegt Paul Meyer, CEO van non-profit The Commons Project, dat lid is van de coalitie, in een verklaring.

Hij voegde eraan toe dat de technologie mensen in staat moet stellen “veilig terug te keren naar reizen, werk, school en leven, terwijl hun gegevensprivacy wordt beschermd”.

Bill Patterson, een executive vice president en general manager bij bedrijfssoftwarebedrijf Salesforce, zei dat zijn bedrijf organisaties wil helpen “alle aspecten van de levenscyclus van vaccinatiebeheer aan te passen en nauw te integreren met het aanbod van andere coalitieleden, wat ons allemaal zal helpen terug te keren naar openbaar leven.”

“Met één enkel platform om veilige en continue operaties te leveren en het vertrouwen bij klanten en werknemers te verdiepen, zal deze coalitie cruciaal zijn om de volksgezondheid en het welzijn te ondersteunen”, voegde Patterson toe.

Microsoft reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van CNBC om commentaar.

Vaccin verdeelt de mening

Hoewel veel mensen niet kunnen wachten om zichzelf tegen het virus te beschermen, zijn sommigen onvermurwbaar dat ze de prik niet zullen krijgen, waardoor de populaties worden verdeeld in degenen die zijn gevaccineerd en degenen die dat niet hebben gedaan. In het VK zegt een op de vijf dat het onwaarschijnlijk is dat ze het vaccin zullen krijgen, volgens YouGov-onderzoek dat in november is gepubliceerd, waarbij verschillende redenen worden genoemd.

Miljoenen mensen over de hele wereld willen volgens opiniepeilingen nog steeds niet worden ingeënt. Sommigen zijn bang voor naalden, sommigen geloven in niet-onderbouwde complottheorieën en sommigen maken zich zorgen over mogelijke bijwerkingen. Anderen vinden het gewoon niet nodig om gevaccineerd te worden en lopen liever het risico Covid te krijgen.

Als gevolg van de verschillende opvattingen zou in 2021 een debat kunnen ontstaan. Moeten er beperkingen worden opgelegd aan mensen die ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren, aangezien ze het virus kunnen vangen en verspreiden?

Het is een lastig onderwerp, maar regeringen zijn al bezig met de introductie van systemen waarmee autoriteiten, en mogelijk bedrijven, kunnen zien of iemand een Covid-vaccin heeft gehad of niet.

In december bleek dat Los Angeles County van plan is om ontvangers van Covid-vaccins een bewijs van immunisatie te laten opslaan in de Apple Wallet op hun iPhone, die ook tickets en instapkaarten in digitale vorm kan opslaan. Ambtenaren zeggen dat het eerst zal worden gebruikt om mensen eraan te herinneren hun tweede injectie van het vaccin te krijgen, maar het kan uiteindelijk worden gebruikt om toegang te krijgen tot concertzalen of vluchten van luchtvaartmaatschappijen.

China heeft een gezondheidscode-app gelanceerd die laat zien of een persoon symptoomvrij is om in te checken in een hotel of om de metro te gebruiken. In Chili hebben burgers die hersteld zijn van het coronavirus, “virusvrije” certificaten gekregen.

Op 28 december zei de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa dat het land een register zal creëren om te laten zien wie heeft geweigerd zich te laten vaccineren en dat de database in heel Europa kan worden gedeeld.

Elders zei de CEO van Delta Air Lines, Ed Bastian, in april dat immuniteitspaspoorten kunnen worden gebruikt om vliegers meer vertrouwen te geven in hun persoonlijke veiligheid tijdens het reizen.

Een woordvoerder van Ryanair zei dat “vaccinatie geen vereiste zal zijn bij het vliegen met Ryanair” toen CNBC vroeg of het ooit zou voorkomen dat niet-gevaccineerde mensen met zijn vliegtuig zouden vliegen. British Airways, Qantas en easyJet reageerden niet op het verzoek van CNBC om commentaar.

Isra Black, docent rechten aan de Universiteit van York, en Lisa Forsberg, een postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford die onderzoek doet naar medische ethiek, vertelden CNBC dat het ‘niet gemakkelijk is om te zeggen of het ethisch toelaatbaar zou zijn voor een staat. om beperkingen op te leggen “aan mensen die een prik weigeren.

De academici zeiden in een gezamenlijke verklaring via e-mail dat het antwoord zal afhangen van factoren als vaccinaanbod, het vaccinatieniveau van de bevolking, de aard van de beperkingen voor vaccinweigeraars en hoe de beperkingen worden geoperationaliseerd.

“We zouden kunnen denken dat er sterke, zij het niet noodzakelijk doorslaggevende, redenen zijn voor een beperking van het herwinnen van pre-pandemische vrijheden voor personen die vaccinatie voor Covid-19 weigeren, bijvoorbeeld over hun vrijheid om bijeen te komen”, aldus Black en Forsberg. . “Niet-gevaccineerde personen kunnen een ernstig geval van coronavirus oplopen, wat volgens ons slecht voor hen zou zijn, maar ook een negatief effect zou kunnen hebben op anderen, bijvoorbeeld als gezondheidsmiddelen moeten worden omgeleid van niet-Covid-zorg.”

Plaats een reactie