Microsoft (MSFT) inkomsten Q2 2023

By Jernst van Waal

Microsoft-CEO Satya Nadella spreekt op het Ignite Spotlight-evenement van het bedrijf in Seoul op 15 november 2022. Nadella hield een keynote speech op een evenement dat werd georganiseerd door de Koreaanse afdeling van het bedrijf.

SeongJoon Cho | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Microsoft zal de resultaten van het fiscale tweede kwartaal rapporteren na het sluiten van de reguliere handel op dinsdag.

Dit is wat analisten verwachten:

  • verdiensten: $ 2,29 per aandeel, aangepast, volgens Refinitiv.
  • Winst: $ 52,94 miljard, volgens Refinitiv.

De omzetgroei zal naar verwachting slechts 2,3% bedragen op jaarbasis, wat de zwakste groei zou zijn voor Microsoft in welke periode dan ook sinds 2016.

Het bedrijf kampt over de hele linie met zorgen. Toen CEO Satya Nadella vorige week het schrappen van 10.000 banen aankondigde, merkte hij op dat klanten in alle sectoren over de hele wereld voorzichtiger te werk zijn gegaan vanwege zorgen over de recessie.

Vanaf de afsluiting van maandag waren de aandelen van Microsoft het afgelopen jaar met 18% gedaald, iets minder dan de Nasdaq.

De groeimotor van de Intelligent Cloud-eenheid van Microsoft is de openbare cloud van Azure. In oktober zeiden leidinggevenden dat de technici van het bedrijf bezig waren klanten te helpen effici├źnter om te gaan met hun Azure-infrastructuurservices. Vorige week schreef Nadella dat “we nu zien dat ze hun digitale uitgaven optimaliseren om meer te doen met minder.”

Analisten geraadpleegd door CNBC en StreetAccount verwachten een omzetgroei voor de categorie Azure en andere cloudservices van bijna 31%. In het voorgaande kwartaal groeide het bedrijf met 35%.

De Windows-business van Microsoft, gehuisvest in de More Personal Computing-eenheid, houdt rekening met een terugval in de pc-markt. Gartner, onderzoeker in de technologische industrie, schatte dat de pc-business in het vierde kwartaal van 2022 de langzaamste groei doormaakte sinds het bedrijf halverwege de jaren negentig de markt begon bij te houden.

De derde eenheid, Productiviteit en bedrijfsprocessen, bevat de Microsoft 365-productiviteitssuite, voorheen bekend als Office. De afgelopen dagen zeiden sommige analisten dat ze een tragere groei verwachten van stoelen die door zakelijke klanten worden gekocht.

De beslissing om het personeelsbestand te verminderen “toont een toewijding aan margeverdediging ondanks de wankelheid van de omzet”, schreven analisten van Raymond James maandag in een notitie aan klanten. Ze raden aan om Microsoft-aandelen te kopen.

Microsoft zei dat de ontslagen, samen met wijzigingen in de hardware-opstelling en huurconsolidatiekosten, zullen resulteren in een last van $ 1,2 miljard en een negatief effect op de winst van 12 cent per aandeel.

In het kwartaal klaagde de Amerikaanse Federal Trade Commission Microsoft aan om de op handen zijnde overname van game-uitgever ter waarde van 69 miljard dollar te blokkeren Activision Blizzard, terwijl het Amerikaanse ministerie van Defensie Microsoft en drie andere bedrijven een cloudcontract heeft toegekend ter waarde van samen $ 9 miljard. Ook introduceerde Microsoft Designer, een applicatie waarin mensen documenten kunnen maken, zoals berichten op sociale media en uitnodigingen voor evenementen.

Leidinggevenden zullen de kwartaalresultaten bespreken met analisten tijdens een telefonische vergadering op dinsdag vanaf 17.30 uur ET.

Correctie: dit verhaal is bijgewerkt om aan te geven dat de telefonische vergadering van Microsoft met analisten dinsdag om 17.30 uur ET zal beginnen. Een eerdere versie gaf een onjuiste tijd aan.

HORLOGE: Op de langere termijn heeft Microsoft een enorm seculier groeiverhaal, zegt Horan van Oppenheimer

Op de langere termijn heeft Microsoft een enorm seculier groeiverhaal, zegt Horan van Oppenheimer